I. Ruginienė: reikia nustoti būti pigios darbo jėgos šalimi

  • Teksto dydis:

Apie tai, kaip gyvena darbuotojai bei darbdaviai, kokia situacija teisminiuose procesuose ir apie trišalę tarybą, minimalios algos didinimą LNK reportaže buvo kalbamasi su Profsąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginiene.

– Bylų tikrai daug, jos įvairios. Gaila, kad dalis iš jų yra dėl neišmokėto darbo užmokesčio. Matome, kad ta tendencija aktyvėja. Šis klausimas yra labai aktualus. Ne veltui kalbame ir apie minimalią algą.

– Darbuotojai paduoda į teismą darbdavius, kurie nesumoka algos. Taikos čia reta, tiesa?

– Kokia gali būti taika, kad tu dirbai mėnesį ar du ir negauni tų pinigų, kuriuos sąžiningai uždirbai. Keista, kad turime tokių darbdavių ir kad jie drįsta nemokėti atlyginimo.

– Ką svarsto trišalė taryba?

– Dėl minimalios algos diskusijos tik įsibėgėja. Jau turėjome pirmas Lietuvos banko įžvalgas. Paskaičiavimai yra pakankamai neblogi. Tiek mes, tiek Lietuvos bankas mato visas prielaidas nuo kitų metų didinti minimalų darbo užmokestį. Didinti jį ženkliai. Lietuvos bankas paskaičiavo 867 eurus. Dabar yra 730 eurų. Mes laukiame paskutinių Finansų ministerijos įžvalgų ir prognozių. Taip pat žiūrėsime paskutinį vidutinį darbo užmokestį ir rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais pateiksime savo skaičius.

– Kaip darbdaviai pasitinka šią žinią?

– Darbdaviai pasitinka kaip ir kiekvienais metais. Nuorodos į sunkmetį yra keistos. Ir geriausiais ekonominiais laikais darbdaviai nenorėjo kelti minimalios algos. Šiais metais tas pats. Dabar atsirado bandymas keisti formulę, pagal kurią skaičiuojame, kokia kitais metais turi būti minimali alga. Yra intencija pridėti darbo našumą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip paskaičiuoti darbo našumą?

– Darbo našumas nėra darbuotojų problema. Jis priklauso nuo pačių darbdavių. Didinant darbo našumą darbdaviai turėtų investuoti į aukštas technologijas, darbuotojų kvalifikaciją bei atlyginimą. Atlyginimo didėjimas tiesiogiai daro įtaką darbo našumo augimui. Jeigu sakome, kad darbo našumas žemas, akivaizdu, kad norint jį didinti reikia kelti darbo užmokestį. Darbdavys bando įvesti į užburtą ratą. Nededa pastangų, kad darbo našumas augtų, nors tai yra jo rankose, tuo tarpu nori panaudoti darbo našumą mažėjančiam atlyginimui. Mes sakome, kad reikia investuoti į darbuotoją, jo atlyginimą, aukštas technologijas. Reikia nustoti būti pigios ir nekvalifikuotos darbo jėgos šalimi, tuomet darbo našumas augs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MW

MW portretas
Taigi jau skelbė, kad Lietuvoje per metus atvyko 100.000 žmonių, iš kurių didelę dalį sudaro ukrainiečiai, baltarusiai ir rusai. Žodžiu, net prie sovietmečio nepavyko lietuvių surusinti, tai pavyks dabar savo pačių rankomis. Ir visi tie atvykę slavai jau veržiasi į darbo rinką, išstumdami lietuvius. O tam lietuviui belieka emigruoti.

Durnius

Durnius portretas
Ai pajebat priprate

Mes jau

Mes jau portretas
nebe pigios darbo jegos,bet prekybos vergais is Rytu i Vakarus salis. Ir visos ruginienes - tame turi savaja dali.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių