Aukso amžius baigėsi – valdžia turtingiems užsuks paramos kranelį

  • Teksto dydis:

Valdžios paramos kranelis gyventojams bus užsuktas. Seime liko vienas balsavimas, kad nuo rudens, skiriant piniginę socialinę paramą, pavyzdžiui, šildymo sąskaitoms kompensuoti būtų vertinamas ir gyventojų turimas nekilnojamasis turtas, kadangi paramos nesibodėdavo kreiptis ir žmonės, turintys daugybę butų ir namų bei tikrai galintys susimokėti už šildymą. LNK žurnalistas apie tai kalbėjosi su socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickiene.

– Ekonomika yra neaiškioje būklėje, ji lėtėja. Kas bus artėjant šaltajam metų sezonui niekas nežino. Ar tikrai yra solidu šiuo laikotarpiu iš valstybės mažinti tą paramą?

– Mano pagrindinė žinia šiandien yra, kad parama gyventojams, kuriems reikalinga kompensacija, nemažės, niekas neatims teisės iš žmonių tokią kompensaciją gauti. Todėl, kad – vienas dalykas – tik apie 27 tūkst. asmenų įgijo teisę į kompensacijas dėl turto nevertinimo, kitas dalykas – savivaldybės įgyja teisę vertinti turtą, jeigu mano, kad gali būti kažkokio piktnaudžiavimo, kad tas žmogus tikrai gali pats susimokėti už šildymą ir panašiai. Bet tikrai nebūtinai privalės tą daryti, todėl, kad kiekvieno žmogaus prašymas turi būti vertinamas individualiai ir savivaldybės dėl kiekvieno žmogaus galės priimti tokį sprendimą, koks to žmogaus situacijai yra tuo metu geriausias. Tai yra tiesiog galimybė savivaldybėms priimti sprendimą pagal tai, ar žmogus turi papildomo turto, ar ne, tačiau nebūtinai vien tiktai dėl to neskirti kompensacijos. Tai pabrėšiu kelis dalykus, kad tiek dėl išplėsto valstybės remiamų pajamų dydžio, tiek dėl išplėstos visos kompensacijų skyrimo tvarkos, didžiajai daliai žmonių, kurie įgijo teisę gauti kompensacijas, situacija nesikeis. Tiesiog savivaldybei siūloma suteikti papildomą svertą anksčiau, negu buvo numatyta prieš tai priimtuose teisės aktuose. Nes, kaip ir minėjau, ši paramos dalis buvo laikina.

Savivaldybės įgyja teisę vertinti turtą, jeigu mano, kad gali būti kažkokio piktnaudžiavimo, kad tas žmogus tikrai gali pats susimokėti už šildymą.

– Ar teisingai iš jūsų suprantu ir galbūt jūs turite pavyzdžių, kada šiomis šildymui skirtomis kompensacijomis būdavo piktnaudžiaujama? Galbūt žmonės turėdavo daug turto, bet kadangi jis nebūdavo vertinamas, jie tiesiog naudodavosi proga?

– Aš konkrečių pavyzdžių dabar tikrai negalėsiu pateikti, geriausiai tai galėtų padaryti savivaldybės ir savivaldybių asociacija, kuri kreipėsi į ministeriją ne vieną kartą. Aš tiktai galiu pasakyti, kad mes turim ir Europos tarybos rekomendacijas tam, kad piniginė socialinė parama būtų teikiama taikliausiai. Tai reiškia, kad tiems žmonėms, kurie tikrai negali susimokėti už šildymą arba tai viršiją jų tam tikrą pajamų dalį, mes privalome, kaip valstybė, padėti ir padėsime. Čia tik atsiranda galimybė būtent įvertinti, jeigu yra daug turto pas žmogų ir iki šiol savivaldybės negalėjo pasakyti tam žmogui, kad neskirs kompensacijos, jos nepaskirti. Tačiau didžiajai daliai žmonių, kaip ir minėjau, niekas nesikeis, o pažeidžiamiausiomis grupėmis pagal jų pajamų dydį ir toliau bus pasirūpinta ir ateinančiame šildymo sezone.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Aš teisingai iš jūsų suprantu, kad mes kalbam tiktai apie paramą šildymui, kitose srityse niekas nesikeičia?

– Taip, mes kalbame kol kas apie šildymo kompensaciją, tai yra turbūt aktualiausia dabar žmonėm šita tema, nes artėja šildymo sezonas.

Tiems žmonėms, kurie tikrai negali susimokėti už šildymą arba tai viršiją jų tam tikrą pajamų dalį, mes privalome, kaip valstybė, padėti ir padėsime.

– Ar šiame jūsų teikiamame siūlyme, kuris bus priiminėjimas jau rudens sesijoje, bus sudėti kokie nors saugikliai, kad žmonės nepradėtų slėpti turto, išdalinti giminaičiams, vaikams ir panašiai?

– Na, aš visgi būčiau linkusi labiau pasitikėti žmonėmis, negu galvoti tuos scenarijus, kaip ten gali būti piktnaudžiaujama ir panašiai. Man atrodo, yra svarbu, kad valstybės ištekliai būtų naudojami racionaliai ir tikrai tik tiems asmenims, kuriems reikia, kurie susiduria su sunkumais. Šildymo kompensacijas, kaip žinote, jau buvo galima gauti ir žmonėms, turintiems vidutines pajamas, ir toliau tas išliks. Tiktai, kaip ir minėjau, tas turto vertinimas atsiranda. Kad žmonės imtų perrašinėti savo turtą dėl šildymo kompensacijos neprognozuočiau arba viliuosi, kad taip nebus, kažkaip tikiu, kad savivaldybės tuos dalykus sužiūrės. Tačiau turėjome kreipimųsi dėl panašių atvejų, dėl ko prašė savivaldybės tą galimybę turėti, ir pati asociacija jau kurį laiką kėlė šį klausimą ir prašė būtent tokį projektą pateikti, kad jie tiesiog galėtų įvertinti.

– Dar labai trumpai pabaigai – ar šis savivaldybių kreipimasis nėra išdava to, kad pačios savivaldybės nesusitvarkė su šildymo kompensacijų skyrimo greičiu, ne viena ir ne dvi tuos prašymus nagrinėdavo jau gerokai įsibėgėjus šildymo sezonui?

– Tai čia norėčiau tiktai pasakyti, kad socialinės apsaugos ir darbo ministerija  padarė nemažai namų darbų ir mes antradienį jau pristatėme savivaldybėms naują instrumentą, kurio pagalba savivaldybės galės automatiškai gauti informaciją iš visų registrų apie to žmogaus, kuriam yra skiriama kompensacija, situaciją. Tai dar labiau palengvinsime savivaldybėms administracinį darbą, kuris buvo praėjusiame šildymo sezone, kad kuo daugiau registrų duomenų būtų vienoje vietoje ir tikiuosi, kad ateinantis šildymo sezonas, nagrinėjamų prašymų prasme, bus dar sklandesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ekonomika neaiškioje būklėje o kaip ji gali būti aiškioje jei padugnės iškrypėliai valdo šalį.

che

che portretas
kada bus invetorizuojami namai kuriuose gyvenama o apiforminta kaip nebaigta statyba?

Pirdolio Liepsna

Pirdolio Liepsna portretas
Kazkada stebejau artimuju milijonieriu gyvenima- orgija (suprantama raidonuju) ir niekaip nesupratau, kodel jiems dar ir kompensuoja tuscios pilies sildyma...!?...taip, cia yra tikras beprotnamis finansuojamas ES naivuoliu...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių