Iškreiptos miestų vadovų lenktynės dėl darbuotojų: tai toli nenuves

  • Teksto dydis:

Medikų, mokytojų ir policijos pareigūnų stoka šalyje tokia, kad miestų ir rajonų merai tarpusavyje varžosi, kuris iš kokio regiono pervilios darbuotoją. Jiems mokamos ir vienkartinės išmokos, ir net dešimtys tūkstančių, kad pakeistų miestą ir dirbtų ten, praneša LNK.

Reportaže apie iškreiptą konkurenciją šalyje ir varžymąsi dėl specialistų plačiau papasakojo Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

– Manau, kad tai liečia ne tik Akmenę, tai vyksta visose mažesnėse, ypatingai pasienio savivaldybėse. Situacija sudėtinga tiek su mokytojais, tiek su medicinos darbuotojais. Norime atskirti, kur yra būtinosios paslaugos. Kas liečia švietimą, tai yra privaloma. Niekur nedingsi, vaikus reikia mokyti. Tas pats su medikais. Aš mėgstu sakyti, kad dabar tai pačių skęstančiųjų reikalas gelbėtis. Turime patys galvoti, kokiais būdais privilioti specialistus. Dabar turime tikslą, kad švietimo kokybė turi būti Akmenės vizitinė kortelė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kuriuose miestuose situacija yra pati blogiausia?

– Skuode, Biržuose, Pasvalyje, Lazdijuose. Visur yra ši problema, bet skirtingo masto. Manau, kad ir sostinė patiria darbuotojų trūkumą. Mūsų valstybė labai turtinga, jei finansuodami aukštąjį mokslą savo lėšomis, vėliau išleidžiame specialistus į užsienį.

– Kaip reaguoja merai, kai vieno miesto vadovas nusivilioja specialistą iš kito miesto?

– Būna nepasitenkinimas. Jei biudžete turime galimybę finansuoti specialistą, mes kažkaip lyg ir nuskriaudžiame kaimyninio rajono kolegas. Tai nėra malonu. Visi nori turėti paruoštus specialistus. Esame konkurencijoje vieni su kitais. Tai toli nenuves. Po trijų ar ketverių metų trūkumas bus toks, kad nebebus, iš kur atsivilioti.

Po trijų ar ketverių metų trūkumas bus toks, kad nebebus, iš kur atsivilioti.

– Kada ši situacija pasikeis?

– Esu meras jau penkias kadencijas. Tiek nuolatinės sveikatos sistemos reformos, tiek švietimo sistemos reformos neturi turinio, tiesiog keičiamos struktūros centralizuojant, mažinant, bet nesukuriant vidinio turinio. Kaip tik kalbėjau su mokytojais – jie priversti pildyti gausybę dokumentų, popierių, siunčiam viską centralizuotoms institucijoms. Savivaldybės siunčia net 70 proc. raštų su įvairia informacija centralizuotoms institucijoms. Neįsivaizduoju, kur jos deda, tų dokumentų auga, didėja. Nesugebame suteikti galimybę dirbti paprasčiau. Būsiu pesimistas, nes žinau, kad tai nepasikeis greitu laiku. Valdžia keičiasi kas ketverius metus. Ir visi nori reformuoti kažką, o geriausia reforma, kai uždarai kažką ar sucentralizuoji. Nemanau, kad specialistai turėtų skųstis dėl atlyginimų šiandien. Tai nėra esminis dalykas regioninės politikos vystyme. Kartais užtektų minimalių priemonių, Lenkija tai naudoja. Viena iš priemonių būtų jaunam specialistui, atvykusiam į regioną, atleisti jį nuo fizinio pajamų mokesčio net tris metus. Prie 2 tūkst. darbo užmokesčio jis prisidėtų dar apie 700 eurų kas mėnesį. Bet mes nedarome konkrečių priemonių regionams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Deja

>Deja portretas
tai kad pasižiūrėjus kokius įstatymus priiminėja seimas ir apie kokį savo darbą kalba vyriausybė tai arba draudimai arba ukraina arba visiškai nereikšmingi dalykai. Būtent nesugebėjimas normaliai sutvarkyt biurokratizmą ir neracionalumą valdyme ir yra didžiausia bėda

Deja

Deja portretas
Viskas skęsta popieriuose, daugybėje instrukcijų... Vlastybė dūsta nuo biurokratizmo, valdantieji užsiėmę absoliučiai nereikalingais dalykais. Mokykimės iš lenknkų, latvių, baikime slavinti Lietuvą.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių