Gegužę elektros kaina Lietuvoje kilo, tačiau išliko mažiausia tarp Baltijos šalių

  • Teksto dydis:

Gegužę vidutinė mėnesio elektros kaina Lietuvoje buvo 5 proc. didesnė nei balandį – jos kaina už megavatvalandę (MWh) siekė 24,52 euro, tačiau išliko mažiausia Baltijos šalyse, rodo nepriklausomos tiekėjos „Elektrum Lietuva“ parengtas elektros barometras.

Pasak barometro, Estijoje vidutinė mėnesio elektros energijos kaina buvo aukščiausia ir siekė 25,02 euro už MWh, o tai yra 6 proc. daugiau nei balandį. Latvijos prekybos zonoje elektros energijos kaina išaugo 4 proc. iki 24,53 euro už MWh.

Nurodoma, kad beveik visose „Nord Pool“ biržos prekybos vietose, įskaitant Baltijos šalis, vidutinės mėnesio elektros energijos kainos gegužę, palyginti su balandžio mėnesiu, išaugo.

Pasak elektros energijos tiekimo bendrovės „Elektrum Lietuva“ direktoriaus Martyno Gigos, kainų svyravimams didelę įtaką darė hidrologinė padėtis, kadangi regione elektrą daugiausiai gamina hidroelektrinės.

„Praėjusį mėnesį gamybiniai pajėgumai Šiaurės šalių hidroelektrinėse ir toliau buvo dideli, kritulių iškrito mažiau, tad tai irgi turėjo įtakos vandens rezervuarų užpildymui – gegužės pradžioje užpildymo lygis buvo žemesnis už normą“, – cituojamas M. Giga.

Pasak jo, vėjo jėgainių gamybiniai pajėgumai gegužę, palyginti su balandžiu, sumažėjo 23 proc. Dėl metinių techninės priežiūros darbų ir žemų elektros kainų turimas atominių elektrinių pajėgumas sudarė apie 60 proc.

Palyginti su praėjusių metų geguže, Baltijos šalyse elektros energijos vartojimas sumažėjo 7 proc. iki 2046 gigavatvalandžių (GWh). Lietuvoje, palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, vartojimas sumažėjo 9 proc. iki 900 GWh, Latvijoje ir Estijoje – po 6 proc. iki atitinkamai 548 GWh ir 598 GWh.

Gegužę bendras Baltijos šalyse pagamintos elektros energijos kiekis buvo 8 proc. didesnis nei balandį  – 1047 GWh. Lietuvoje elektros energijos gamyba išaugo 10 proc. iki 366 GWh, Latvijoje pagaminta 438 GWh elektros energijos arba 16 proc. daugiau nei balandį, o  Estijoje gamybos pajėgumai buvo žemiausi – 243 GWh arba 7 proc. mažesni nei balandį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
uuo kai bulbasai ijungs ae tai lt pabaltiji bus brangiausia elektra
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių