G. Šimkus: visi nauji bankomatai bus įrengti iki rugpjūčio vidurio

Pernai bankams pažadėjus iki šių metų liepos visoje Lietuvoje įrengti 100 papildomų bankomatų projektas kiek stringa dėl Kinijos trikdžių bei karo Ukrainoje, sako Lietuvos banko (LB) vadovas. Gediminas Šimkus sako, kad visi planuoti bankomatai bus įrengti iki Žolinės rugpjūčio viduryje.

„Metai nebuvo paprasti. Pradedant nuo prekių grandinių sutrūkinėjimo praėjusį rudenį, ypatinga buvo lustų problema, nes virš 80 bankomatų gaminama naujai. Buvo tam tikrų santykių su Kinija sunkumų, kur turėjo savų niuansų ir finale – Rusijos nepateisinama agresija prieš suverenią Ukrainą neleidžia priimti jokio kito sprendimo, kaip negabenti bankomatų geležinkeliais per šitą šalį“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete sakė G. Šimkus.

„Reikėjo rinktis kitą logistinį sprendimą, kuris buvo ilgesnis ir turi tam tikrų pasekmių terminams“, – pridūrė jis.

Pasak LB vadovo, vėluojama įrengti 80 bankomatų, bet 50 iš jų bus įrengti iki liepos, o kiti – iki Žolinės. Iki to laiko „Perlo“ terminaluose bus galima išsigryninti daugiau pinigų negu dabar.  

„Galiu konstatuoti, kad jis (projektas – BNS) ne tik juda į priekį, bet jau yra arti finalinių stadijų“, – teigė centrinio banko vadovas. 

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) vadovė Eivilė Čipkutė pranešė, kad visi bankomatai Lietuvą pasieks iki birželio 1-osios.

Laivas jau daugiau nei pusę kelionės įveikė, dabar plaukia pro Siciliją.

„Laivas jau daugiau nei pusę kelionės įveikė, dabar plaukia pro Siciliją“, – komitete teigė ji.

G. Šimkus pabrėžė, kad jau žinomos beveik visos vietovės, kur bus įrengti nauji bankomatai.

„Kai kuriose vietovėse vis dar yra derinamos konkrečios vietos ieškant tinkamos infrastruktūros bankomatui pastatyti“, – teigė centrinio banko vadovas.

„Jau pasirašyta didesnioji dalis nuomos sutarčių su pastatų (kur bus bankomatai – BNS) savininkais“, – teigė G. Šimkus.

E. Čipkutė pridūrė, kad jau pasirašyta apie 60 sutarčių. Ji, be kita ko, pranešė, kad keturiose vietovėse vis dar nėra aišku, kur konkrečiai bus įrengti bankomatai: „Arba ten nėra parduotuvės, arba nepavyksta sutarti su jomis“.    

Ji taip pat informavo, kad į šiuos bankomatus gyventojai negalės įnešti grynųjų pinigų: „Šitie neturės (priėmimo funkcijos – BNS), turės išdavimo funkciją“. 

Pirmas bankomatas jau įrengtas Klausučiuose Vilkaviškio rajone, šią savaitę bankomatai pradės veikti Išlauže Prienų rajone, Rūdiškėse Trakų rajone ir Gruzdžiuose Šiaulių rajone, o kitą savaitę – Šiaulėnuose netoli Šiaulių, Aukštadvaryje Trakų rajone ir Ežerėlyje Kauno rajone.  

G. Šimkus pabrėžė, kad šis 100 bankomatų projektas nėra paskutinis ir toliau bus rūpinamasi, kad gyventojams išsigryninti pinigų nereikėtų vykti toli nuo gyvenamosios vietos.

„Šis projektas nėra taškas grynųjų pinigų prieigos užtikrinimo darbe“, – kalbėjo G. Šimkus.

Pasaulio banko skaičiavimais, euro zonos valstybėse 100 tūkst. gyventojų tenka vidutiniškai 66 bankomatai: Austrijoje – 172, Portugalijoje – 170, Vokietijoje – 130.  

„Lietuvoje tas skaičius yra apie 39 bankomatai. Tai vienas prasčiausių euro zonoje. Net Latvijoje ir Estijoje reikšmingai daugiau“, – sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.   

E. Čipkutės teigimu, dabar Lietuvoje yra 1000 bankomatų 91 vietovėje. Ji, be kita ko, pastebėjo, kad Seime esantis bankomatas yra vienas iš trijų, kuriais mažiausiai naudojamasi: „Jo apyvarta yra 10 proc. šalies vidurkio“.

Lietuvos banko duomenimis, 82 proc. gyventojų bankomatus dabar gali pasiekti iki 10 km atstumu. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių