G. Šimkus apie NT būsto rinką: tai, kas vyksta, turi būti labai atidžiai stebima

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus, kalbėdamas apie situaciją nekilnojamojo turto (NT) rinkoje, sako, kad yra paaiškinimų, kodėl būsto paklausa kai kuriuose miestuose yra didelė, tačiau nepaisant to, situacija turi būti atidžiai stebima.

„Jei mes pasižiūrime į gyventojų pajamų augimą – virš 10 proc., jei pasižiūrime į žemų palūkanų normų aplinką, pasižiūrime, kad Vilniuje ir kai kuriuos kituose miestuose gyventojų skaičius augo ir augo jaunų gyventojų dalis, yra tam tikri fundamentalūs paaiškinimai, kodėl būsto paklausa tuose miestuose išliko didelė. Nepamirškime, kad buvo pandemijos laikotarpis, kai nebuvo netgi galima būsto įsigyti. Žmonės dėl neapibrėžtumo buvo sustabdę būsto pirkimą“, – „Žinių radijui“ pirmadienį sakė G. Šimkus.

„Ir yra kita medalio pusė – pasiūlos faktorius. Ką sako vystytojai, kad yra požymių, kad pasiūla bus suprastėjusi, kad senka būsto, ypatingai naujai statomo, portfelis. Žmonės pradeda pirkti iš brėžinių, tai mes esame tokioje kryžkelėje, kai tai, kas vyksta, turi būti labai atidžiai stebima“, – pridūrė LB valdybos pirmininkas.

Pasak jo, centrinis bankas, esant reikalui, gali griežtinti atsakingo skolinimo nuostatus, anticiklinio kapitalo rezervus, tačiau G. Šimkus akcentavo, kad tai pirmiausia veiktų pirkėjus, kurie įsigyja būstą su paskola.

„Mes turime priemonių kaip centrinis bankas – atsakingo skolinimo nuostatai, kuriuos, jeigu reikia, tikrai esame pasirengę sugriežtinti, anticiklinio kapitalo rezervai, kuriuos taip pat, jeigu reikia, galime griežtinti, ir kai kurias kitas priemones, bet supraskime, kad tai pirmiausia veiktų tuos būsto pirkėjus, kurie įsigyja būstą su paskola. Jeigu mes galvotume apie platesnį požiūrį į rinką, čia yra keletas elementų. Pirmiausia užtikrinti būsto pasiūlą, ar yra trikdžių, kad būtų nepastatoma pakankamai būsto. Iš kitos pusės, jei matome, kad yra stiprūs spekuliaciniai sandoriai, dar nepastatytų būstų perpardavinėjimas, tai klausimas, ką daryti, galbūt šitos sutartys turi būti privalomai registruojamos, galbūt notariškai tvirtinamos“, – sakė G. Šimkus.

Pasak jo, trečias dalykas yra ir mokestinės priemonės, kurių būtų galima imtis, jei būtų matoma, kad visuotinai įsibėgėja NT kainų augimas.

Lietuvos banko duomenimis, 2021 metų pirmą ketvirtį Lietuvoje visų būstų parduota 9 proc. daugiau, butų parduota 4 proc. daugiau, namų parduota 25 proc. daugiau nei tą patį ketvirtį prieš metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių