G. Nausėda: sieksime tokio finansavimo modelio, kuris Lietuvai bus naudingiausias

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Europos lygmeniu laukia daug diskusijų dėl ES pagalbos paketo panaudojimo. Šalies vadovas taip pat pabrėžė, kad Lietuva sieks jai naudingiausio finansavimo modelio.
 

 

„Bus labai daug diskusijų tiek apie daugiašalės finansinės perspektyvos dydį, tiek apie jo panaudojimą, tiek apie lėšų formavimo šaltinius. Iš esmės tai pabrėžiau pirmadienį kalbėdamas su Charlesu Micheliu, kad esame atviri diskusijoms, bet pirmiausia norėtume matyti detales. Ir, žinoma, pirmiausia sieksime tokio finansavimo modelio, kuris bus Lietuvai naudingiausias.

Jeigu platesni finansavimo šaltiniai leis suformuoti tą didesnį, ambicingesnį, daugiašalės finansinės perspektyvos paketą bei Atgaivinimo fondo paketą, tai, žinoma, reikš, kad ir sanglaudos fondų lėšos, ir bendroji žemės ūkio politika bus finansuojama adekvačiau nei buvo siūloma iki šiol“, – ketvirtadienį sakė G. Nausėda.

Prezidentas tikino, kad į ES pagalbos paketą bus žiūrima per Lietuvos interesų prizmę, nepamirštant ES tikslų svarbos.

„Čia turėsime balansuoti tarp dviejų dalykų. Viena vertus, moralinės atsakomybės problemos, kai kalbama apie tai, kad šalys turi didžiąja dalimi prisiimti problemų sprendimą ir pasekmes, bet, kita vertus, ar sprendimai nepakenks euro zonos tvirtumui ir stabilumui. Šiandien visi klausimai tebėra atviri ir dėl to reikalinga labai didelė atsakomybė tiek nacionaliniu, tiek bendru europiniu lygiu priimti optimalius sprendimus“, – teigė šalies vadovas.

„Bet optimalumas šiuo atveju, kai kalbame apie beveik 30 valstybių ES, tikrai yra sunkiai pasiekiamas. Tuo įsitikinau asmeniniu pavyzdžiu ir tikrai suprantu, kad dar laukia daug ilgų derybinių dienų ir naktų, kol pasieksime rezultatą“, – pridūrė G. Nausėda.

ELTA primena, kad Vokietija ir Prancūzija siūlo įsteigti ES ekonomikos atkūrimo fondą, kurį sudarytų 500 milijardų eurų. Tai pirmadienį po derybų su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu pareiškė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių