G. Nausėda: Minsko reakcija į trąšų tranzito stabdymą buvo tikėtina

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Minsko sprendimas uždaryti kelią krovinių tranzitui geležinkeliais iš Lietuvos buvo tikėtinas. Anot jo, Lietuvos verslas turėtų prisitaikyti ir ieškoti kitų kelių kroviniams išvežti.

„Šių priemonių buvo galima tikėtis, be abejonės, turime galvoti apie tai, kad turi būti ieškoma alternatyvių koridorių, ne per Baltarusijos teritoriją. Ši praktika turėtų būti labai svarbi verslui, nes didelių iliuzijų dėl Baltarusijos režimo nepuoselėjame“, –  spaudos konferencijoje po susitikimo su Vyriausybės, politikos ir verslo atstovais ketvirtadienį sakė prezidentas.

Anot jo, rasti kitus kelius įmanoma.

„Tai puikiai parodė oro erdvės uždarymas, tai parodo, kad prisitaikyti įmanoma, kad prisitaikyti reikia“, – sakė šalies vadovas.

Šių priemonių buvo galima tikėtis, be abejonės, turime galvoti apie tai, kad turi būti ieškoma alternatyvių koridorių, ne per Baltarusijos teritoriją.

Anot G. Nausėdos, „šis režimas pagal savo agresyvumą pakankamai lengvai prognozuojamas ir jo veiksmai įspėjami“.

Minskas trečiadienį pranešė, kad nuo vasario 7-osios bus draudžiamas geležinkeliais iš Lietuvos gabenamų naftos produktų ir trąšų tranzitas.

Šiuo metu per kaimyninę šalį trąšas į Ukrainą geležinkeliu eksportuoja bendrovė „Achema“, o naftos produktus – „Orlen Lietuva“, tikėtina, kad Baltarusijos sprendimas sukels joms papildomų sunkumų. „Orlen Lietuva“ BNS teigė, kad jau išbandė naujus maršrutus per Lenkiją.

Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos vertinimu, užtvėrus kelią tranzitui per Baltarusiją gali būti sutrikdytas 2-3 mln. tonų ar net didesnis krovinių srautas iš Klaipėdos uosto. Asociacijos prezidentas Vaidotas Šileika BNS teigė, kad verslas savo krovinius gali nukreipti per kaimynines šalis.

Baltarusija tranzitą uždraudė reaguodama į„Lietuvos Vyriausybės sprendimą nuo vasario 1-osios stabdyti trąšų gamintojo „Belaruskalij“ tranzitą per Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Kiek girdėjau belarusai siūlė tartis dėl trąšų tranzito ,kodėl prezidėntas nėjo tartis ,kuom tos trąšos pavojingos valstybei,o koie nuostuoliai mums,kodėl keli žmonės gali kenkti valstybei ir ne užką neatsakyti.

arabas

arabas  portretas
prezidento zodziais reikia kelnes mautis kai prisikai kelnes.prezidentas sako;rezimas lengvai nuspejamas.tai reiskia jog jaucia stumima prie angos,bet kelniu nesimauna kol neprideda i jas.tada masto kaip iskratyti ta rudi is kelniu.cia nieko asmenisko,tai tik mano . nuomone.dabar patiems reikes pirkti milteliu deti i skalbenke leisti vandeni ir dar naudoti brangia elektra .o visa tai kainuoja mums

dėdė Ignas

dėdė Ignas portretas
Minsko reakcijos - ne tuo adreu: sankcijas paskelbė JAV, ne Lietuva.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių