Finansų ministrė: žmonės įsivaizduoja, kad, jei padarysime mažesnį PVM maistui, jis atpigs 10 proc.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad tikslų, kurių siekiama mokestinėmis lengvatomis, galima pasiekti kitais būdais.

„Turime naujausias EBPO rekomendacijas, kurios sako, kad reikia atsikratyti mokestinių lengvatų, nes jos iškraipo mokesčių sistemą. Daug tikslingiau yra tų pačių tikslų siekti tiesioginėmis išmokomis arba tam tikromis paslaugomis. Prie daugelio lengvatų, kai daroma analizė, išties matome tokį prierašą, kad didžioji dalis lengvatos naudos atiteko verslui, o ne žmonėms“, – „Žinių radijui“ sakė G. Skaistė.

Anot jos, didesnė dalis mokestinės lengvatos naudos atitenka verslui, o ne vartotojams.

„Žmonės dažnai įsivaizduoja, kad, jei padarysime mažesnį PVM maistui, visas maistas atpigs 10 proc. ir bus labai smagu. Bet praktika parodo, kad žmogui atitenka 0,2, o dažniausiai verslui – likusi 0,8 dalis. Turbūt reikia pagalvoti, kiek biudžetas netenka, ir duoti tiesiog didesnius atlyginimus, pensijas, kad jie tą maistą galėtų nusipirkti“, – teigė ministrė.

„Labai tikslių pasakymų, kas keisis, šiandien dar neturime, reikia užbaigti analizę“, – pridūrė G. Skaistė.

Praktika parodo, kad žmogui atitenka 0,2, o dažniausiai verslui – likusi 0,8 dalis.

Kad reikia peržiūrėti mokesčių lengvatas, kiek anksčiau kalbėjo ir prezidentas Gitanas Nausėda.

„Mokesčių sistemoje vis dar gausu lengvatų, kurias sunku kaip nors pagrįsti. Mokesčių tarifai Lietuvoje priklausomi ne nuo pajamų dydžio, kurį uždirba vienas ar kitas žmogus, bet nuo veiklos formos. Todėl yra dideli iškraipymai, priklausomai nuo to, ar žmogus dirba samdomą darbą, ar užsiima individualia veikla“, – LRT radijui teigė G. Nausėda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaipgi taipgi

kaipgi taipgi portretas
O jei PVM sumažinti LRT, tai reportažai pasidarys nebe melagienos?

Anonimas

Anonimas portretas
Tik ne LR, sumažinta PVM visokios maksimos greitai kompensuos pakeldami kainas ir apart didesnio pelno "verslininkams" niekas nepasikeis... Nebent valstybė imtusi griežtai reguliuoti kainas, bet to mūsų oligarchu marionetės nedarys..

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
Kaimyninėje Lenkijoje tai veikia, PVM maisto produktams daug mažesnis, vaisiams - daržovems apskritai simbolinis. Ačiū Lenkijos valstybei už pagalbą Lietuvos žmonėms, tik baigsis karantinas vešim savo pinigus normaliai valstybei su mąstančia valdžia.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių