Astravo AE vertinimas: projektas atitinka streso testus

Europos Komisija pradėjo skelbti Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) streso testų vertinimo rezultatus. Jie skelbiami dalimis, tačiau pagrindinė išvada, kad Astravo AE atitinka ES reikalavimus vertintose srityse, skelbia portalas Euractiv.com.

ES tyrėjai antradienį priėjo prie išvados, kad statoma Baltarusijoje atominė jėgainė atitinka Bendrijos vadinamuosius „streso testus“, tačiau pateikė keletą rekomendacijų nacionaliniam reguliuotojui.

Europos branduolinio saugumo reguliavimo institucijų grupė (ENSREG) pateikė „bendrą teigiamą“ atsiliepimą apie netoli sienos su Lietuva statomą Astravo atominę elektrinę, po kovo mėnesį atlikto tyrimo.

Streso testais siekiama užtikrinti, kad atominės elektrinės atitinka griežtus kriterijus, kuriuos nustatė Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA).

Streso testais, kuriuos vertino Europos branduolinės saugos reguliatorių grupė (ENSREG), siekiama įvertinti atominei elektrinei kylančias rizikas dėl išorinių veiksnių bei atominės elektrinės atsparumą jiems. Taip pat siekiama identifikuoti svarbius Astravo AE projekto trūkumus ir pateikti rekomendacijas dėl seisminės saugos vertinimo, saugos funkcijų užtikrinimo bei sunkių avarijų valdymo.

Tačiau streso testai neapima klausimų, kuriuos Lietuva kelia nuo pat Astravo AE projekto plėtojimo pradžios: AE aikštelės tyrimų ir jos tinkamumo atominės elektrinės statybai, tarpvalstybinio poveikio aplinkai vertinimo, darbo ir saugos kultūros vertinimo ir t. t.

Streso testai buvo sukurti Europos branduolinės saugos reguliatorių 2011 m., siekiant įvertinti ES atominių elektrinių saugos lygį ir identifikuoti AE saugos trūkumus, atsižvelgiant į avarijos Fukušimos AE patirtį.

Nors Baltarusija įsipareigojo atlikti Astravo AE streso testus 2011 m., tačiau streso testų ataskaitą Europos Komisijai pateikė tik 2017 m. spalio 30 d.

Streso testus atliko pagrindinio Astravo AE rangovo „Rosatom“ antrinė įmonė.

Tarptautinėje arenoje Lietuva nuolat reiškia susirūpinimą dėl 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos Astravo AE.

Lietuva pabrėžia, kad Baltarusija manipuliuoja tarptautiniais branduolinės saugos instrumentais ir selektyviai taiko saugos standartus plėtojant Astravo AE projektą.

Svarbiausi klausimai Lietuvai – Astravo aikštelės parinkimas AE statybai ir galimas neigiamas poveikis Lietuvos aplinkai ir gyventojams. Vilnius teigia, kad jėgainė statoma nesilaikant tarptautinių saugumo standartų, nėra paaiškinta, kodėl pasirinkta būtent ši statybos vieta, esanti netoli tankiai apgyvendintos Lietuvos sostinės.

Seimas įstatymu yra pripažinęs Baltarusijoje, Astravo rajone, statomą AE nesaugia, keliančia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Baltarusija kaltinimus atmeta ir teigia besilaikanti visų reikalingų standartų.

Astravo AE streso testų vertinimas – tik kelio pradžia

Streso testų ataskaita, atskleidusi nemažai projekto trūkumų, tėra vertinimo pradžia, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras. Linas Linkevičius teigia, jog daug kas priklausys nuo to, kaip bus įgyvendintos Europos Sąjungos rekomendacijos.

Pasak L. Linkevičiaus, pagal ES metodologiją atlikti streso testai patvirtino, kad Astravo AE nėra saugi. Anot jo, kritinės rekomendacijos turi būti įgyvendintos iki AE veiklos pradžios, ir tai turi būti sąlyga tolesniam ES-Baltarusijos bendradarbiavimui.

„Įvyko streso testai pagal ES technologiją, visa tai yra tvarkoje, bet čia yra tik kelio pradžia. Labai didelis darbas yra ir pats svarbiausias – įgyvendinimas rekomendacijų, kurios nėra tokios paprastos, kaip bandoma pateikti, jos yra sudėtingos, darbui imlios, nepigios, mes neįsivaizduojame, kad be tų rekomendacijų įgyvendinimo objektas galėtų gauti licenciją veikimui“, – BNS sakė L. Linkevičius, komentuodamas liepos 3 dieną pristatytą Astravo AE streso testų peržiūros ataskaitą.

Ministras tikisi, kad Baltarusija tinkamai įvertins pateiktas pastabas.

„Mes vertiname labai Europos Komisijos įsitraukimą nuo pat pradžių, Europos Sąjungos vadovai labai aiškiai pabrėžia, kad tai nėra vien Lietuvos galvos skausmas. Tikime, kad tame stebėsenos procese taip pat Europos Komisija dalyvaus kartu su mumis, mes kelsime šiuos klausimus nuosekliai, principingai, kaip tai darėme iki šiol (...) Analizuos ekspertai, pateiks rekomendacijas ir jas reikės vykdyti. Pažiūrėsime, ką sakys Baltarusija. Jeigu jie neįsipareigos vykdyti, tai čia jau bus pirmas žingsnis, pasakantis jų požiūrį į problemą“, – sakė L. Linkevičius.

Jis taip pat pažymėjo, kad streso testai yra svarbus procesas, tačiau tai nėra galutinis ir visaapimantis saugos įvertinimas, kuris atsakytų į visus Lietuvos keliamus klausimus.

„Streso testų užduotis – vertinti rizikas, kylančias iš išorinių veiksnių (...) ir atominių elektrinių atsparumą jiems. Streso testai neapima aikštelės tyrimų ir parinkimo, aikštelės tinkamumo atominės elektrinės statybai klausimų, tarpvalstybinio poveikio aplinkai vertinimo, sunkaus lėktuvo kritimo poveikio vertinimo, darbo ir saugos kultūros ir kitų klausimų, kuriuos Lietuva kelia nuo pat Astravo AE projekto vystymo pradžios“, – ministerijos pranešime teigė L. Linkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vau ...ES komisija nustate kad AE

vau  ...ES  komisija  nustate  kad  AE portretas
atitinka STRESO testus ...tai dabar jau Komsorgas su prezidente nestresuos ,gales lietuva pirkt is Astravo AE pigia elektra ir nereikes atsijungt nuo BREL ???? manau traukinys jau nuvaziavo ,rusija atjungs lietuva nuo BREL [prisijungimas kainuos 7 milijardus--kuriu jau nebefinansuos ES] ir ateity teks pirkt per lenku ar svedu kazkelintus tarpininkus ta pacia Astravo AE energija uz labai didelius pinigus .....kaip sako zmones MONKES BIZNIS ..komsorgas su grybe apiplese parduotuve isnese 3 dezes konjako ..jy ispyle ant zemes --bonkas pridave y taros supirktuve uz gauta suma nusipirko bonka degtines..va cia toks pats lietuviskas BIZNIS visose sferose.

taip

taip portretas
Astravo elektrinė, tai žaliųjų su Balsiu ir Karbauskiu nuopelnas, surengusiu referendumą, dėl Ignalinos atominės, pradėjus statyti Ignalinos, Baltarusiai nestatytų savos. Nenorėjome savos, gavome svetimą, dar arčiau sostinės. Žalieji dar nepriklausomybės aušroje, pono Vaišvilos pastangomis išsiuntė, jau atvežtą turbiną Kruonio elektrinei, išardė projektą dėl skalūninių dujų. Ši partija, lyg tai nori gero, bet daro didelius nepamatuotus nuostolius Lietuvai, gal ir kažkieno pamatuotus, kas ten žino.

Eik tik susikta berete

Eik tik susikta berete portretas
miegot.Užtektinai jau tavo tvartas mums mėšlo prigamino..Koks mums skirtumas iš ko pirkti-ka tik pigiau būtų.Šalies gerovės tavo pigiu patriotizmu nepakelsi..Dar ir savo teritorijoje nereikia pavojingo objekto statyti, kuris keltų grėsmę Tautos egzistavimui(mūsiškiai išvagia bevek viską o už likutį pastato kas išeina..:D)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių