Eurobarometras: lietuviai optimistiškai vertina šalies ekonomiką

Lietuva buvo viena iš nedaugelio Europos Sąjungos (ES) šalių, kurios gyventojai per metus tapo optimistiškesni dėl šalies ekonomikos, rodo naujausi Eurobarometro duomenys.

56 proc. Lietuvos respondentų teigė gerai vertinantys šalies ekonominę situaciją, ES vidutiniškai jų buvo gerokai mažiau – 34 procentai.

Be to, Lietuva ir Graikija buvo vienintelės šalys, kuriose teigiamai vertinančiųjų šalies ekonomiką, palyginti su ankstesne apklausa, padaugėjo. Lietuvoje šis rodiklis išaugo dešimt procentinių punktų, Graikijoje – devyniais.

Geriau nei Lietuva savo šalies ekonomiką vertina šešių šalių, tarp jų Estijos, gyventojai.

Lietuviai taip pat buvo antri ES po Airijos pagal optimistinius Bendrijos ateities vertinimus – taip manė 75 proc. lietuvių respondentų. Airijoje tokių buvo 81 proc., ES vidutiniškai – 60 procentų.

Pagal pasitikėjimą ES kaip institucija lietuviai yra treti – pasitikintys ES nurodė 59 proc. respondentų iš Lietuvos. Vis dėlto, palyginti su ankstesne apklausa, jų sumažėjo septyniais procentiniais punktais. ES pasitikėjimo vidurkis – 43 procentų.

Paklausti, kaip vertino ES pastangas kovojant su koronaviruso pandemija, patenkinti buvo 59 proc. lietuvių respondentų: pagal šį rodiklį Lietuva buvo penkta Bendrijoje. ES vidurkis – 45 procentų.

37 proc. lietuvių manė, kad svarbiausia yra skirti finansų vaistams arba vakcinai nuo COVID-19 kurti – tiek pat, kiek ir vidutiniškai ES.

Lietuviai buvo antri po airių pagal savo pasitikėjimą ES sprendimais dėl COVID-19 pandemijos suvaldymo ateityje: Lietuvoje pasitikėjimą išreiškė 80 proc. respondentų, Airijoje – 81 proc. ES vidutiniškai taip manė 62 proc. respondentų.

Didžiausios problemos – migracija, ekonomika, terorizmas

64 proc. apklaustų lietuvių taip pat teigė esantys patenkinti tuo, kaip Europoje veikia demokratija ir pagal šį rodiklį buvo penkti ES. Bendrijos vidurkis – 53 proc. teigiamų vertinimų.

Paklausti, ką laiko didžiausia ES problema šiuo metu, lietuviai nurodė imigraciją (30 proc.), ekonominę situaciją (25 proc.) ir terorizmą (19 proc.). Lietuva buvo vienintelė iš ES šalių, kur terorizmas atsidūrė tarp trijų dažniausiai minimų problemų.

Pagal Bendrijos vidurkį, dažniausiai minėta ekonominė situacija (35 proc.), jų šalies viešieji finansai bei imigracija (po 23 proc.), sveikata (22 proc.). Pasak Eurobarometro autorių, susirūpinimas ekonomine situacija ES šiuo metu yra stipriausias per šešerius metus.

Paklausti, kokios nacionalinės problemos šiuo metu yra pačios didžiausios, 46 proc. respondentų iš Lietuvos įvardijo kylančias kainas, 27 proc. – sveikatos apsaugą, 22 proc. – ekonominę situaciją. ES vidutiniškai didžiausią susirūpinimą kėlė valstybės ekonomika (33 proc.), sveikatos apsauga (31 proc.) ir nedarbas (28 proc.).

Ši Eurobarometro apklausa vykdyta šių metų vasarą, tarp liepos 9-osios ir rugpjūčio 26-osios. Lietuvoje apklausti 1005 respondentai, visoje ES – per 26,6 tūkstančio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių