ES teismas: importuotojai gali nuginčyti numanomą rusiškų trąšų sudėtį

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas ketvirtadienį paskelbė, kad rusiškų trąšų importuotojai turi teisę bandyti nuginčyti numanomą trąšų sudėtį ginče dėl jų apmokestinimo muitais.

Liuksemburgo teismo trijų teisėjų kolegijos paskelbtas išaiškinimas gali būti svarbus bendrovei „Linas Agro“ ir kitiems trąšų importuotojams, įskaitant „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio kontroliuojamą „Agrokoncerną“.

Ginčas kilo, kai „Linas Agro“ nesutiko su Kauno muitinės sprendimu nustatyti muitus jo importuojamoms trąšoms.

Muitinė teigė, kad trąšos atitinka Rusijos kilmės amonio nitrato apibrėžimą. Ji rėmėsi ES reglamente esančia prezumpcija, kad jei trąšų sudėtyje esančio azoto kiekis yra didesnis kaip 28 procentai, amonio nitrato kiekis yra didesnis kaip 80 procentų, ir šiai prekei turi būti taikomas muitas. Azoto kiekis buvo nustatytas laboratoriniais tyrimais.

Tačiau „Linas Agro“ tikino, kad nepaisant nustatyto azoto kiekio, amonio nitrato kiekis jos trąšose neviršijo 80 procentų masės.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas paskelbė, kad Lietuvos mokestinių ginčų komisija turi pareigą įvertinti „Linas Agro“ argumentus, nes reglamente esanti prezumpcija yra nuginčijama, ir apsispręsti, ar reikia atlikti laboratorinius tyrimus.

Teismo sprendime pabrėžiama, kad lemiamas kriterijus turi būti faktinis, o ne preziumuojamas amonio nitrato kiekis, todėl „prezumpcija negali būti taikoma, jei pateikiama įrodymų“, kurie ją nuginčytų.

Lietuvos muitinė beveik pusę milijono eurų antidempingo muitų paskaičiavo už „Linas Agro“ 2016–2017 metais importuotas trąšas. Ji rėmėsi trąšų gamintojos Rusijos bendrovės „Dorogobuž“ kokybės sertifikatais ir laboratorinių tyrimų rezultatais, kurie patvirtino, kad azoto kiekis trąšose viršija 28 proc. masės. Ši Muitinės sprendimą palaikė ir Valstybinė mokesčių inspekcija.

„Linas Agro“ 2018 metų pabaigoje šį sprendimą apskundė Mokestinių ginčų komisijai.

Daugiau kaip 2 mln. eurų antidempingo muitų už į Lietuvą importuotas trąšas iš Rusijos muitinė yra apskaičiavusi ir „Agrokoncernui“, kuris dėl to taip pat yra pateikęs skundą  Mokestinių ginčų komisijai. „Agrokoncernas“ komentare BNS yra teigęs, jog nepriklausomų laboratorijų duomenys patvirtina, kad šiose trąšose esantis amonio nitrato kiekis neviršija 80 procentų.

Žiniasklaidos teigimu, iš Rusijos amonio nitrato trąšas taip pat importuoja Agrochemijos paslaugų centras, „Kauno grūdai“, „Scandagra“ ir kitos įmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Puiku , pagaliau

Puiku , pagaliau   portretas
ir ES teismas pasakė " konservliberastai " - pletkininkai ,kvailiai ir burbulo pūtėjai , tuščio burbulo . Atia bukenos ..

Besiveržianti Karbauskio bamba

Besiveržianti Karbauskio bamba portretas
Nors kažkokia paguoda Karbackiui
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių