Ekonomistas: antrojo karantino poveikis gyventojų mobilumo mažėjimui blėsta

Naujausi „Google“ duomenys apie Lietuvos gyventojų mobilumą rodo, kad antras karantino režimas turėjo gana trumpalaikį poveikį Lietuvos gyventojų srauto į masinio susibūrimo vietas sumažėjimui, sako „SME Finance“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

„Google“ statistika rodo, kad pastaruoju metu Lietuvos gyventojų mobilumas ir srautas į masinio susibūrimo vietas didėja ir po truputį artėja prie to lygio, kuris buvo fiksuotas prieš pat antrojo karantino įvedimą. Tikėtina, kad didėjantis Lietuvos gyventojų srautas į masinio susibūrimo vietas yra labiausiai susijęs su išaugusiu gyventojų psichologiniu nuovargiu dėl karantino režimo. Kitaip sakant, antrojo karantino efektas Lietuvoje blėsta“, – feisbuke rašo A. Izgorodinas.

Tikėtina, kad didėjantis Lietuvos gyventojų srautas į masinio susibūrimo vietas yra labiausiai susijęs su išaugusiu gyventojų psichologiniu nuovargiu dėl karantino režimo.

Jis nurodo, kad vasario 15–21 dienomis Lietuvos gyventojų srautas į biurus buvo 32,7 proc. mažesnis nei baziniu laikotarpiu, o paskutinę vasario savaitę – 23,4 proc. mažesnis nei baziniu laikotarpiu.

Tuo metu gruodžio 7–13 dienomis, kaip nurodo ekonomistas, Lietuvos gyventojų srautas į biurus buvo 26,6 proc. mažesnis nei baziniu laikotarpiu, tuo metu gruodžio 21–27 dienomis – 56,4 proc. mažesnis nei baziniu laikotarpiu.

Jis nurodo, kad vasario 15–21 dienomis Lietuvos gyventojų srautas į tranzito objektus buvo 47,4 proc. mažesnis nei baziniu laikotarpiu, o paskutinę vasario savaitę – 42 proc. mažesnis nei baziniu laikotarpiu.

„Gruodžio 7–13 dienomis Lietuvos gyventojų srautas į tranzito objektus buvo 37 proc. mažesnis nei baziniu laikotarpiu, tuo tarpu gruodžio 21–27 dienomis – 57 proc. mažesnis nei baziniu laikotarpiu“, – teigia ekonomistas.

Pasak A. Izgorodino, tai reiškia, kad kuo ilgiau yra tęsiamas antras karantino režimas, tuo mažesnis yra jo suvaržantis poveikis Lietuvos gyventojų mobilumui.

ELTA primena, kad visuotinis karantinas Lietuvoje įvestas nuo lapkričio 7 dienos. Naujoji Vyriausybė, atsižvelgdama į ekspertų rekomendacijas, priėmė sprendimą karantiną sugriežtinti nuo gruodžio 16 dienos.

Nuo vasario 15 dienos veiklą leista atnaujinti nedidelėms parduotuvėms, teikti grožio paslaugas, vykdyti lauko prekybą.

Šiuo metu karantino režimas galioja iki balandžio 1 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių