Galimybių pasą turgaus prekeiviai vadina prakeiksmu: iš valdžios paramos nebus, dalis bankrutavo

  • Teksto dydis:

Prieš tris savaites prievole tapusį galimybių pasą turgaus prekeiviai vadina prakeiksmu. Dėl šio dokumento dingo pirkėjai, apyvartos krito daugiau nei 60 procentų, o kurios turgavietės jau bankrutavo. Prekeiviai sako, kad jei tai tęsis, situacija gali būti katastrofiška, praneša LNK.

Prekyba krito 60 procentų

Kaunietė Albina Jašinskienė turguje dirba 26 metus, tačiau esą tokios blogos situacijos dar nebuvo. Moteris sakė, kad atsiradus prievolei einant į turgų turėti galimybių pasą, klientų nebeliko.

„Būna, kad išvis neateina. Praeitą savaitę tris dienas buvo absoliutūs nuliai, absoliutūs. Ateini, prabūni ir matai, jeigu nesulaukei nieko per dieną, tai nebėra, ko čia laukti“, – sakė prekeivė.

Tokia pati situacija daugelyje turgaviečių.

„Liūdna iš tikrųjų. Po rugsėjo vidurio ženkliai sumažėjo žmonių, matomai tai yra susiję su galimybių pasu“, – teigė prekeivis Marijus Žurauskas.

Skaičiuojama, kad didžiausiame Kauno „Urmo“ prekybos miestelyje per pusantrų metų neatsirado nė vieno naujo prekeivio, o seniai dirbantys ruošiasi krautis daiktus. Esą vienintelė išeitis – bankrotas.

„Mes pabaigsime čia visus verslus, aš taip galvoju. Kai pasikalbi su kolegomis, tiesiog matai, kad toliau jau niekur. Kiek dar gali investuoti, kiek dar gali vilktis ir tikėtis, kad šiandien bus kitaip, negu buvo vakar? Nebebus“, – šnekėjo prekeivė A. Jašinskienė.

Ne ką geresnė situacija ir maisto turguje.

„Prekyba mums krito 60 proc. Mes prekiaujame pirmo būtinumo prekėmis, maisto produktais“, – tikino prekeivė Rugija Zabelienė.

Kiek dar gali investuoti, kiek dar gali vilktis ir tikėtis, kad šiandien bus kitaip, negu buvo vakar?

„Situacija pablogėjo, tikrai pablogėjo, drąsiai galiu teigti, apie 50 proc. Yra didelis žmonių sumažėjimas, ypač pensinio amžiaus žmonių“, – antrino prekeivis Aivaras Ramanauskas.

„Laukėm, kol ateis ruduo, kol visi sugrįš nuo rugsėjo, ir jau galėsime atidirbti tą nuostolį, kurį turėjome vasarą. Tačiau dabar esame tikrai labai nusiminę, nes matome, kad prie tokių sąlygų nepavyks ne tik atidirbti, bet ir išeiti į pliusą“, – pritarė prekeivė Audronė Kavaliauskienė.

Būna ir taip, kad pirkėjai, neturėdami galimybių paso, skambina ir prašo pardavėjų prekes išnešti į lauką.

„Yra pastovūs klientai, skambina: ką daryti? Kaip tu išneši? Taip nevyksta. Yra tiesiog baisu, iš tikrųjų yra baisu“, – sakė R. Zabelienė.

Paramos nebus

Prekyviečių ir turgaviečių asociacijos prezidentas Vytenis Butkevičius sakė, kad dėl patiriamų nuostolių per mažiau nei mėnesį jau yra bankrutavusių. Pavyzdžiui, užsidarė maisto turgavietė Kuršėnuose.

„Prieš dvi savaites smulkiojoje prekyboje mes turėjome 37 proc. smukimą, o šiandien provincijoje jis siekia apie 70 proc. Paslaugų sferoje prieš porą savaičių turėjome apie 50 proc. apyvartų smukimą, o šiandien yra apie 59 proc. Kalbant apie turgavietes, yra maždaug 30–40 proc. apyvartų smukimas“, – komentavo V. Butkevičius.

Turgavietėmis besirūpinanti Ekonomikos ir inovacijų ministerija, žurnalistams paklausus, ar planuoja padėti su sunkumais susiduriantiems prekybininkais, atsiuntė atsakymą raštu:

„Ekonomikos ir inovacijų ministerija nuolat vertina esamą situaciją ir bendradarbiaujant su Finansų ministerija svarstytų pagalbos priemonių poreikį, jei verslininkams dėl pandemijos savo verslą tektų sustabdyti. 2021 m. valstybės biudžete paramai verslui buvo skirta 242 mln. eurų, iš kurių verslui paskirstyta 146 mln. eurų. Šiuo metu, siekiant racionaliai naudoti mokesčių mokėtojų lėšas, dauguma jau baigtų paramos priemonių nėra tęsiamos, kadangi didžioji dalis verslų vykdo veiklą“.

Smulkieji verslininkai sako, kad bus prašoma Vyriausybės peržiūrėti galimybių paso naudojimo reikalavimus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kam

o kam portretas
stoties turguj nesilankau nuo tada, kai pirmadienį po pirmo "maršo" klausiausi, kaip turginis agitatorius pardavėjoms aiškino: po mėnesio mūsų ne 5 tūkstančiai į Vilnių suvažiuos, bet 50000. Ir versim na...ui tą visą valdžią". Kai pasakiau, žmogau, nesikeik, viešoj vietoj esi. Išgirdau tokių užgauliojimų, iš kurių švelniausias buvo patarimas į turgų nevaikščioti. TAI IR NEVAIKŠTAU IR DAR KITIEMS TĄ PATĮ PATARIU. Kaip supratau, moterys, kurios tam agitatoriui pataikavo, dirba su verslo liudijimais, prekės - nežinia iš kur, jis jas aprūpina, kuo prekiauti. Reiškia, nuo jo moterų biznis priklauso. Žodžiu, ne kažką jis joms palieka už prekiavimo dieną, o "premijas" pačios turi susiveikti, žmones apgaudinėdamos....

AŠ portretas
Patys kalti, kad nesiskiepijate. O krizė visame pasaulyje. Tai nerašinėkit nesąmonių. O tu prekių pilna visur ir kas jas gali išpirkti. Vežkit migrantams ,gal jie nupirks.

Anonimas

Anonimas portretas
NE pasas kaltas o KRIZE atejo
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių