Darbo kodekse siūloma numatyti galimybę darbuotojams prisiteisti bylinėjimosi išlaidas

Darbo kodekse siūloma numatyti galimybę darbuotojams prisiteisti bylinėjimosi išlaidas, patirtas darbo ginčą nagrinėjant neteismine tvarka (Darbo ginčų komisijoje).

Tai numatančias Darbo kodekso pataisas įregistravo Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narė  Rasa Budbergytė kartu su kitais šios frakcijos nariais.

Darbo kodekse siūloma numatyti, kad „darbuotojo patirtos bylinėjimosi išlaidos, susijusios su ginčo neteisminio sprendimo procedūra (įskaitant būtinas ekspertizės ar laboratorinių tyrimų išlaidas, išlaidas advokato ar advokato padėjėjo pagalbai apmokėti ir vertimo išlaidas), priteisiamos darbuotojo naudai iš darbdavio proporcingai patenkintų darbuotojo reikalavimų daliai“.

R. Budbergytės teigimu, priėmus siūlomą pataisą, būtų tinkamai įgyvendinti iš Konstitucijos ir Europos Sąjungos teisės kylantys reikalavimai, susiję su darbuotojų teisių ir interesų apsauga.

„Vartotojams tokia galimybė yra užtikrinta vartojimo ginčuose pagal Vartotojų teisių apsaugos įstatymą, todėl būtina pašalinti diskriminacinį darbuotojų išskyrimą ir suteikti darbuotojams analogišką teisę darbo ginčuose. Šiuo metu darbuotojai, suvokdami, kad kreipdamiesi į ikiteisminę darbo ginčų nagrinėjimo instituciją (Darbo ginčų komisiją), visas išlaidas turės padengti patys, įskaitant ir advokato išlaidas, yra faktiškai atbaidomi nuo savo teisių gynimo, kadangi dažnu atveju kaip ekonomiškai silpna pusė jie negali sau leisti tokių išlaidų“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Tikimasi, kad priėmus siūlomą reguliavimą, darbuotojai būtų paskatinti aktyviau ginti savo pažeistas teises ir interesus, dėl ko pagerėtų ir bendra situacija Lietuvos darbo rinkoje.

„Projektu siūlomas reglamentavimas leistų paskatinti aktyvesnį ir kokybiškesnį darbuotojų teisių gynimą ikiteisminėje darbo ginčų stadijoje, taip pat būtų panaikintas darbuotojų kaip silpnesniosios šalies diskriminacinis traktavimas lyginant su kitomis pažeidžiamomis grupėmis, tokiomis kaip vartotojai (kadangi vartotojai turi teisę į ikiteisminių bylinėjimosi išlaidų atlyginimą, o darbuotojai tokios teisės neturi)“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Siūloma, kad Darbo kodekso pataisos įsigaliotų 2022 m. liepos 1 d.  Naują teisinį reguliavimą siūloma taikyti  ginčams dėl teisės, kurie pradėti po Darbo kodekso pataisų įsigaliojimo, taip pat ir tiems ginčams dėl teisės, kurie pradėti iki jų įsigaliojimo ir kurių nagrinėjimas darbo ginčų komisijoje nėra baigtas.

Galiojančiame  Darbo kodekse  numatyta, kad „Darbo ginčų komisijoje darbo ginčai dėl teisės nagrinėjami nemokamai„ ir ginčo šalių patirtos bylinėjimosi išlaidos nepriteisiamos.

„Tačiau tokia nuostata, kad darbuotojas negali tikėtis išlaidų, patirtų savo pažeistoms teisėms ginti, atlyginimo, nesuderinama nei su Lietuvoje galiojančiu visiško nuostolių atlyginimo principu,  nei su egzistuojančia proceso teisės sistema (paprastai šalims turi būti atlyginamos jų patirtos bylinėjimosi išlaidos), nei su Lietuvos tarptautiniais įsipareigojimais“, – sako R. Budbergytė.

Darbo kodekso pakeitimo projektą kartu su ja teikia Seimo socialdemokratai Vidmantas Kanopa, Eugenijus Sabutis, Vilija Targamadzė, Linas Jonauskas, Liudas Jonaitis, Kęstutis Vilkauskas, Julius Sabatauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių