Dalis namų ūkių nuo kitų metų gali mokėti didesnę kainą už suvartojamą elektros energiją

  • Teksto dydis:

Iki 2021 m. pabaigos dalis privačių elektros energijos vartotojų privalo pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją, to nepadariusieji iki 2021 m. gruodžio 18 d. pateks į garantinį tiekimą. Tolesnį elektros energijos tiekimą šešis mėnesius užtikrins „Energijos skirstymo operatorius“ (trumpiau – ESO). Garantinio tiekėjo parduodamos elektros energijos kaina priklausys nuo vidutinės ankstesnio mėnesio biržos kainos ir bus perskaičiuojama kas mėnesį, pritaikant koeficientą 1,25.

Kitaip tariant, nepasirinkusieji ir patekusieji į garantinį tiekimą nuo kitų metų už elektros energiją mokės iki 25 proc. daugiau nei tie, kurie jau apsisprendė pirkti elektrą iš nepriklausomų tiekėjų.

Ką tai reiškia ir kodėl tai vyksta?

Elektros energijos rinkos liberalizavimo procesas Lietuvoje prasidėjo prieš daugiau nei dešimtmetį. Jo esmė – suteikti vartotojams galimybę atsisakyti monopolinių visuomeninio tiekimo paslaugų.

Konkurencija visuomet gerina kokybę – nepriklausomos įmonės nustato aukštesnius aptarnavimo standartus ir siūlo geresnes kainas, taip siekdamos pritraukti kuo daugiau klientų. Pirmieji elektros rinkos liberalizavimo naudą pajuto komerciniai vartotojai, kurie elektrą pigiau perka nuo 2013-ųjų.

Nuo 2020 m. gruodžio 18 d. nepriklausomus tiekėjus jau galėjo rinktis tie buitiniai vartotojai, kurie per metus suvartoja daugiau nei 5 000 kWh. Privačių vartotojų įtraukimas į laisvą elektros rinką suskirstytas į tris etapus. Anksčiau paminėti vartotojai pateko į pirmąjį etapą. Antrajame etape nepriklausomus elektros energijos tiekėjus turi pasirinkti buitiniai vartotojai, kurių metinis elektros suvartojimas yra nuo 1 000 iki 5 000 kWh.

Kaip sužinoti, ar patenkate į antrąjį etapą? Jei šiuo metu per mėnesį sąskaitos už elektros energiją sudaro nuo 10 iki 60 eurų, tuomet tikrai patenkate ir iki metų pabaigos privalote pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją. Jei mėnesio sąskaitos už elektrą mažesnės nei 10 eurų – suvartojate mažiau nei 1 000 kWh per metus.

Tiesa, nesvarbu, į kurį etapą patenkate, – sutartį su nepriklausomu tiekėju pasirašyti ir pradėti taupyti galite jau dabar, nes jei to nepadarysite iki nustatyto termino – šešis mėnesius gausite didesnes elektros energijos sąskaitas nei jūsų kaimynai. O vėliau tiesiog neturėsite kitos išeities – teks pasirinkti nepriklausomą tiekėją.

„EGTO energija“ atitinka visus anksčiau išvardytus kriterijus. Tai patvirtina ir įmonės turimi verslo klientai.

Kaip neapsigauti renkantis?

Pasak bendrovės „EGTO energija“ pardavimų ir rinkodaros vadovo Aurimo Janušausko, galima išskirti kelis pagrindinius kriterijus, kuriuos turi atitikti nepriklausomas elektros tiekėjas. Visų pirma, tai turi būti licencijuota įmonė, įrašyta į elektros energijos tiekėjų sąrašą. Pareikalavus įmonė, su kuria pasirašote sutartį, privalo pateikti atitinkamą licencijos numerį, kurio validumą nesunku patikrinti.

Antra – siūlomi planai ir įsipareigojimai. Pasirinkimai susiję su mokama kaina už elektros energiją įprastai yra du: fiksuotas ir biržos. Pasirinkę fiksuotą kainą, visą sutarties laikotarpį už suvartotą kilovatvalandę mokėsite tą pačią sumą, nepriklausomai nuo kainos svyravimo rinkoje. Tai tiesiog patogu.

Aurimas Janušauskas. /„EGTO energija“ nuotr.

Dinaminė kaina įdomesnė tiems, kurie mėgsta gilintis į rinkoje vykstančius procesus ir šiek tiek rizikuoti – bus laikotarpių, kai kaina tikrai nudžiugins, bus ir tokių, kai teks mokėti šiek tiek daugiau.

Pasitikrinkite ir įsivertinkite, ar sudaromoje sutartyje nėra kokių nors būdų jūsų priskirti konkrečiam tiekėjui. Visos elektros energijos tiekimo sutartys turi būti pasirašomos be jokių papildomų įsipareigojimų, išskyrus tai, kad privalote nustatytu metu deklaruoti elektros skaitiklių rodmenis ir susimokėti už suvartotą elektros energiją.

Trečia – reikėtų pasidomėti, kiek ir kokių klientų turi nepriklausomas tiekėjas. Kadangi komerciniai vartotojai jau kuris laikas perka elektros energiją iš nepriklausomų tiekėjų – jie žino, kas yra kas. Tad, jei verslas patenkintas tiekėjo kokybe ir kainomis, – jums taip pat saugu rinktis tokią įmonę.

Ketvirta – inovatyvūs sprendimai. Jei įmonė turi gyvo bendravimo principu veikiančią klientų aptarnavimo sistemą, patogias ir šiuolaikiškas atsiskaitymo už elektrą priemones – verta svarstyti tokio tiekėjo pasirinkimą.

Na, ir penktas požymis, rodantis, kad jūsų pasirinkimas tinkamas, – įmonės lankstumas tiek klientų aptarnavimo, tiek elgsenos biržos rinkos srityse. Jei įmonė aktyviai bendrauja, laiku informuoja apie pokyčius, stengiasi nupirkti biržoje energiją kuo pigiau ir atitinkamai taiko lankstesnes kainas jums – tuomet pasirinkote tinkamai.

A.Janušausko teigimu, „EGTO energija“ atitinka visus anksčiau išvardytus kriterijus. Tai patvirtina ir įmonės turimi verslo klientai. Vienas jų, Kauno marių Jachtklube įsikūrusio restorano „Marina Taste Gallery“ vadovas Marijus Jackauskas, sakosi nė akimirkos nepasigailėjęs dėl savo pasirinkimo.

„Nė vienas šiuolaikinis restoranas negali kokybiškai gaminti maisto be elektros energijos, beveik visi profesionalūs virtuvės įrenginiai ir prietaisai yra elektriniai, sunaudojantys tikrai nemažai energijos. Mums elektros energijos sąnaudų mažinimas padėjo tinkamai pakoreguoti ir patiekalų savikainą, ir bendras restorano išlaikymo išlaidas. „EGTO energijos“ ekspertai parinko optimalų energijos tiekimo planą ir efektą pajautėme jau po mėnesio. Mane taip pat maloniai nustebino tai, kad „EGTO energija“ – nedidelė įmonė, tačiau su savo užduotimis susitvarko puikiai, labiau nei kiti rinkos žaidėjai stengiasi patenkinti kliento poreikius, demonstruoja lankstumą“, – mintimis dalijosi M.Jackauskas.

„Kaip jau minėta anksčiau, nesvarbu, į kokį elektros energijos rinkos liberalizavimo etapą patenka jūsų namų ūkis, kiek elektros energijos suvartojate per metus – rinktis nepriklausomą tiekėją galite jau dabar. Vienas svarbiausių patarimų – neatidėlioti sprendimo iki paskutinės minutės, pasilikti pakankamai laiko pasirinkti. Turima patirtis iš pirmojo etapo rodo, kad didžiausias klientų aktyvumas pasireiškia paskutiniais mėnesiais. Labai rekomenduojame pradėti domėtis ir rinktis tiekėją kuo anksčiau. Juo labiau kad nėra jokių papildomų įsipareigojimų, o jūsų kasdienoje niekas nesikeis. Gal šiek tiek patogiau bus mokėti už elektrą, nes mūsų siūloma sistema šiuolaikiška ir pritaikyta visų tipų vartotojams, – teigia bendrovės „EGTO energija“ atstovas A.Janušauskas. – Visa informacija apie tai, kaip galite pasirinkti mus savo elektros tiekėjais, yra interneto puslapyje www.egto.lt. Jeigu kiltų papildomų klausimų – susisiekite su mūsų ekspertais puslapyje nurodytu būdu, visuomet mielai pakonsultuosime ir padėsime išsirinkti tinkamiausią planą.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Emigr.

Emigr. portretas
Biržone elektros ,duju jainos yra maždaug vienodos ,tačiau mūsų pardėjai parduoda gyventojams už kiek nori .Čia ir yra bėda.Brangi tiek elektra ir dujos negali būti.Kainos turi būti reguliuojamos didinant atlyginimus,socialines išmokas,pensijas,taip yra užsienio šalyse.Tie kurie kelia kainas tai savo darbuotojam ir kiti verslininkai turės kelti atlyginimus.Tokiu būdu valstybė ir reguliuoja kainas o gyventojai turi tada už ką mokėti .Nieko nepagazdins,mokės ir energijos pardavėjai už viską brangiau.

yja

yja portretas
gal kas paaiškins kodėl be sutarties elektra pvz 0.151 o su sutartim jau 0,178.Kas pasikeičia? man tai čia mistika

Pagaliau

Pagaliau portretas
Teisingas sprendimas, galas monopolijai.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių