D. Maikštėnas: situacija su dujų kainomis nesikeis šį rudenį ar žiemą

„Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas tvirtina, kad valstybei reikia stengtis tobulinti algoritmus ir stengtis išgyventi sunkų periodą, kalbant apie aukštas dujų kainas, nes jos išsilaikys dar ilgą laikotarpį.

„Tai, ką mes turime su dujomis, nepasibaigs šią žiemą ar šį rudenį. Galutinai užsuktas rusiškas tiekimas, nebereikia jokių sankcijų, rusai užsuka dujas vakariečiams. Šiuo metu Vakaruose saugyklos gana neblogai pripildytos, tos pagrindinės, didžiosios apie 70–75 proc. Taupydami vakariečiai išgyvens, bet kas įvyks per šią žiemą, tai visi šie resursai jau bus sunaudoti“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė D. Maikštėnas.

„Ignitis grupės“ vadovas tvirtina, kad dujų saugyklos buvo pripildytos dar metų pradžioje, Rusijai dar neužsukus vamzdžio ir didžioji dalis saugyklų Vokietijoje ir kitose Europos šalyse dar buvo pildomos rusiškomis dujomis. Tai, anot jo, yra dar vienas įrodymas, kad turėsime ypatingai sunkų laikotarpį.

„Po ateinančios žiemos, per ateinančią vasarą iki kito sezono, labai tikėtina, nebent įvyks kažkokie didžiuliai perversmai, pergalės ir bus galima rusams įjungti dujas, kuo aš netikiu, kad reikės pripildyti Vakarų saugyklas jau be rusiško vamzdžio 100 proc“, – sakė D. Maikštėnas.

„Reikės priimti dujas iš Norvegijos ir per visus terminalus, vieni jau pastatyti, kiti nepastatyti, reiškia ta realybė, 200–300 eurų per MWh ar daugiau, kur mes dabar matome dujų kainas, ji gali laikytis gana ilgai, iki kito sezono ir dar kito sezono metu. Tai mes turėsime ypatingai sunkų periodą ne tik šią žiemą, bet dar ir visus kitus metus“, – pridūrė jis.

D. Maikštėno manymu, šioje situacijoje vyks ne sprintas, o maratonas ir visi verslai, gyventojai ir Vyriausybės turi galvoti, kaip taupyti, optimizuoti, amortizuoti kainas labiausiai pažeidžiamiems asmenims, nes bus labai sunkus periodas.

„Galbūt pas mus nebuvo suvokimo, kad karas atėjo ir pas mus, jis bus sunkus. Kainos dar yra užšaldytos ir žmonės to nemato. Verslai mato, „Achema“ stoja, kiti verslai stoja, nes jie jau mato tas tikras kainas, kurių niekas iki šiol neamortizavo. Tikrai bus sunkus periodas ir reikia gero susitelkimo, išminties, greito veikimo ir taupymo kur įmanoma, ypač dujose“, – aiškino „Ignitis grupės“ vadovas.

ELTA primena, kad rugpjūčio viduryje, baigiantis prekybai Europos dujų kainos pasiekė naują rekordą, kai Rusijos „Gazprom“ paskelbė, kad mėnesio pabaigoje „Nord Stream“ dujotiekis bus uždarytas techninės priežiūros darbams. Nyderlandų TTF dujų ateities sandorių (TTF Gas Futures) kaina šoktelėjo iki 257,40 euro (258,30 JAV dolerio) už 1 MWh baiminantis, kad žiemą gali pritrūkti energijos, po to, kai „Gazprom“ pranešė, kad nuo rugpjūčio 31 iki rugsėjo 2 dienos dėl techninės priežiūros darbų bus sustabdytas tiekimas „Nord Stream“ dujotiekiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ai

ai portretas
kol valdzioj bus veltedziai konservastai kainos tik augs

Das ist fantastisch

Das ist fantastisch portretas
Graziai cia prigalvojo " kaina uz MWh" . Rasykite kiek uz 1000 kubu. O uz 1000 kubu jau dabar kaina 3300 USD vietij 190. Bus ir 5000. Svaigsta jie cia del norgu ir t.t. Nera pas norgu daugiau duju. Kiek pimpoja tiek ir islyks. Su tokiais "specialistais" ir priesu nereikia.

Aš portretas
Tai del ko jus ten visi sedit pasidaline postus. Vien tik gazdinat šiurpinat tauta. Gal pagaliau bandykit ieškot išeičiu. Tik kauikiat kaip vilkai bus taip bus anaip. Tai darykit kad but kitaip (nekaltybes jus isikunijimai)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių