D. Kreivys: Lietuvos energetikos sistema pasirengusi ekstremaliai situacijai

Energetikos ministras Dainius Kreivys neatskleidžia, kokios energetikos ūkio valdymo priemonės parengtos, jei šalyje reikėtų skelbti ekstremalią situaciją. Opozicija tikina, kad toks planas išgelbėtų tik „trumpuoju laikotarpiu“.

„Yra labai aiškūs planai, ką darysime esant ektraordinariai situacijai Lietuvoje. Turime pasirengę atsargas tiek dujų, tiek kuro: dyzelino, benzino. Elektros sistemos stabilumui yra parengtas labai aiškus planas. Negaliu lįsti giliau, bet visų namai bus šilti ir apšviesti – tai galiu garantuoti“, – po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) ir Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdžio žurnalistams penktadienį pareiškė ministras.

Jame parlamentarai aptarė Lietuvos energetikos situaciją geopolitinių įvykių Europoje kontekste.

NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, jog energetikos ministras patikino, kad jeigu situacija Ukrainoje aštrėtų ir „virstų į kažkokius išbandymus Lietuvos energetikos srityje“, Lietuva tam pasiruošusi geriau nei Europos Sąjunga.

Turime pasirengę atsargas tiek dujų, tiek kuro: dyzelino, benzino. Elektros sistemos stabilumui yra parengtas labai aiškus planas.

„Lietuva atrodo geriau nei Europos Sąjungos vidurkis. SGD terminalas mums yra visiškas garantas to, kad mes negalėtume būti palikti be dujų. (...) Nesame priklausomi nuo vieno vamzdžio, kaip gal kitos Europos Sąjungos valstybės.  Lietuva dujų sektoriuje užsitikrino neblogas pozicijas, tai dabar mūsų privalumas“, – žurnalistams teigė jis  

Tuo metu „valstietis“ Arvydas Nekrošius apgailestavo, kad Energetikos ministerijos planas gelbėtų neilgai.

„Panašu, kad tie veiksmai bent jau trumpuoju laikotarpiu, šaltuoju periodu, gali garantuoti, kad mes esame bent jau šią akimirką šiek tiek saugesni“, – teigė A. Nekrošius.

Anot jo, elektros gamyba yra pažeidžiamiausia sritis: „Tikriausiai didžiausią problemą turime su elektros generacija, nes Lietuva neturi pakankamai pajėgumų pati pasirūpinti elektros energija, ją pagrinde importuojame, esame priklausomi nuo Švedijos gamintojų“.

Tuyo metu Energetikos ir darnios plėtros komisijoje dirbantis Paulius Saudargas tikino, kad Rusijai išjungus jungiklius kaimyninėms šalims, Lietuva be elektros neliks.

„Rusija kovoja energetinį karą prieš Europą. (...) Yra ištuštėjusios absoliučiai saugyklos, kurios valdomos „Gazprom“, tai atsilieka nuo daugiamečių vidurkių, tai nenormalus, akivaizdus, grubus energetinis karas“, – sakė jis.

Parlamentaro teigimu, Rusija ruošiasi aprūpinti dujomis Karaliaučių per srities suskystintųjų gamtinių dujų terminalą.

„Laivai plaukia į Kaliningradą. Tai panašu, kad ruošiamasi tam atvejui, kad, tarkime, išjungtų visas dujas, einančias per Lietuvą į Kaliningradą ir visą Europą. Rusija šituos scenarijus, matyt, modeliuoja. (...) Mes turėsime dujų, nes turime  terminalą“, – svarstė P. Saudargas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ar ne ais ku Kreivas su Armonka DUMA uztrauke ir va jau rezultatai ! DDDD

Šitas kreivas

Šitas kreivas portretas
Ministras jau užpi..,jau laikas jam į apkasus. Moki Veži atstatinės Ukrainą.

Jonas

Jonas portretas
Dauguma šalių pirko naftą is Rusijos,Lietuva perpirkdavo tuos pačius naftos produktus , kurą ,pirko is Amerikos,Vokietijos ,Latvijos ,Estijos .Svarbiausia ,tiesiogiai būtų pirkę iš Rusijos, būtų buvęs benzinas,kitas kuras daug pigesnis.Tai štai kam Lietuva duoda galimybės gerai gyventi, tik ne lietuviams Lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių