„Centrica Energy“ pirks elektrą iš dalies „European Energy“ vėjo ir saulės parkų Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi tarptautinė energijos prekybos ir turto valdymo bendrovė „Centrica Energy“ iš Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ supirks pernai Lietuvoje jos pastatytuose dviejuose vėjo ir viename saulės parke pagamintą elektrą.

Įmonės pasirašė tris tai numatančias elektros įsigijimo sutartis iš 120 megavatų (MW) bendros galios vėjo parkų Telšiuose bei 78 MW galios saulės parko Anykščiuose, ketvirtadienį paskelbė „Centrica Energy“. 

„Centrica Energy“ prisiima atsakomybę „European Energy“ atžvilgiu už dviejų Lietuvoje esančių vėjo parkų ir vieno saulės parko pagamintos atsinaujinančios energijos valdymą ir prekybą“, – teigiama bendrovės pranešime.

Šis sandoris, kurio vertė neskelbiama, papildo ankstesnes šiemet ir pernai „Centrica Energy“ Baltijos šalyse pasirašytas sutartis, po kurių bendrovės valdomų vėjo ir saulės išteklių portfelis regione padidėjo iki 366 MW.

Iki 2030-ųjų „Centrica Energy“ savo trečiųjų šalių atsinaujinančios energijos išteklių portfelį siekia išplėsti iki 30 gigavatų (GW).

„Mūsų pozicija Baltijos šalyse yra pagrindinė šios strategijos dalis, o mes toliau ieškome galimybių ir partnerių svarbiose atsinaujinančios energijos rinkose visoje Europoje“, – pranešime teigė „Centrica Energy“ atsinaujinančios energijos prekybos ir optimizavimo viceprezidentas Kristianas Gjerlovas-Juelis.

„Vertiname šį bendradarbiavimo susitarimą su „Centrica Energy“, kuris taip pat yra ženklas, kad Baltijos šalių elektros rinka bręsta, augant energijos pirkimo-pardavimo sutarčių (PPA) poreikiui. Tai prisideda prie rinkos patrauklumo pasauliniams investuotojams“, – pranešime teigė „European Energy“ generalinio direktoriaus pavaduotojas  Jensas-Peteris Zinkas.

Du 120 MW galios bendros instaliuotos vėjo parkai Telšiuose kasmet pagamina 398 gigavatvalandes (GWh) elektros, tuo metu Anykščių rajone esančiame 78 MW galios parke saulės parke per metus pagaminama 100 GWh elektros.

Skelbiama kad kartu šios elektrinės kasmet patieks daugiau nei 498 GWh elektros, kuri atitinka maždaug 240 tūkst. namų ūkių suvartojimą, taip sumažinant 150 tūkst. CO2 emisijų per metus.

Pernai liepą „European Energy“ baigė statyti keturis 306 MW bendros galios vėjo parkus Anykščių, Jonavos, Rokiškio ir Telšių rajonuose, į kuriuos investuota apie 400 mln. eurų, taip pat iki 2026 metų pabaigos planuota pastatyti naujus saulės parkus Anykščių, Jonavos ir Skuodo rajonuose – bendra jų galia sieks 960 MW.

„European Energy“ anksčiau skelbė Lietuvoje ketinanti investuoti apie 1,6 mlrd. eurų į daugiau nei 1,6 GW bendros galios vėjo ir saulės parkų statybas, taip pat 400 mln. eurų  į e.metanolio ir žaliojo vandenilio gamyklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patriot...

patriot... portretas
vyt tuos tarakonus is lietuvos zemeles...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių