Bus pradedama mokėti kompensacijas nuo sausros nukentėjusiems ūkininkams

Vyriausybė praneša pradedanti kompensuoti patirtą žalą ūkininkams, nukentėjusiems nuo praėjusiais metais užklupusios sausros.

Nuostolius planuojama atlyginti etapais. Pirmuoju etapu Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) skirs 8,5 mln. eurų. Finansų ministerija taip pat įpareigota išnagrinėti galimybę ir pateikti pasiūlymus dėl papildomų lėšų skyrimo kitam etapui. Tikimasi, kad antrojo etapo išmokos žemdirbius pasieks dar šiais metais.

Išmokų paskirstymo būdai suderinti su Žemės ūkio rūmais ir Žemės ūkio taryba. Šiuo metu kompensacijų taisyklės derinamos su atsakingomis institucijomis. Tikėtina, kad kompensacijos ūkininkus galėtų pasiekti antroje vasaros pusėje.

Kaip pranešė ŽŪM, paramą planuojama skirti žemdirbiams, kurių pernai dėl sausros patirti augalininkystės produkcijos nuostoliai sudaro ne mažiau kaip 30 proc. pareiškėjo bendros vidutinės metinės 2015-2017 m. produkcijos vertės pagal visus taisyklėse nurodytus augalus.

Preliminariais skaičiavimais, augalininkystės sektoriuje vidutinė išmoka būtų apie 10 euro/ha, o gyvulininkystės - apie 7 euro/SGV. Paramos gavėjų skaičius bus žinomas tiksliai paskaičiavus kompensacijas.

Pažymėtina ir tai, kad gyvulininkystės atveju būtų mokama pagal de minimis pagalba, suteikta vienam gyvulininkystės veikla užsiimančiam subjektui, per bet kurį trejų finansinių metų laikotarpį negali būti didesnė kaip 15 tūkst. eurų.

Augalininkystės atveju pareiškėjams būtų kompensuojama iki 40 proc. patirtų nuostolių. Preliminariais paskaičiavimais, bendras nuostolis sudaro apie 62 mln. eurų. Kadangi pagal Valstybės pagalbos skyrimo reglamentavimą būtų kompensuojama iki 40 proc. patirtų nuostolių, bendras lėšų poreikis augalininkystės ūkių paramai sudarytų apie 24,55 mln. eurų. Tuo metu gyvulininkystės atveju nuostoliai priskaičiuojami iki 30 mln. eurų.

ELTA primena, kad dėl pernai vasarą vyravusios stichinės sausros visoje Europoje ūkininkai skaičiavo milijardinius nuostolius.


Šiame straipsnyje: kompensacijosūkininkaisausra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių