Bankai ruošiasi atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimui

Nuo lapkričio 1-osios įsigaliojant ribojimams atsiskaityti grynaisiais virš 5 tūkst. eurų, šalies komerciniai bankai teigia tam besiruošiantys.

Pasak Lietuvos bankų asociacijos, siekiant, kad pokyčiai vyktų sklandžiai, kai kuriais atvejais klientams galės būti padidinti grynųjų pinigų įnešimo limitai, laikinai gali būti padidintas darbuotojų skaičius, dažniau inkasuojami bankomatai.

„Esant pagrįstam poreikiui (...) klientui gali būti padidintas grynųjų pinigų įnešimo limitas, jei toks yra taikomas. Atsižvelgiant į poreikį, šiuo laikotarpiu gali būti stiprinami fizinių padalinių personalo pajėgumai ir dažniau inkasuojami pinigus priimantys bankomatai“, – BNS sakė asociacijos komunikacijos vadovė Valerija Kiguolienė.

Ji pabrėžė, kad klientai, kuriems naujas reguliavimas svarbus, gali pasikonsultuoti su savo banko specialistais: „Kiekviena situacija sprendžiama individualiai“.

Lietuvos bankas šią savaitę paragino komercinius bankus tinkamai pasirengti pokyčiams ir užtikrinti, kad visi klausimai būtų sprendžiami operatyviai. Taip pat rekomenduota bankams, jei reikės, laikinai padidinti į bankomatus įnešamų pinigų kiekį, būti pasirengusiems aptarnauti daugiau klientų.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė sako, kad pažeidusiems atsiskaitymo grynaisiais pinigais tvarką, bus taikomos baudos.

Medicinos banko užsakymu atliktos „Spinter tyrimų“ apklausos duomenimis, grynųjų ribojimas perkant didelius pirkinius paveiks kas penktą šalies gyventoją, o didžioji dalis gyventojų sako, kad ribojimas jų įpročių ir elgesio nepakeis.

Elgtis įprastai numato 41 proc., arba du iš penkių apklausos dalyvių. Dar 27 proc. teigia kol kas negalintys pasakyti konkrečiai ir spręs kiekvienu atveju atskirai.

Daugiausiai problemų įžvelgia bedarbiai – 16 proc. jų mano, kad atidės didelius pirkinius ar jų visai atsisakys. Antroje vietoje pagal rizikas – pensininkai (13 proc.), o trečioje – smulkusis verslas (12 proc.).

Lapkričio 1 dieną įsigalioja Atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimo įstatymas. Pagal jį atsiskaitymai ir mokėjimai už sandorius gali būti atliekami grynaisiais pinigais, jeigu jie neviršija 5 tūkst. eurų arba šią sumą atitinkančios sumos užsienio valiuta.

Seimas šį įstatymą priėmė šių metų birželio pabaigoje, juo siekiama mažinti šešėlį ir pinigų plovimo riziką.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos duomenimis, grynaisiais pinigais dažniausiai atsiskaitoma automobilių prekybos bei remonto, prekybos metalais, mažmeninės prekybos sektoriuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ribotuvas

Ribotuvas portretas
Viską ribokim, viską varžykim, nesivaržykim. Daroma viskas, o viskas, kad tik kaip nors apsunkinti laisvų piliečių gyvenimą. Šlagbaumų įrenginėjimo kakofonija. Dabar įžengsime į kovos už laisvės grąžinimo etapą. Kova, kova ir dar kartą kova. Auginsime naują revoliucionierių kartą. Lyg neturėtume ką veikti.

GGG

GGG portretas
Kas jiem suteikė teise priiminėti tokius įstatymus...

Future

Future portretas
Pelytems reikia tik sausainiu ne grynuju. Jos už sausainį padarys viską. Senelis ir jo gauja viska daro kaip tos pelytes savo šeimininkams su sausainiais.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių