„Baltpool“: biokuras per pusmetį atpigo 43 proc., tikimasi mažesnių sąskaitų už šildymą

  • Teksto dydis:

Trumpalaikių biokuro sandorių kaina Lietuvoje šiuo metu siekia 27,74 euro už megavatvalandę (MWh) – 43,3 proc. mažiau nei pernai rugsėjį, dėl to gyventojai gali tikėtis 10–15 proc. mažesnių sąskaitų už šildymą, pirmadienį pranešė energijos išteklių biržos operatorė „Baltpool“.

Biokuro kaina mažėja septintą savaitę iš eilės ir yra 16,8 proc. mažesnė nei prieš mėnesį (33,36 euro).

Mažesnes kainas lemia kelios priežastys, tarp jų – ir dėl šiltos žiemos mažėjanti biokuro paklausa, sako „Baltpool“ prekybos skyriaus vadovas Vaidotas Jonutis.

„Šiemet biokuro poreikis yra mažesnis nei ankstesniais metais. Statistiškai sausio–vasario mėnesiais biokuro vartojimas pasiekia piką, tačiau šiemet poreikis buvo 10-20 proc. mažesnis nei įprastai. Mažesnę biokuro paklausą lemia šilta žiema. Be to, dėl sausų orų biokuro gamintojai neturėjo didelių problemų patekti į miškus“, – pranešime teigė V. Jonutis.

Šiemet biokuro poreikis yra mažesnis nei ankstesniais metais.

Be to, rinkoje neliko įtampų, kurias pernai sukėlė Rusijos pradėtas karas Ukrainoje ir baltarusiško biokuro trūkumas.

„Praėjusiais metais biokuro kainas šildymo sezono pabaigoje pirmiausia kėlė Ukrainoje prasidėjęs karas ir baltarusiško biokuro importui paskelbtos sankcijos. Dabar biokuro pasiūla yra pakankama, o spekuliacinė įtampa – nuslūgusi“, – sako V. Jonutis.

Anot jo, dėl atpigusio biokuro Lietuvos gyventojai gali tikėtis 10–15 proc. mažesnių sąskaitų už šildymą, nes biokuro kaina sudaro iki 70 proc. šilumos tarifo.

„Lietuvoje, skirtingai nei pavyzdžiui, kaimyninėje Latvijoje, biokuro kainos pokyčiai iš karto atsispindi gyventojų gaunamose sąskaitose. Biokuro kaina sudaro apie 70 proc. šilumos tarifo, tad biokuro kainos sumažėjimas apie 20 proc. leidžia šildymo kainą sumažinti 10–15 proc.“, – sakė V. Jonutis.

„Baltpool“ prekybos vadovas teigia, kad artimiausio mėnesio biokuro kainą lems oro temperatūra, didelių šuolių rinkoje ir nesitikima, todėl kaina turėtų išlikti panaši, o kito šildymo sezono kainas prognozuoti kol kas sudėtinga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nepergyvenkit. Šildymas jums tikrai neatpigs. Čia gi Marijos žemė, čia dedasi stebuklai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių