Ministerija: Baltijos šalys per artimiausias savaites praneš apie pasitraukimą iš BRELL

Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatoriai per artimiausias savaitės planuoja informuoti Rusiją ir Baltarusiją apie nepratęsiamą bendros su šiomis šalimis elektros sistemos sutartį (BRELL) ir pasitraukimą iš rusiškos elektros sistemos 2025 metų vasarį, trečiadienį pranešė Energetikos ministerija.

„Artimiausiomis savaitėmis Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatoriai informuos kitas sutarties šalis apie bendrą sprendimą nepratęsti BRELL sutarties ir pasitraukti iš IPS/UPS sistemos 2025 metų vasarį“, – teigiama pranešime.

Trečiadienį Latvijos pajūrio kurorte Jūrmaloje susitikę už energetiką atsakingi Lietuvos, Latvijos ir Estijos ministrai – Dainius Kreivys, Kasparas Melnis ir Kristenas Michalas pareiškė, kad Baltijos šalys yra visiškai pasirengusios sinchronizacijai su kontinentinės Europos elektros tinklais kitų metų vasarį.

„Įvertinę pažangos ataskaitą, ministrai konstatavo, kad pasirengimas Baltijos šalių elektros energijos sistemos sinchronizacijai vyksta pagal planą“, – teigiama Energetikos ministerijos pranešime.

Susitikimo metu taip pat aptarti Baltijos šalių nacionaliniai energetikos ir klimato kaitos planai, aptarta atsinaujinančios energetikos plėtra ir skatinimo priemonės.

Ministrai aptarė ir energetikos politikos tikslus iki 2040 metų, infrastruktūros atsparumo didinimo klausimus bei galimus Inčukalno požeminės dujų saugyklos eksploatavimo reguliavimo pakeitimus.

Apie nepratęsiama BRELL sutartį Baltijos šalys Rusijai ir Baltarusijai turi pranešti iki rugpjūčio 7 dienos – likus pusmečiui iki numatytos sinchronizacijos su kontinentine Europa.

Pernai rugpjūtį Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerai pasirašė deklaraciją, kuria įsipareigojo iki 2025 metų vasario sinchronizuoti Baltijos šalių elektros tinklus su Vakarų Europa. Gruodį tai įtvirtinta Europos Komisijos (EK) bei už energetiką atsakingų Baltijos šalių ir Lenkijos ministrų deklaracijoje.

Anksčiau sinchronizuotis su kontinentine Europa buvo numatyta iki 2025 metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neptūnas

Neptūnas portretas
Bus kaip su independensu grybas ir tarybinis profesorius agitava reikia nuomotis nieks nebrangs bus laimingi Lietuvos piliečiai rezultatas dujos brangsta, pinigai nueina į offshora ir niekas nekaltas už šmeižtą. Taip ir dabar bus padarys nuostolius ir baigsis kadenciją jokios atsakomybės o žmonės turės kentėti, permokineti .

tam--,,? ,, -Tai kiek kainuos kwh ,,

tam--,,? ,, -Tai kiek kainuos kwh ,, portretas
bijo rasyt, kad tu infarkto negautum ...

pipiec -laukit kosminoio kainu

pipiec -laukit kosminoio kainu portretas
smugio , su Kreivu ventiliatorium y sikna ..
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių