A. Armonaitė: norime įkurti vieningą inovacijų politiką įgyvendinančią agentūrą

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad ministerijos planuose yra vieningos inovacijų politiką įgyvendinančios agentūros įkūrimas.

„Ką esame įsipareigoję padaryti – sukurti visą institucinį palaikymą inovacijoms skleistis ir kurtis. Lietuvoje šiuo metu beveik visi ir praktiškai niekas inovacijų politika neužsiima. Mes norime savo ministerijoje prisiimti lyderystę, kartu su kolegomis Vyriausybėje ir jų palaikymu įkursime vieningą inovacijų politiką įgyvendinančią agentūrą, sukursime prieigas ir galimybes gauti finansus inovatyvioms idėjoms įgyvendinti“, – Lietuvos verslo forume trečiadienį sakė A. Armonaitė.

Jos teigimu, antras prioritetas yra pereiti prie draugiškesnio verslui reguliavimo.

Mūsų ekonomikos variklis yra eksportas, o atstovybių, tinklų galėtume turėti, mūsų požiūriu, daugiau.

„Geresnis reguliavimas apima verslo priežiūrą, inspektorių veiklą, kontroliuojančių institucijų elgseną, teisėkūrą, kitus dalykus, kurie kartais ne skatina ar konsultuoja, o stumia į kampą ir gesina tą iniciatyvą. Tarptautiniuose reitinguose kol kas neblizgame. Mėgstame girtis kitokiais reitingais, bet (...) turime matyti ir tai, jog šiuo metu verslo reguliavimo institucijų elgsena nėra tokia draugiška“, – sakė ministrė.

Pasak A. Armonaitės, reikia matyti ne tik administracinę, bet ir prisitaikymo naštą, kuri sukuriama, kai priimami nauji įstatymai.

„Yra milžiniška prisitaikymo našta, kuri yra sukuriama verslui, kai priimami nauji įstatymai, nauji reguliavimai, nauji ES reglamentai ir direktyvos. Verslo priežiūros institucijų konsolidavimas – prieš 12 metų buvo pradėta reforma, iš tiesų Lietuva nestovėjo vietoje ir buvo daug prasmingų dalykų nuveikta, tačiau ne tiek institucijų skaičiaus mažėjimas, kiek jų veikla, prevencinis konsultavimas, o ne baudimas yra kur kas svarbiau“, – sakė A. Armonaitė.

Ji taip pat akcentavo ekonominės diplomatijos stiprinimą.

„Mūsų ekonomikos variklis yra eksportas, o atstovybių, tinklų galėtume turėti, mūsų požiūriu, daugiau. Esame pasiruošę plėsti Lietuvos balsą į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV), Taivaną, Japoniją, Pietų Korėją, artimas ir labai stiprias europines ekonomikas, Daniją, Vokietiją. JAV kol kas turėjome tik vieną atstovą Los Andžele. Ta neįtikėtina, mes turime ten būti kur kas gausesnėje komandoje“, – tikino A. Armonaitė.

A. Armonaitė nurodė, kad šiuo metu Lietuvos ekonominiams interesams atstovauja 13 komercijos atašė. Pasak jos, šiuos skaičius reikia dvigubinti, o ateityje dar labiau plėstis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių