Apklausa: ribota būsto pasiūla gali neleisti slopti lūkesčiams dėl kainų

  • Teksto dydis:

Per artimiausius metus naujų butų didžiausiuose miestuose bus pasiūlyta mažiau nei per praėjusius 12 mėnesių, tad pasiūlos trikdžiai ir išaugusios statybos sąnaudos gali neleisti slopti lūkesčiams dėl būsto kainų – jie tebėra istoriškai dideli, rodo naujausia nekilnojamojo turto (NT) rinkos dalyvių apklausa.

Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus ekonomisto Vaidoto Šumskio teigimu, naujų butų trūkumo nuotaikos įsigali ne tik pardavimo, bet ir nuomos rinkoje – rinkos dalyviai prognozuoja, kad dėl to nuoma brangs visuose trijuose didžiuosiuose miestuose.

„Pasiūlos trikdžius padėtų įveikti aktyvesnis valstybės ir savivaldybių dalyvavimas būsto rinkoje nustatant NT mokesčius ir naujų būstų statybos procesų reguliavimo optimizavimas“, – pranešime sakė V. Šumskis.

Lietuvos banko apklausos duomenimis, kad sumažės naujų butų pasiūla Vilniuje ir Kaune, nurodė atitinkamai 55 ir 56 proc. apklausos dalyvių. Palyginti su prieš pusmetį daryta apklausa, besitikinčiųjų mažesnės pasiūlos sostinėje dalis padidėjo daugiau nei tris kartus, teigiančiųjų, kad naujų butų bus pasiūlyta mažiau Kaune, per ankstesnę apklausą apskritai nebuvo.

Klaipėdoje naujo būsto rinkoje įtampa mažesnė, bet auganti. Apklausos dalyviai tikėjosi, kad Klaipėdoje naujų butų pasiūla padidės: taip manė 50 proc. respondentų, tačiau per pusmetį ši dalis sumažėjo ketvirtadaliu.

Apklausos duomenimis, reikšmingas parduoti ir nuomoti siūlomų naujų butų trūkumas gali sukelti reikšmingų disbalansų visoje būsto rinkoje. Nesubalansuota pasiūla ir paklausa persikelia ir į kainų lūkesčius, kurie, NT rinkos dalyvių vertinimu, ir toliau yra istoriškai dideli.

Daugiausia NT rinkos dalyvių manė, kad per ateinančius 12 mėnesių naujų butų kainos Vilniuje ir Klaipėdoje kils 5–10 proc., o Kaune dauguma tikėjosi, kad naujų butų kainos nesikeis. Tačiau daugėjo manančiųjų, kad visuose trijuose didžiuosiuose miestuose nuomos kainos per ateinančius 12 mėnesių padidės.

Apklausos duomenimis, jau slūgsta įtampa kai kuriuose komercinio NT rinkos segmentuose. NT rinkos dalyviai nebematė disbalansų didžiųjų miestų prekybos patalpų rinkoje. Taip pat mažėjo respondentų, įžvelgusių su sandėliavimo patalpų pasiūlos trūkumu susijusių disbalansų Vilniuje.

Nuosaikesni ir biurų nuomos kainų lūkesčiai – mažėjo prognozuojančiųjų kainų didėjimą, o dauguma apklausos dalyvių teigė, kad kainos nesikeis. Numatomo verslo centrų neužimtumo lygio lūkesčiai reikšmingai nepakito – Vilniuje pokyčių nesitikima, Kaune – tikimasi tolesnio A klasės biurų neužimtumo mažėjimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to fas fas

to fas fas portretas
butus dauguma nuomai perka, arba kaip laikina stotele (pvz paskui turesime nama, vis tiek butas bus nuomai...) taigi kol ukrainiecius cia veza, baltarusius cia veza, ES migracija laisva be sienu is treciuju saliu, kol ekonomika auga, o ji auga, norit tikekite ar ne, darbu skelbimuose pilna, ES milijardai plaukia karas ar maras, taigi kol ekonomika auga, butus nuomosis zmones, bet kai ukraina laimes, ja atstatines, visi begs atgal, jei krize prasides LT yra kazkuri nuo galo pagal pajamas ir stabiluma, tai begs is LT ne vien tie baltarusiai ir ukrainieciai, begs ir LT ir su ta savo nuoma galesite vaiduoklius serti...

ironija

ironija portretas
daug butų ir namų atsilaisvins kai rudenį prasidės inkasso reikalavimai.....

Anonimas

Anonimas portretas
tik nereikia musu GASDINTI ! DDDD
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių