Apklausa: daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų permoka už elektrą

  • Teksto dydis:

Elektros kainoms pastaruoju metu nukritus žemiau valstybės kompensuojamų 28 centų už kilovatvalandę (ct/kWh) ribos, daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų vis dar moka pagal didesnį tarifą, rodo naujausia apklausa.

Kas ketvirtas gyventojas moka 28–30 centų už kilovatvalandę (kWh) tarifu, kas penktas – 30–40 centų, o kas dešimtas – didesniu nei 40 centų tarifu, rodo bendrovės „Elektrum Lietuva“ užsakymu atlikta „Spinter tyrimų“ apklausa.

Jos duomenimis, 53 proc. gyventojų elektros tarifas, pagal kurį jie moka sąskaitas, viršija 28 centus, tad jie naudojasi valstybės kompensacija. Kad moka mažesniu nei 28 centų tarifu, nurodė 19 proc. gyventojų, dar 7 proc. žmonių teigimu, jiems įkainiai nuolat kinta dėl pasirinkto su biržos kaina susieto plano.

„Nors nepriklausomi elektros tiekėjai jau daugiau nei mėnesį siūlo 25–27 centų tarifus, didesnė dalis šalies gyventojų vis dar moka daugiau ir, panašu, yra tuo patenkinti. Svarbų vaidmenį čia vaidina valstybės taikomos kompensacijos, sukuriančios iliuziją, kad už elektrą mokama ne tiek ir daug – 28 centus. Gyventojai pamiršta, kad skirtumą iš savo, o tai reiškia – kiekvieno mūsų, kišenės sumoka valstybė“, – pranešime sakė „Elektrum Lietuvos“ komercijos direktorė Neringa Petrauskienė.

Turinčių didesnį nei 28 centų tarifą respondentų daugiausiai yra tarp 56 metų amžiaus ir vyresnių gyventojų (beveik 58 proc.), turinčių aukštąjį arba aukštesnįjį išsilavinimą (po 53 proc.), gyvenančių kaimo vietovėse arba rajonų centruose, kituose miestuose (po 55 proc.).

Mažiau nei 28 centų turimą tarifą dažniau nurodo 36–45 metų ir vyresni nei 56 metų grupių atstovai (po 21 proc.), turintys aukštąjį išsilavinimą (21 proc.), gyvenantys didžiuosiuose miestuose (20 proc.).

Daugiausiai turinčių su birža susietus elektros planus yra tarp 26–35 metų (9 proc.), nebaigto vidurinio išsilavinimo (10,5 proc.), rajono centrų ar kitų miestų (8 proc.) gyventojų.

Kone penktadalis arba 22 proc. apklausos dalyvių nežino, kokiu tarifu moka už elektrą. 13 proc. iš jų kaip nežinojimo priežastį nurodė tai, kad ne jie apmoka sąskaitas, 9 proc. teigė neatsimenantys.

Tarp nežinančių elektros tarifo daugiausiai yra vyrų, 18–25 metų gyventojų ir nebaigto vidurinio išsilavinimo respondentų.

„Spinter tyrimai“ apklausą atliko vasario 18–27 dienomis, joje dalyvavo 1012 respondentų nuo 18 iki 75 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių