Moksleivių bendrovių mugėje karaliavo ekologija

Antradienį „Žalgirio“ arenoje klegėjo moksleiviai – čia vyko tradicinė mokomųjų bendrovių mugė. Steigti mokomąsias bendroves ir imtis verslo mokyklos suole tebesėdinčius vaikus paskatina noras įgyti tokių žinių, kurios vėliau pravers gyvenime.

Verslo idėją padiktavo mokykla

Nors šiais mokslo metais Kaune įregistruotos 45 mokinių mokomosios bendrovės, savo gaminius ir paslaugas šiandien pristatė 37 įmonės. Komisija vienbalsiai geriausia bendrove išrinko „Saulės" gimnazijos įkurtą bendrovę „Meškila“, kuri iš saldainių gamina simpatiškus meškiukus.

Plačiau pasižvalgius po moksleivių sukurtus stendus, paaiškėjo, jog šiemet juos labiausiai sužavėjo ekologija – nemažai bendrovių siūlė įsigyti ekologiškų prekių: nuo natūraliai užaugintų prieskonių iki šluosčių.

„Tai ne paprastos šluostės – jos padengtos sidabro jonais, pagamintos iš 100 proc. medvilnės. Kiekvienas ras, kur ją pritaikyti. Jos puikiai tinka nupoliruoti paviršius, bet pagrindinis privalumas tai, kad jos dezinfekuoja, naikina bakterijas“, – pasakojo bendrovės „Panno“ (liet. audinys, šluostė) įkūrėjai Edgaras Komas ir Justinas Petravičius.

Trijų mažesnių šluosčių rinkinys kainavo 12 litų, o didesnių – 15. Jaunieji verslininkai sutartinai tikino, kad jų prekės žymiai pigesnės nei užsisakant internetu.

„Vyturio“ katalikiškos vidurinės mokyklos moksleivėms Laurai Šliaužytei ir Mildai Uleckaitei verslo idėją padiktavo pati mokykla.

„Ekologija mūsų mokyklai labai svarbi. Visas surenkamas atliekas stengiamės prikelti naujam gyvenimui. Iš plastikinių butelių gaminame formeles sausainiams kepti, iš senų stiklainių gimė nuostabios Vėlinių žvakės“, – sakė L. Šliaužytė.

Siekia ne tik pelno

Ne visos Kauno mokinių įkurtos įmonės siekia pelno – „Saulės“ gimnazijos moksleiviai nusprendė ne imti, o grąžinti gamtai duoklę.

„Mūsų įmonė „Green Touch“ yra greičiau ekologinė iniciatyva, o ne verslas. Lietuvoje tiek daug miškų nukenčia nuo vėtrų, todėl mes norime juos atsodinti“, – aiškino dvyliktokai Andrius ir Paulius.

Dubravos eksperimentinė mokomoji miškų urėdija moksleiviams padovanojo eglutes, kurias jie pasodins miške, netoli Girionių.

Gimnazistai tvirtino, jog tai ne vienadienis projektas, jį žadama tęsti ir kitąmet, nes įkurtą įmonę jie ketina perduoti kitiems moksleiviams.

Linksmina našlaičius ir darželinukus

Bene daugiausiai šypsenų sukėlė kitas „Saulės“ gimnazijos moksleivių stendas, kuriame patogiai įsitaisiusi sėdėjo milžiniška panda.

„Mes teikiame pramogų paslaugas. Jeigu nežinote, kaip pasveikinti savo draugą su gimtadieniu, padėsime“, – žadėjo bendrovės „PanduPanda“ direktorius dvyliktokas Benas Černiauskas.

Įkurti tokią įmonę jaunimą paskatino žinia, jog pramoginiai vakarėliai jau seniai tapo monotoniški, jiems trūksta žaismingumo. Moksleiviai suorganizavo apklausą ir išsiaiškino, jog žmonėms mieliausias gyvūnas yra būtent panda.

„Įsigijome pandos kostiumą, kuris pralinksmina žmones. Mus kviečia į vakarėlius, taip pat važiuojame į vaikų globos namus, darželius, kur rengiame šventes vaikams“, – pasakojo bendrovės vadovas.

Jaunieji verslininkai jau svarsto įsigyti kito gyvūno kostiumą ir plėsti savo verslą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių