Bibliotekose internetu naudojasi apie trečdalis gyventojų

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos užsakymu atliktas tyrimas atskleidžia, jog šalies bibliotekose veikiantis internetas gyventojams padeda gauti ekonominės naudos ir turiningiau praleisti laisvalaikį. Paaiškėjo, kad beveik trečdalis (apie 27 proc.) suaugusių šalies gyventojų ir kone pusė (48 proc.) 12-14 metų amžiaus vaikų yra naudojęsi vieša interneto prieiga bibliotekose.

Apklausti suaugę vartotojai daugiausiai pabrėžė socialinę interneto bibliotekose naudą. Net 85 proc. respondentų nurodo, kad galimybė naudotis viešuoju internetu praturtino laisvalaikį, pagerino bendravimą su artimaisiais bei draugais (67 proc.).

Ne vienam internetas atnešė ekonominės naudos - bemaž 60 proc. vartotojų teigia, kad naudodamiesi internetu bibliotekoje sutaupė pinigų. Ketvirtadalis apklaustųjų (beveik 26 proc.) tvirtina, jog internetas padėjo įsigyti prekių ar paslaugų, taip pat padidinti pajamas (19 proc.) ar papildomai užsidirbti (11 proc.). Daugiau kaip 16 proc. vartotojų internetas bibliotekoje padėjo susirasti darbą.

Kaip rodo tyrimas, laisvalaikio ir kultūros reikmėms internetą Lietuvos gyventojai vartoja dažniausiai  (59 proc. respondentų). Nedaug atsilieka interneto naudojimas darbo ar ekonominės veiklos (52 proc.), bendravimo (51 proc.) tikslais. Rečiausiai interneto galimybėmis gyventojai naudojasi savišvietai (28 proc.), rūpindamiesi savo sveikata (26 proc.) bei el. valdžios paslaugoms gauti (12 proc.).

Internetą laisvalaikiui dažniausiai naudoja ir vaikai. Šiai sričiai internetą pasitelkia 87 proc. jaunųjų respondentų. Tačiau taip pat sėkmingai jie internetą naudoja mokslui (84 proc.) ir bendravimui (68 proc.).

Tyrimas patvirtino būtinybę plėtoti bibliotekų interneto prieigos tinklą, ypač kaimo vietovėse, kur daugiau nei pusė gyventojų neturi kompiuterio ir nesinaudoja internetu.


Šiame straipsnyje: bibliotekainternetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių