Vakcinuotis po senjorų bus kviečiami visi švietimo darbuotojai ir abiturientai

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) papildė skiepijimo nuo koronaviruso (COVID-19) prioritetinių grupių sąrašą – po senjorų skiepytis bus kviečiami visi švietimo įstaigų darbuotojai ir abiturientai.

Skiepytis prioriteto tvarka galės tiek pačių švietimo įstaigų, tiek maitinimo, valymo ir kitas paslaugas jose teikiančių įmonių darbuotojai, taip pat asmenys, vykstantys vykdyti lituanistinį švietimą užsienyje.

Kartu su mokytojais ir baigiamųjų klasių moksleiviais galimybę pasiskiepyti turės sveikatos mokslų studijų krypčių programų studentai, dalyvaujantys klinikinių įgūdžių užsiėmimuose arba atliekantys klinikinę praktiką gydymo įstaigose ir vaistinėse.

Prioritetinių grupių sąrašą papildė šie į užsienį išvykstantys asmenys: vykstantys dirbti į Lietuvos Respublikos diplomatines ir konsulines įstaigas užsienio valstybėse bei kartu su jais vykstantys šeimos nariai; vykstantys atstovauti Lietuvos Respublikai 17-oje tarptautinėje Venecijos architektūros bienalėje ir „Eurovizijos dainų konkurse 2021“; vykstantys dalyvauti aukšto meistriškumo sporto varžybose; vykstantys į karių mokymus ar pratybas.

Skiepijant jaunesnius nei 65 metų gyventojus, prioritetas bus teikiamas gaunantiems imunosupresinį ar imunomoduliuojantį gydymą, sergantiems cukriniu diabetu su komplikacijomis bei lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, plaučių (su kvėpavimo nepakankamumu) ir kepenų ligomis, laukiantiems organo ar audinio transplantacijos, sunkesnę neįgalumo formą turintys gyventojai bei juos slaugantys šeimos nariai.

Siekiant paskatinti savivaldybių vadovus imtis lyderystės ir rodyti pavyzdį gyventojams, pasiskiepyti prioriteto tvarka leista savivaldybių merams ir administracijų direktoriams, sakoma SAM pranešime.

Į sąrašą institucijų, kurių darbuotojai vykdo gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas ir gali būti skiepijami prioriteto tvarka, jeigu turi kontaktą su kitais asmenimis, įtrauktos Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba, Vadovybės apsaugos tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Valstybės saugumo departamentas, Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas ir savivaldybių priešgaisrinės tarnybos. Kartu su šia prioritetine grupe taip pat bus skiepijami Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai, užtikrinantys karantino režimo priemonių laikymosi kontrolę ir turintys tiesioginį kontaktą su kitais asmenimis.

COVID-19 persirgę gyventojai nuo šiol galės būti skiepijami praėjus ne trims, o šešiems mėnesiams po ligos diagnozės. Jeigu žmogus susirgs po pirmos vakcinos dozės, antroji dozė taip pat bus atidedama šešiems mėnesiams.

Gyventojų vakcinacijos planas bus atnaujinamas gamintojams teikiant naujus vakcinų pristatymo grafikus.

Balandį į Lietuvą bus pradėta tiekti ketvirtoji Europos Sąjungoje registruota vakcina, kurią gamina farmacijos kompanija „Janssen-Cilag International N.V.“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vilniuje (Karoliniškių poliklinikoje) pirmą kartą pasiskiepiję vakar, antrą skiepą gaus birželio viduryje. Paskiepyta apie ketvirtį "senjorų" Uždavinys trečiokams (gal ketvirtokams) - kada bus skiepijami abiturientai ir kada vyks egzaminai (t.y. - kada jiems realiai reikės kad skiepai apsaugotų nuo viruso)?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių