Priešlaikinis gimdymas ir persileidimas: ką reikėtų žinoti?

  • Teksto dydis:

Pasak Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytojos akušerės ginekologės dr. Linos Adomaitienės, persileidimas yra gana dažna problema, su kuria susiduria besilaukiančios moterys, jų šeimos bei gydytojai. „1 iš 6 fiksuotų nėštumų baigiasi persileidimu, – teigia gydytoja akušerė ginekologė. – Priešlaikiniai gimdymai įvyksta rečiau, tai maždaug 5 proc. visų gimdymų.“ 

Specialistė pasakoja apie persileidimą, priešlaikinį gimdymą bei su jų gydymu susijusius mitus.

– Ar įvykus persileidimui reikalingas poros ištyrimas ir priežasčių, kodėl įvyko persileidimas, paieška?

– Suprantame, kad pora, patyrusi persileidimą, jaučia nerimą ir turi daug klausimų, kodėl būtent jiems tai atsitiko. Vienas ar du iš eilės įvykę persileidimai yra vadinami atsitiktinumu, todėl detalesnio ištyrimo mes nerekomenduojame. Tačiau jei iš eilės įvyksta trys persileidimai, ar nesivysto nėštumai, tuomet porai rekomenduojame apsilankyti pas specialistą ir atlikti visus reikiamus tyrimus. Tam tikrose situacijose mes nukreipiame gydytojo endokrinologo, genetiko, hematologo konsultacijoms. Nustačius priežastis, kodėl kartojasi persileidimai, neretai poroms galime padėti susilaukti sveikų ir išnešiotų naujagimių. 

– Kokia yra riba tarp persileidimo ir priešlaikinio gimdymo?

– Riba apibrėžiama tikslia nėštumo trukme, t. y. savaičių ar net dienų tikslumu. Visi nutrūkę nėštumai iki 22 savaitės yra laikomi persileidimais. Nuo 22 iki 37 nėštumo savaičių gimdymai vadinami priešlaikiniais.

– Jei moteris yra turėjusi persileidimą arba priešlaikinį gimdymą, kaip ji turėtų pasiruošti kitam nėštumui?

– Tokios situacijos moterims kelią didelį nerimą. Mes rekomenduojame joms apsilankyti pas gydytoją akušerį ginekologą ir atlikti tyrimus, galbūt paaiškėtų priežastis, kodėl įvyko persileidimas ar priešlaikinis gimdymas.

Jei moteris jau laukiasi ir yra grėsmė, kad vėl gimdys prieš laiką, mes atidžiai stebime jos nėštumą. Jei gimdymas prasideda prieš laiką, tuomet stengiamės gimdymą sustabdyti parai ar dviem. Taip darome, kad suspėtume paruošti naujagimį gimimui prieš laiką, kad jis galėtų kuo savarankiškiau kvėpuoti. Jei naujagimis yra itin neišnešiotas, tam tikrais medikamentais bandome apsaugoti jo smegenis. Stengiamės iš anksto paruošti neišnešiotą naujagimį, kad jo raida ir augimas vėliau būtų kuo sklandesnis.

Patikimi tyrimai rodo, kad magnis priešlaikinio gimdymo rizikos nemažina, todėl būtent šiuo tikslu nėštumo metu neturėtų būti skiriamas.

– Dažnai savo praktikoje susiduriate su mitais. Ar galėtumėte pasakyti, su kokiais mitais apie priešlaikinį gimdymą ar persileidimą dažniausiai susiduriate?

– Vienas pagrindinių mitų, jog magnio vartojimas gali sumažinti priešlaikinio gimdymo riziką. Tai yra netiesa. Patikimi tyrimai rodo, kad magnis priešlaikinio gimdymo rizikos nemažina, todėl būtent šiuo tikslu nėštumo metu neturėtų būti skiriamas. Jei organizme trūksta magnio ir atsiranda tam tikrų kūno dalių mėšlungis, gydytojai nėščiosioms šį papildą paskiria. Jei moteris serga širdies ir kraujagyslių ligomis, tuomet magnį paskiria gydytojas kardiologas. Magnis, vartojamas nėštumo metu, nėra žalingas, tačiau neapsaugo nuo priešlaikinio gimdymo.

Kitas mitas – manymas, kad gulėjimas lovoje ir mažas judėjimas gali apsaugoti nuo priešlaikinio gimdymo. Moksliniai tyrimai nerodo, jog gulėjimas lovoje galėtų pagelbėti, todėl mes, gydytojai, nerekomenduojame nėščiosioms gulėti lovoje. Fizinio aktyvumo stoka gali būti net žalinga dėl nėštumo metu intensyviau dirbančios kraujo krešumo sistemos, o gulint kraujo tėkmė dar ir sulėtėja. Dėl šios priežasties galūnėse gali susidaryti trombai, kurie gali atitrūkti ir nukeliauti į labai svarbias kraujagysles, jas užkimšti. Tai gali turėti rimtų pasekmių tiek moteriai, tiek vaisiui. Mes rekomenduojame kitokį ramybės režimą – nėštumo tausojimo. Jūs turėtumėte labiau įsiklausyti į savo kūno poreikius ir jausti, kada reikėtų pailsėti. Rekomenduojame vengti ilgų kelionių automobiliu ir neužsiimti naujų sporto šakų veikla.

Rečiausias mitas – šlakelis stipresnio alkoholio gali sustabdyti priešlaikinį gimdymą. Nors šis mitas labai senas, tačiau vis dar tenka jį išgirsti. Teoriškai alkoholis galėtų atpalaiduoti gimdos raumenis, tačiau jo žala yra nepalyginamai didesnė. Nėra saugaus alkoholio kiekio. Etilo alkoholis turi didelį toksinį poveikį vaisiui ir gali sukelti apsigimimus ar dideles pasekmes tolesnei vaiko raidai ir vystymuisi, o nėščiajai – priklausomybę.

Neretai moterys naudoja tam tikrus homeopatinius preparatus, tačiau moksliniai tyrimai neigia šių preparatų veiksmingumą. Homeopatiniai preparatai nepadės išvengti priešlaikinio gimdymo ar persileidimo.

– Kokios gali kilti komplikacijos po nutraukto nėštumo?

– Nėštumo nutraukimas gali sukelti komplikacijas, tačiau priklausomai nuo to, kokiu būdu jis buvo atliktas. Nėštumo nutraukimas gali būtų atliekamas chirurginiu būdu arba persileidimas sužadinamas medikamentais. Daugiausiai komplikacijų įvyksta po chirurginės intervencijos. Viena iš dažniausių komplikacijų – gausus kraujavimas. Kaip ir po kiekvienos chirurginės intervencijos gali išsivystyti infekcija. Labai reta, tačiau skausminga komplikacija – gimdos ertmėje susidariusios sąaugos. Dėl šios priežasties gali sutrikti mėnesinių ciklas ar ateityje iškilti problemų, susijusių su vaisingumu.

Po persileidimo, kurį sukėlė tam skirti medikamentai, tokių komplikacijų pasitaiko rečiau.

– Ar visos nėščiosios bei planuojančios nėštumą moterys, norinčios susilaukti sveiko ir išnešioto naujagimio, gali kreiptis į Kauno klinikų specialistus?

– Žinoma, kad taip. Kviečiame visas moteris, kurios nori pasikonsultuoti dėl įvykusio persileidimo ar priešlaikinio gimdymo rizikos, užsiregistruoti konsultacijai pas Kauno klinikų gydytojus akušerius ginekologus. Mes stengsimės atsakyti į visus rūpimus klausimus, padėsime planuoti ir stebėti nėštumą bei suteikti visą reikalingą pagalbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių