Premjerė: ekspertai daugiau dėmesio skirs skiepijimo klausimams, o ne karantino režimui

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Vyriausybės ekspertų taryba daugiau dėmesio skirs skiepijimo klausimams, o ne karantino režimo pokyčiams.

„Pagrindinis uždavinys dabar Lietuvai tiesiog nusibrėžti strategiją, (...) sutarti, kokio tikslo norime pasiekti vakcinavimo strategijoje, kaip pasiruošti rudeniui, taip pat, kaip pasiruošti naujam vakcinavimo ciklui, ateinantiems metams, kokia turėtų būti vakcinų įsigijimo strategija, kokia turėtų būti diversifikacija“, – žurnalistams trečiadienį sakė I. Šimonytė.

„Nuo karantininio režimo ir nuo karantino reguliavimo mes daugiau krypstame į vakcinaciją ir su tuo susijusias temas“, – pridūrė ji.

Premjerė teigė, kad Vyriausybės ekspertų pasikeitimai yra neišvengiami.

„Ekspertams tikrai yra sudėtinga aukoti daug asmeninio laiko – to laiko, kuris lieka nuo pagrindinio darbo, nuo šeimos, nuo mokslo ir nuo kitų veiklų, gvildenant kartais, kiek kvadratinių metrų reikia kokiai veiklai“, – sakė I. Šimonytė.

„Natūralu, kad ateina kažkoks taškas, kai ima konfliktuoti darbo ar kiti įsipareigojimai su šita visuomenine veikla“, – sakė ji.

Savaitgalį apie pasitraukimą iš Vyriausybės patariamosios ekspertų tarybos pranešė matematikas, duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius, o kovo pabaigoje – Santaros klinikų atstovas Laimonas Griškevičius, Kembridže dirbanti virusologė Ingrida Olendraitė ir Kembridžo universiteto ligoninės gydytojas Tumas Beinortas.

Anot Vyriausybės vadovės, „dabar ekspertų taryba yra ir pasipildžiusi visa eile naujų narių“.

„Aš tikrai labai dėkoju visiems ekspertams, kurie prisidėjo prie Ekspertų tarybos gruodžio viduryje ir dirbo labai daug bei negailėdami jėgų. Manau, kad niekas iš mūsų, įskaitant ir pačius ekspertus, nesitikėjo, kad Ekspertų tarybai teks dirbti taip ilgai ir taip daug, kadangi pradinė dinamika pandemijos buvo palanki ir, jei nebūtume susidūrę su trečiąja banga, šiandien spręstume tiesiog vakcinavimo uždavinius ir situacija atrodytų kitaip“, – sakė premjerė.

Kaip vėliau pranešė Vyriausybė, Ekspertų tarybą papildė Vilniaus universiteto Rinkodaros katedros Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto docentas Mindaugas Degutis, Geteborgo pasaulinės biologinės įvairovės centro mokslininkas, Lietuvos SARS-CoV-2 sekoskaitos projekto atstovas Gytis Dudas, Nacionalinio vėžio instituto Imunologijos laboratorijos vyresnysis mokslo darbuotojas Marius Strioga ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biotechnologijos instituto Imunologijos ir ląstelės biologijos skyriaus vedėja Aurelija Žvirblienė.

Be jau minėtų žmonių, atnaujintos sudėties ekspertų tarybą taip pat sudaro Lietuvos skautijos vyriausioji skautininkė Ieva Brogienė, Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančorienė, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto dekanė Ramunė Kalėdienė, Santaros klinikų direktorius medicinai Valdas Pečeliūnas,  Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė, VU Psichologijos instituto docentas, Suicidologijos tyrimų centro vadovas Paulius Skruibis, LSMU Sveikatos vadybos katedros profesorius Mindaugas Stankūnas, Centro poliklinikos direktorius Kęstutis Štaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių