Koronaviruso židiniai 4 įmonėse siejami su Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybomis

  • Teksto dydis:

Keturiose įmonėse pastaruoju metu fiksuoti 11 koronaviruso (COVID-19) atvejų nuo šiol bus vertinami kaip vienas židinys. Toks sprendimas priimtas, atsižvelgus, kad visos šios įmonės dalyvauja Vilniaus kogeneracinės jėgainės (VKJ) statybos projekte ir visų asmenų užsikrėtimo aplinkybes, epidemiologų vertinimu, sieja būtent šis projektas. Už darbus atsakingai įmonei pateiktos rekomendacijos dėl grėsmių valdymo statybvietėje, dėl darbuotojų izoliavimo ir ištyrimo.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės teigimu, situacija kelia rimtą susirūpinimą.

„NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus specialistai ketvirtadienį lankėsi statybvietėje, kurioje iš viso dirba apie 700 darbuotojų. Infekcijos išplitimo grėsmių tikrai matome, tad aktyviai dirbame su įmone. Tenka apgailestauti, kad šis pavyzdys yra vienas tų, kai darbo organizavimo principų, apie kuriuos plačiai kalbėjome specialiai įmonėms, įstaigoms surengtuose nuotoliniuose mokymuose šią savaitę, kuriuos būtina įdiegti, norint išvengti infekcijos židinių, šiuo atveju nepaisoma“, – sako R. Lingienė.

Pasak jos, būtina įvertinti, kad koronavirusas tiek pat pavojingas visose sektoriuose – nuo darbo biuruose iki statybų. Tad prevencijos priemonės, aiškus jų susidėliojimas ir kontrolė yra būtina. Ir tai galioja visiems sektoriams be išimties.

Savo ruožtu, NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė pabrėžė, kad įmonei jau pateiktos aiškios rekomendacijos dėl koronaviruso grėsmių valdymo, priminta apie kylančias rizikas.

„Turime žinių, jog nemažai dirbančių darbuotojų yra atvykę iš užsienio, tad individualiai vertinsime, kaip įmonė laikosi izoliavimo tvarkos. Taip pat, kaip ir įprasta, tyrimui išsiųsti didelės rizikos sąlytį turėję asmenys. Tuo metu pačiai įmonei rekomenduota profilaktiškai ištirti visus kitus darbuotojus“, – sako G. Megelinskienė.

Atsižvelgus į nepalankią epidemiologinę situaciją, VKJ rekomenduota organizuoti ir darbuotojų, neturėjusių sąlyčio su sergančiais, profilaktinį ištyrimą bei apie atliktus tyrimus ir jų rezultatus nedelsiant informuoti NVSC Vilniaus departamentą.

Taip pat VKJ paprašyta pateikti visų darbuotojų, dirbančių VKJ, sąrašą. Jei asmenys dirba skirtingose komandose, prašoma tai papildomai pažymėti.

Be to, įmonės paprašyta nurodyti darbuotojus, liepos-rugsėjo mėnesiais keliavusius užsienyje, bei darbuotojus, turėjusius sąlytį su COVID-19 liga sergančiais asmenimis.

NVSC primena, kad atsakymus į klausimus, kokių prevencijos priemonių reikia imtis, ką daryti, jei įmonėje ar įstaigoje nustatytas koronaviruso (COVID-19) atvejis, kaip vertinamas turėtas sąlytis, galima rasti NVSC interneto svetainėje.


Komentaras

Artūras Ketlerius, „Ignitis grupės“ ryšių su visuomene vadovas

Atsižvelgiant į tai, kad Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybvietėje dirbančių rangovų darbuotojams nustatyta COVID-19 infekcija, norime užtikrinti, kad statybvietėje kiek įmanoma laikomasi visų būtinų priemonių saugumui užtikrinti ir reaguojama į susidariusią situaciją. Statybvietėje darbus organizuoja ir saugumu rūpinasi mūsų generaliniai rangovai, o Vilniaus kogeneracinė jėgainė kaip užsakovas teikia rekomendacijas ir pasiūlymus dėl saugumo priemonių. Dar iki patvirtinant infekcijos atvejus, statybvietėje rangovai laikėsi saugumo reikalavimų: uždarose patalpose kur aktyvus judėjimas dėvimos kaukės, dezinfekuojama įrangą ir patalpos, esant poreikiui darbas buvo organizuojamas pamainomis.

Statybvietėje dirbantys generaliniai rangovai yra mus patikinę, kad ėmėsi papildomų priemonių tolimesniam saugumui užtikrinti. Mes kaip statybos darbų užsakovai glaudžiai bendradarbiaujame su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, vertiname jų pateiktas detalias rekomendacijas dėl tolimesnių veiksmų, rekomendacijas perduodame įgyvendinimui rangovams. Tai ir darbų, ir privalomo poilsio organizavimas pamainomis, teritorijų zonavimas bei visa eilė kitų priemonių galimam viruso sklaidos užkardymui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių