Ramūs tėvai – ramūs ir vaikai: kaip paruošti pirmoką rugsėjo 1-ajai?

  • Teksto dydis:

Ramūs tėvai – ramūs ir vaikai, sako psichologai. Visgi artėjantis rugsėjis – iššūkis ne tik būsimiems pirmokams, bet ir jų šeimoms, praneša LNK.

„Pirmokas paprastai yra tas vaikas, kuris jau būna priaugęs tą amžių, kada labai nori eiti mokytis, labai nori eiti į mokyklą. Tas jų nerimas, jauduliukas, stresas yra daugiau iš didelio noro ir užsidegimo. Vaikai nori ir priemonių mokyklinių, ir pradeda raideles mokytis, ir pradeda skaičiukus dėlioti. Kai kurie vaikai pradeda ir mokyklas žaisti, mokytojus vaidinti. Tas jauduliukas būna ir teigiamas, iš didžiulio noro, nes ten kažkas vyks, kas dar yra nepažinta“, – kalbėjo psichologė Edita Špukienė.

Anot E. Špukienės, mokyklinių daiktų pirkimas – svarbi vaiko į mokyklą paruošimo dalis: „Tai – viena iš sudedamųjų dalių, tikrai ta kuprinė, tie daiktai yra labai svarbūs ir labai gerai, jeigu tai nuperka anksti prieš mokyklą, likus dar porai savaičių. Duoti vaikui pažaisti, susipažinti, įsidėti, išsiimti, prisiminti, kur koks daiktas, yra labai naudinga, vaikas po truputį jau pratinasi prie tų priemonių, jam atėjus į mokyklą bus žymiai lengviau jomis pradėti naudotis“.

Ji sakė, kad labai svarbu kalbėtis su vaiku: „Klauskite ir kalbėkitės. Klauskite, kaip jaučiasi, stebėkite savo vaiką ir tikrai pamatysite, kaip jis jaučiasi – ar labai nerimauja su baime, ar nerimauja su smalsumu, ar nerimauja su išgąsčiu, su nežinojimu, kas vyks. Kas labiausiai padeda, tai tokios istorijos, kai tėvai pasipasakoja, kaip jiems buvo, kai jie nuėjo į mokyklą, kai pasipasakoja sėkmės istorijas, kas labai patiko, kai pasipasakoja, kokios buvo smagios pamokos. Labai svarbu padedant vaikams susiduriant su nerimu – teigiamai nuteikti, kad tavęs ten laukia kažkas labai įdomaus, kad tu ten sužinosi, kad tu ten išmoksi. Norisi nuteikti tėvelius, kad jie irgi stengtųsi vaikus teigiamai nuteikti ir vengtų tokių pasakymų: „na, dabar žinok, dvylika metų... Baigiasi katino dienos“ ar kažkokių panašių gąsdinimų. Jų būtų patartina vengti“.

„Labai svarbu neišsigąsti ir tėveliams. Kuo ramesni tėvai, tuo ramesni vaikai. Tikėkitės visokių reakcijų, nes vaikai susidurs ir su nesėkme, gal draugo iš karto nesusiras, gal vaikų lūkesčių neatitiks, gal norės labai daug žaisti, o staiga reikės sėdėti ir atlikti kažkokią užduotį. Tiesiog reikia neišsigąsti ir padėti vaikams išsikalbėti, leisti, suteikti erdvės jiems pasipasakoti ir žiūrėti, kiek tėvai gali padėti spręsti problemas, o kiek kalbinti vaikus ir ieškoti sprendimo, ką gali pats vaikas padaryti, mokyti savarankiškumo, kad jis pats, susidūręs su mažom problemėlėm, mokėtų jas spręsti“, – aiškino E. Špukienė.

Labai svarbu neišsigąsti ir tėveliams. Kuo ramesni tėvai, tuo ramesni vaikai.

„Paprastai adaptacija yra apie tris mėnesius. Tikrai labai rekomenduoju tėvams labai įsitraukti, atidžiai sekti ir padėti vaikui. Padėti mokytis to mokymosi proceso – priminti, kaip reikia susidėti kuprinę, priminti, kaip susiruošti rūbelius, sutvarkyti miego režimą, pasistengti, kad rytas nebūtų pilnas streso, palikti sau laiko atsikelti. Pirmomis savaitėmis tikrai atidžiai sekti tą procesą ir išklausyti vaikus, kai jie grįžta pilni įspūdžių. Tuose įspūdžiuose jūs pagausite, kur reikia padėti, kur reikia atsitraukti, kur – tiesiog pasidžiaugti“, – teigė psichologė.

Artėjančiam rugsėjui ruošiasi ne tik vaikai ir tėvai, bet ir mokyklos. Apie tai pasakojo Šiaurės licėjaus direktoriaus pavaduotoja ugdymui Anželika Kešinskienė.

„Mūsų mokykloje darbymetis vyksta jau šią savaitę. Mes labai anksti pradėjome ruoštis, nes naujus mokslo metus pasitinkame viltingai. Po visų karantinų norime atsitiesti ir vaikus rugsėjo 1-ąją pasitikti jau žibančiomis akimis ir paruošę mokyklą ugdymo procesui ne nuotoliniu būdų“, – sakė A. Kešinskienė.

„Šiaurės licėjuje mes turime tradicinį rinkinį – naujokų dienas. Savaitę prie susitinkame su naujais savo mokiniais, jie susipažįsta su klasės kuratoriais, klasės mokytojais. Rugsėjo 1-ąją jau yra drąsiau ateiti į mokyklą. Svarbu, kad tėveliai pasidomėtų mokykla, nebijotų ir patys ateiti į mokyklą, jeigu yra tokios galimybės, taip pat ir vaikai užsuktų, ypač mažuliukai, anksčiau, ne tik rugsėjo 1-ąją, ir pamatytų mokyklos pastatą. Mokiniams drąsu, kai jie žino, kokia yra aplinka, koks mokyklos kiemas, koks mokyklos vidus. Ypač padeda tos naujokų dienos, kur dar pamato ir savo klasės draugus ir klasės mokytoją“, – kalbėjo ji.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė.

Nuomonė. portretas
Nereikėjo ankščiau šitiek prispausdintu knygučių ,užduočių kaip dabar Ir baigę nemažiau išsilavinę mokiniai.Kiek profesorių ,mokslininkų.Dabar vaikui ir tėvams bruka šitokias brangias priemones.Ir mažiukas tempia susmukęskuprinę į mokyklą.Kam viso to reikia.? Ir kaina brangi ir svoris vaikui.

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Jus reikia teisti už tėvu ir vaiku prievartas skiepais
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių