Kaip padėti vaikui pamilti matematiką?

  • Teksto dydis:

Kai kurie suaugę matematikos pamokas ir užsiėmimus atsimena su didžiausia išgąsčiu, o kiti – skaičiavimo užduotis nuo pat mažumės mėgo ir net suaugus mielai ir be jokio vargo jas sprendžia. „Suteikite vaikams nenuobodžias priemones mokytis skaičiuoti. Svarbiausia – žaidimas, o ne griežtas mokymas“, – pabrėžia ankstyvojo ugdymo mokyklos „Eureka“ mokytoja Laura Daujotė.

Kodėl matematika – svarbi?

Žymus amerikiečių verslininkas ir „Mind Research“ narys Mike'as Lefkowitzas pastebi, kad matematiniai įgūdžiai yra bene svarbiausias asmens sėkmės pagrindas: mokslas, technologijos, inžinerija negali klestėti, jei specialistai neturi skaičiavimo pagrindų.

„Early Child Education Blog“ autorės Alexandros Louis teigimu, matematika atlieka svarbų vaidmenį vaiko raidoje ir padeda suprasti juos supantį pasaulį.

Visgi, ne visi vaikai mėgsta skaičiuoti ir spręsti loginio mąstymo reikalaujančias užduotis. Dažna to priežastis – matematinių įgūdžių puoselėjimo trūkumas nuo pat mažens. Norint, kad vaikas nejučiomis pamiltų šį nepaprastą mokslą – matematiką, ne tik pedagogai, bet ir tėvai gali prie to prisidėti. Kaip ir kur? Visur ir visada!

„Jeigu suteiksite vaikui galimybę skaičiuoti kiekviename gyvenimo žingsnyje ir įtrauksite žaidimą, skaičiavimas jam taps geriausiu draugu, o ne priešu“, – pastebi Vilniuje ir Kaune veikiančios mokyklos pedagogė ir dalijasi patarimais, padėsiančiais vaikui pamėgti matematiką.

Apsižvalgykite aplink namus

Kartais net nepagalvojame, kad namuose apstu dalykų, kuriuos galima panaudoti vaiko matematiniams gebėjimams ugdyti.

Pavyzdžiui, galite vaiko paprašyti serviruojant stalą suskaičiuoti šakutes ir šauktus, juos surūšiuoti. Dar viena linksma ir įtraukianti užduotis: suskaičiuoti, kiek spagečių vaikas sugebės įkišti į kiaurasamčio skylutes. Taip lavinamas ne tik loginis mąstymas, bet ir smulkioji motorika.

Matematinius gebėjimus taip pat galite lavinti gaminant maistą. Pavyzdžiui, paprašykite vaiko ant maistinių svarstyklių indo įpilti tam tikrą kiekį kruopų, miltų ar kitų produktų. Vaikas taip mokysis atpažinti skaičiukus ir juos įvardyti.

Rūšiuojant skalbinius, paprašykite vaiko rasti kojinės porą ir jas visas suskaičiuoti. Kartais nereikia išleisti krūvos pinigų papildomoms mokymo priemonėmis, užtenka tik apsidairyti aplink namus!

Laura Daujotė: Jeigu suteiksite vaikui galimybę skaičiuoti kiekviename gyvenimo žingsnyje ir įtrauksite žaidimą, skaičiavimas jam taps geriausiu draugu, o ne priešu. / Asmeninio archyvo nuotr.

Skaičiuokite lauke

Nuostabu, kad Lietuvoje kiekvienas metų laikas suteikia vaiko skaičiavimo gebėjimus padedančių lavinti priemonių.

Rudenį nuostabus metas kartu su vaikais miške skaičiuoti nukritusius lapus, skirstyti pagal spalvas, dydį ir rūšį. Taip pat galite rinkti nukritusias šakeles ir lyginti – kuri ilgiausia, kuri trumpiausia.

Žiemą puikus metas lipdyti sniego gniūžtes ir jas suskaičiuoti, statyti sniego senį ir, pavyzdžiui, skaičiuoti, kiek jis turi akių, sagučių, ausų ir kt.

Pavasarį puikus metas skinti pievų gėlių žiedelius ne tik arbatai, bet ir skaičiavimo veikloms. Pavyzdžiui, galite vaiko paprašyti nuskinti pienių žiedelių ir iš jų sudėti tam tikrą figūrą, pavyzdžiui, rombą, trikampį ir kt. Taip lavinsime ir erdvinį mąstymą.

Vasara – pats nuostabiausias metų laikas, kai galime skaičiuoti, matuoti, lyginti ir kitaip lavinti matematinius gebėjimus. Esant prie jūros, lyginkite smėlio pilių dydžius, klauskite vaikų, kuriame kibirėlyje daugiau ar mažiau vandens.

Vasara – arbūzų metas! Skaičiuokite juodas sėklytes ir lipdykite iš jų paveikslėlius, kaupkite ledų pagaliukus, kuriuos vėliau suskaičiuosite. Skaičiuokite, kiek sėklyčių radote suvalgytame obuolyje ar kriaušėje.

Aplankę senelius kaime, paprašykite vaiko nuskinti tam tikrą skaičių braškių. Net nepastebimai vaikas gali jums padėti atlikti tam tikrus namų ruošos darbus ir lavinti skaičiavimo gebėjimus.

Skaičiavimas kelyje

Gyvenantys didmiestyje kartais net nesusimąsto, kaip praleistas laikas kelyje gali būti išnaudotas vaiko matematiniams gebėjimams lavinti. Automobiliuose neretai daug laiko praleidžiame ir atostogų metu, o viena didžiausia užduotis tėvams – kaip užimti vaiką kelionės metu. Atsakymas paprastas – skaičiuokite!

Pavyzdžiui, kas rytą duokite vaikui užduotį – važiuojant į darželį ar mokyklą, suskaičiuoti, kiek mėlynų, raudonų ar pilkų automobilių jis pamatė. Skaičiuokite kelio ženklus – kiek jų buvo trikampio, skritulio ar stačiakampio formos.

Tolimesnėse kelionėse galite skaičiuoti medžius, užkandžių dėžutėse skaičiuoti morkas, sausainius ar kitus maisto produktus! Dvejų trejų metų vaikų kas rytą galite klausti, kuri šiandien diena, ir paprašyti parodyti skaičių pirštais. Pavyzdžiui, jeigu šiandien penktadienis – vaikas ištiesia penkis pirštus, jeigu pirmadienis – vieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

olodimirai elenski

olodimirai elenski  portretas
иди нахуй чёртав клаун, ir pabaik eskaluoti kara europoje Šliuzas tu Amerikos antikristu melo propogandos marionete!!!

Anonimas

Anonimas portretas
Viską vaikas gali pamilti mokytis jeigu jam noriai namuose paaiškina,nebara ,padeda suprasti,netraumuoja.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių