Vilniuje – kaip niekada stipriai nukraujavę Europos čempionai

Lietuvos rinktinės bandymų dienos jau praeityje. Šįvakar lietuviai „Siemens“ arenoje baigs savo kontrolinį maratoną ir bus išlydėti į žygį Europos pirmenybėse. Lietuviai eksperimentus baigė jau senokai, tačiau komanda, su kuria žaliai balti surems pečius šiandien, reikalauja maksimaliai gero pasirodymo.

Lietuvoje – skrydžiui į Klužą-Napoką besirengiantys ir Europos čempionų titulą ginti pasiruošę Ispanijos krepšininkai.

Ispanai vietinėje žiniasklaidoje neslepia – jie jau pasirengę misijai „titulo gynyba“, o kontrolinis mačas su Lietuva jiems bus tarsi vyšnia ant pasirengimo torto.

Tačiau tas tortas šįmet buvo kitoks.

„La Roja“ šią vasarą yra stipriai nukraujavusi, ir vos nusileidusi Vilniuje save pakrikštijo labiausiai permainų paveikta Europos čempionato komanda. Tokie skundai yra pagrįsti, kai ispanų netekčių sąraše pamatai tokias pavardes kaip Victoras Claveras, Nikola Mirotičius, Serge’as Ibaka, Felipe Reyesas, Rudy Fernandezas ar Pau Ribas.

Maža to, sukrėsta Ispanija liko ir pasirengimo etape, kai jau antrose draugiškose rungtynėse sunkią kelio raiščių traumą patyrė Sergio Llullas.

Eurolygos sezono MVP netektis Sergio Scariolo kompanijai buvo itin skaudi. Ispanijos rinktinę į pergales vedantis italas jau ir taip skundėsi perimetro žaidėjų netektimis, o dabar į nuostolius buvo išrašytas ir Llullas.

Beje, po Llullo traumos Ispanijos rinktinėje nebeliko nė vieno Madrido „Real“ atstovo. Šalyje toks atvejis unikalus ir patys ispanai panašių metų net nepamena.

Vis dėlto, nepaisant itin skaudžių nesėkmių, Ispanijos talentų rezervas vis dar gilus. Iš praėjusių metų olimpinės kariaunos komandoje šįmet ir vėl bus Sergio Rodriguezas, Juanas Carlosas Navarro, Willy Hernangomezas, Alexas Abrinesas, Ricky Rubio ir svarbiausia – Ispanijos krepšinio stabas Pau Gasolis.

Nors ispanų lyderiui vasarą jau sukako 37-eri, šalyje jo autoritetas nė kiek nemažėja. 

„Šioje rinktinėje niekas nekelia klausimų dėl Pau įtakos ir lyderiavimo. Per 17 metų jis to nusipelnė“, – apie Gasolį rašo „Marca“.

„Jis yra tikras ir neginčijamas šios komandos lyderis. Visose srityse“, – sakė komandos vairininkas Scariolo.

„Tikras palaiminimas kartu su juo žaisti“, – apie komandos draugą atviravo Rodriguezas.

Tiesa, šįmet Gasoliui priekinėje linijoje po trejų metų pertraukos talkins ir jo brolis – Marcas Gasolis. 32-ejų metų centras rinktinėje nežaidė nuo 2014 metų pasaulio čempionato, taigi jo sugrįžimas laikomas itin svarbiu. Ispanai savo priekinę liniją su broliais Gasoliais jau dabar vadina pajėgiausiu viso čempionato tandemu. Sunku nesutikti.

Iš viso šių metų Ispanijos rinktinė turės šešis žaidėjus, kurių nebuvo pernykštėje komandoje. Tai – Marcas Gasolis, Gullemas Vivesas, Fernando San Emeterio ir komandos debiutantai Juanas Hernangomezas, Pierre’as Oriola ir Joanas Sastre.

Europos čempionai šįmet titulą gins su šešiais NBA žaidėjais – tiek pajėgiausios pasaulio lygos atstovų šįmet neturės nė viena rinktinė.

Nepaisant daugybės netekčių, Ispanija ir toliau yra laikoma neginčijama Europos čempionato favorite. Patys ispanai šios etiketės net nemėgina kratytis, tačiau įvardina ir galimus pagrindinius konkurentus. Tarp jų – ir šios dienos varžovė Lietuva.

„Ši komanda nuskriaudė serbus pusfinalyje prieš dvejus metus, tačiau pernai olimpiadoje liko už pusfinalio borto. Šįmet būtent lietuviai yra favoritai triumfuoti B grupėje, kadangi italai neturės Danilo Gallinari. Lietuviai turi ramstį Valančiūną, tačiau jam teks grumtis su Willy Hernangomezu ir broliais Gasoliais. Yra ir žudikas Kalnietis ir veteranas Mačiulis“, – rašo ispanų AS.

Jei lietuviams pasiruošimas toli gražu nebuvo sviestu pateptas, tai ispanų draugiškų rungtynių takas buvo apylygis. Vis dėlto, vienas akmenėlis jame pasitaikė, kai Scariolo kariauna namie 71:89 buvo parblokšta kuklios Belgijos komandos.

Tačiau tai buvo tas pats mačas, kurį tik su komandos draugų pagalba paliko Llullas, o patys ispanai po rungtynių aiškino, kad po komandos draugo netekties apie rungtynes nebegalvojo nė vienas komandos žaidėjas.

Šešerios rungtynės su Tuniso, Belgijos, Venesuelos bei Senegalo komandomis ir penkios pergalės. Nors ir su krūva problemų, tačiau ispanai skrydžiui į Rumuniją jau pasirengę. Tačiau iki tol Europos čempionų jėgas dar patikrins Dainiaus Adomaičio vyrukai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių