Krepšinio išsiilgęs J. Valančiūnas – apie darbą su D. Saboniu, rinktinę ir LeBrono pašiepimą

  • Teksto dydis:

Jonas Valančiūnas aktyviai leidžia laiką Lietuvoje. Ne tik atostogauja, žvejoja ar pokštauja pokalbių šou, bet ir imasi trenerio darbo. Naują amplua geriausias 2021-ųjų Lietuvos krepšininkas išbandė savo vardo krepšinio stovykloje.

Talentingiausius šalies penkiolikmečius į keturių dienų pratybas Klaipėdoje sukvietęs 30-metis „New Orleans Pelicans“ vidurio puolėjas pats dalyvavo visose treniruotėse. Dalį jų vedė ir Lietuvos rinktinės vyr. treneris Kazys Maksvytis.

„Man – naujas dalykas. Ir pati stovykla vyksta po pertraukos. Kiti treneriai – ir Gintautas (Regina), ir Sinilga (Bartaševičiūtė) – turi daugiau patirties dirbo su vaikais, bet malonu ir man prisidėti. Kažkiek ranką uždėti“, – ketvirtadienį susirinkusiems žurnalistams pasakojo J.Valančiūnas, į stovyklą pasikvietęs abu pirmuosius savo trenerius.

„Vaikai tikrai klausia patarimų. Labai gerai, kad klausia. Tik taip gali išmoti. Tikrai – stropūs vaikai, smalsūs“, – tęsė NBA bokštas.

„Aš pats dar tikrai ne treneris. Dar reikia šiek tiek pačiam pažaisti, ne?“ – čia pat pridūrė J.Valančiūnas.

Jo vardo krepšinio stovykla ketvirtadienį baigėsi, todėl dabar visas dėmesys – Lietuvos rinktinei ir pasiruošimui artėjančiam Europos čempionatui.

„Gerai sekasi. Praėjau jau individualiai sportuoti. Stengiuosi po truputį iš atostogų režimo pereiti į sporto režimą“, – šyptelėjo 211 cm ūgio krepšininkas.

Lietuvos rinktinė treniruočių stovyklą pajūryje pradės jau kitą savaitę, bet JV prie nacionalinės komandos galės prisijungti tik rugpjūčio 6 dieną.

Pagal NBA taisykles, stipriausios pasaulyje krepšinio lygos žaidėjai ruoštis su rinktine gali 28 dienas. Europos krepšinio čempionatas startuos rugsėjo 1-ąją.

– Turbūt stebėjote ir rinktinės rungtynes šią vasarą? Kaip įvertintumėte Igno Brazdeikio žaidimą?

– Gerai. Žmogus stengiasi, dirba. Vis tiek tai buvo trumpas laikas, jam reikia įsivažiuoti. Lietuvos rinktinė – jam naujas dalykas. Nauji veidai. Bet jis stropiai dirba, tikrai yra patobulėjęs ir dabar, manau, įsilies į pagrindinę (rinktinę).

– Kaip manote, galbūt tokio žaidėjo Lietuvos rinktinei ir trūko?

– Mes nežiūrime, kokio žaidėjo mums trūksta. Tokių žaidėjų, kaip Ignas, kurie gali prisidėti prie rinktinės – visų trūksta ir visų reikia. Geras žaidėjas, matęs tikrai aukšto lygio krepšinį.

– Kada pats planuojate prisijungti prie Lietuvos rinktinės?

– Kartu su Domu (Domantu Saboniu) mes prisijungsime rugpjūčio 6 dieną.

– Ar jūsų nenustebino, kad šią vasarą jau keturi, palyginus nemažai, krepšininkai atsisakė atstovauti rinktinei?

– Tai – jų pasirinkimas. Aišku, gaila. Kaip jau sakia, mums reikalingas kiekvienas žaidėjas. Gaila, bet yra gyvenimai, traumos – nieko nesuplanuosi kartais. Gal kitais metais?

– Jūsų ekipos, „Pelicans“, marškinėlius NBA Vasaros lygoje vilkėjo Deividas Sirvydis. Ar teko matyti jo žaidimą? Gal pakalbėti ir su treneriais apie jį?

– Taip, mačiau. Šiek tiek. Daugiau highligtų, statistikos. Pasirodė tikrai neblogai. Žinoma, tai – Vasaros lyga, bet dabar reikės žiūrėti, kas bus toliau.

– Ar pats šią vasarą kažkam skiriate papildomo dėmesio?

– Taip, dabar tas metimas yra labai atėjęs į madą. Visi dabar meta (juokiasi). Nebėra taip, kad aukštaūgis nemeta.

Skyriau nemažai laiko metimui tobulinti, kad galėčiau išplėsti aikštelę, žaisti su Domu. Kad galėtume žaisti ne tik baudos aikštelėje kartu. Tai – svarbus dalykas.

– Ką išskirtumėte artėjančiame Europos krepšinio čempionate? Kas bus favoritai?

– Mes ten važiuojame ne favoritų ieškoti (šypteli). Važiuosime patys kažką parodyti. Mūsų grupė tikrai nebus lengva (Slovėnija, Prancūzija, Vokietija, Bosnija ir Hercegovina bei Vengrija). Žinome, ką turime padaryti, bet to darbo bus labai daug.

Krepšinis – mano gyvenimas.

– Ar esate pasiilgęs krepšinio? Ar negaila, kad prie rinktinės prisijungsite dviem savaitėmis vėliau nei kiti?

– Yra kaip yra. Krepšinis – mano gyvenimas. Noriu žaisti. Pasiilgau. Tikrai turėjau du, mėnesį su puse gerų atostogų. Dabar visa galva vėl kimbu į darbus. Manau, kartais gerai taip pasiilgti krepšinio.

– 2019-aisiais taip pat negalėjote prisijungti prie rinktinės anksčiau dėl NBA taisyklių. Tuomet sportavo individualiai drauge su D. Saboniu. Gal ir šiemet planas toks pats?

– Atspėjote. Visos sąlygos sudarytos, planuojame kartu su Domu sportuoti individualiai. Tikrai kibsime į darbą.

– Tomašas Satoransky užsiminė, kad jam labai padėtoje „Pelicans“ klube. Jis nežaidė daug, sakė, kad jam buvo sunku. Kokia buvo ta pagalba?

– Mes – komandos draugai. Mes vienas kitą palaikome ir padedame. Jis – geras žaidėjas. Visiems būna sunkesnių momentų. Vieną dieną vienam sunkiau, kitą dieną – kitam. Ir jis yra man labai padėjęs, ir aš stengiuosi atsakyti tuo pačiu. Padėti geram bičui ne problema (šypteli).

– Tokioje jūsų vardo stovykloje anksčiau yra dalyvavęs Gytis Masiulis. Dabar sutiksite jį Lietuvos vyrų rinktinėje.

– Tiesiog malonu matyti kaip talentas, Gytis, auga. Tikiuosi, bus ir daugiau tokių veidų rinktinėse, klubuose. Malonu matyti, kad žaidėjai tobulėja, dideliais žingsniais eina į vyrų krepšinį. Mums juk reikia naujų talentų. Krepšinis – juk mūsų stiprybė. Turi atsirasti naujų veidų jaunimo krepšinyje.

– Jūsų stovykloje yra ne vienas garsaus krepšininko sūnus. Ar norėtumėte, kad ateityje čia atsidurti ir jūsų sūnus?

– Manau, kad tai – gerai. Tikrai smagu matyti, kad ne vienas vaikas seka tėčio pėdomis. Gal net ir man teko žaisti prieš jų tėčius (šypteli). Matosi, kad ir judesiai, manieros panašios, krepšinio supratimas. Vis dėlto genai yra svarbu.

O maniškiai dar tik pirmuosius žingsnius žengia. Padedu, kiek galiu, pasirinkti kelią. Niekur nestumiu per prievartą, bet būtų smagu matyti aikštelėje.

– Ir apie daug dėmesio sulaukusią LeBrono Jameso parodiją. Gal sulaukėte kokios paties NBA Karaliaus reakcijos?

– (Juokiasi) Jeigu humoro jausmo neturi, tuomet pagalbos ne į mane reikia kreiptis.


Suprasti akimirksniu: rinktinės kandidatai

Rokas Jokubaitis („Barcelona“, Ispanija)

Lukas Lekavičius (Kauno „Žalgiris“)

Kristupas Žemaitis (Vilniaus „Wolves“)

Marius Grigonis (Atėnų „Panathinaikos“, Graikija)

Arnas Butkevičius (Kauno „Žalgiris“)

Tomas Dimša (Trevizo „NutriBullet“, Italija)

Ignas Brazdeikis („Orlando Magic“, NBA)

Rokas Giedraitis (Vitorijos „Baskonia“, Ispanija)

Mindaugas Kuzminskas

Gediminas Orelikas (Panevėžio „Lietkabelis“)

Eigirdas Žukauskas (Bursos „Tofaš“, Turkija)

Gytis Masiulis (Vilniaus „Rytas“)

Domantas Sabonis („Sacramento Kings“, NBA)

Jonas Valančiūnas („New Orleans Pelicans“, NBA)

Laurynas Birutis (Kauno „Žalgiris“)

Martynas Echodas (Vilniaus „Rytas“)

Besiruošdama Europos čempionatui Lietuvos rinktinė sužais 7 kontrolines rungtynes – rugpjūčio 4 d. (Klaipėdoje) ir rugpjūčio 7 d. (Alytuje) su Estija, rugpjūčio 10 d. (Kaune) ir rugpjūčio 11 d. (Vilniuje) su Suomija, rugpjūčio 16 d. (išvykoje) ir rugpjūčio 18 d. (Vilniuje) su Ispanija bei rugpjūčio 19 d. (Vilniuje) su Nyderlandais.

Paskutinę rugpjūčio savaitę lietuvių dar lauks FIBA 2023 m. pasaulio taurės atrankos mačai su Vengrija (rugpjūčio 24 d. išvykoje) ir Juodkalnija (rugpjūčio 27 d. Kaune).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių