Sugrįžusiųjų užmojai – platūs kaip senbuvių

  • Teksto dydis:

Lietuvos rankinio lygos (LRL) čempionate varžysis aštuonios vyrų komandos – viena daugiau nei praeitą sezoną. Titulą gins Vilniaus „Šviesos“ komanda.

Panevėžiečiai pasitraukė

Tarp „Šviesos“ varžovų bus vicečempionas Klaipėdos „Dragūnas“, bronzos medalių laimėtojas Kauno „Granitas-Karys“ ir Alytaus „Varsos-Stronglaso“, „Vilniaus“ ir Vilniaus „Amber“ ekipos, taip pat po pertraukos į LRL gretas sugrįžusios Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ir Varėnos „Ūlos“ komandos.

Iš stipriausiųjų diviziono pasitraukė praeito sezono autsaideris Panevėžio „SC-RSSG-Grifas“.

Prieš du dešimtmečius Lietuvos vicečempione tapusi ir dukart bronzos medalius laimėjusi „Ūla“ į LRL sugrįžo po šešerių metų pertraukos. Dar ilgiau teko laukti „Pieno žvaigždžių“ – pastarąjį kartą Pasvalio atstovai LRL žaidė 2015–2016 m.

„Su nauja žaidėjų karta „Ūla“ laimėjo Pirmos lygos čempionatą. „Pieno žvaigždės“ sulaukė solidžios rėmėjų ir Pasvalio rajono savivaldybės paramos. Pirmą sezoną iš šių komandų stebuklų dar sunku tikėtis, bet abu klubai turi ilgalaikes vizijas ir ateityje gali kaip reikiant patriukšmauti tarp lygos senbuvių“, – sakė LRL direktorius Tadas Jansonas.

Strategas: „Dragūno“ komandos vairas patikėtas ispanui J. Moreno. / rkdragunas.lt nuotr.

Ilgalaikis projektas

Iš Lietuvos krepšinio lygos (LKL) pasitraukusią Pasvalio vyrų krepšinio ekipą rėmusi bendrovė „Pieno žvaigždės“ numatė miesto rankininkams 200 tūkst. eurų, dar 100 tūkst. eurų pridės Pasvalio rajono savivaldybė.

„Svarbiausia, kad sutarėme, jog tai bus ilgalaikis projektas, orientuotas į rankinio plėtrą Pasvalyje. Todėl turėsime dvi „Pieno žvaigždžių“ komandas: pirmoji žais LRL, antroji liks Pirmoje lygoje, kur jauni žaidėjai įgis patirties ir vėliau papildys pagrindinę sudėtį“, – sakė „Pieno žvaigždžių“ klubo vadovas Giedrius Simonaitis.

Pasak jo, Pasvalio regione sukurta rankininkų ugdymo piramidė ir gausus treniruotes lankančių vaikų ir jaunuolių skaičius leidžia tikėtis, kad ateityje bus galima remtis tik vietos žaidėjais.

Simboliška, kad Pasvalyje, „Pieno žvaigždžių“ arenoje, vyks Lietuvos rankinio federacijos (LRF) supertaurės rungtynės: šiandien dėl trofėjaus susikaus Kauno rajono „Cascados-Garliavos SM“ ir Kauno „Žalgirio“ moterų ekipos, „Šviesos“ ir „Dragūno“ vyrai.

Europos taurės turnyre dalyvaus „Šviesos“, „Dragūno“, „Granito-Kario“ ir „Amber“ rankininkai.

Tarp trenerių – ispanas

Ruošdamiesi sezonui LRL klubai buvo kaip niekad aktyvūs trenerių ir žaidėjų rinkoje.

„Amber“ į Vilnių prisiviliojo Lietuvos rinktinės strategą Gintarą Savukyną. Jo asistentas nacionalinėje komandoje Gintaras Paškevičius tapo „Pieno žvaigždžių“ vyriausiuoju treneriu.

„Dragūnas“ vairą patikėjo Ispanijos specialistui Juanui Moreno, o uostamiesčio ekipą treniravęs Gintaras Cibulskis persikėlė į „Šviesą“.

Po penkiolikos metų, praleistų Ispanijos, Rumunijos ir Vengrijos klubuose, į Lietuvą sugrįžo Rolandas Bernatonis – ilgametis Lietuvos rinktinės žaidėjas užsivilko „Vilniaus“ marškinėlius.

„Dragūnui“ po trejų metų pertraukos vėl atstovaus Ispanijoje ir Lenkijoje žaidęs Deividas Virbauskas ir Vokietijoje rungtyniavęs Benas Butkus.

„Ambicijų susigrąžinti čempiono titulą nestokoja „Granitas-Karys“. Favoritams į atlapus užsimoję kibti „Amber“, „Vilniaus“, „Varsos-Stronglaso“ rankininkai“, – vardijo T. Jansonas.

Pasiruošimas: „Granito-Kario“ rankininkai turnyrą Alytuje užbaigė antroje vietoje, o anksčiau Klaipėdoje buvo treti. / rkvarsa.lt nuotr.

Laukia Europos taurė

Praeitą savaitę keturi LRL klubai išmėgino jėgas tradiciniame turnyre, skirtame Alytaus miesto garbės piliečiui Jonui Jonuškai (1950–2017) atminti.

Sėkmingiausiai pasirodė trenerių Egidijaus Petkevičiaus ir Eugenijaus Gimbuto vadovaujama „Varsos–Stronglaso“ komanda: 30:25 nugalėjo „Granitą-Karį“, 38:30 – „Vilnių“ ir 35:33 – „Ūlą“.

Antrą vietą užėmė kauniečiai, trečią – varėniškiai.

Vilniuje varžėsi „Amber“, „Dragūnas“ ir Zaporižios „Motor“ (Ukraina). Lietuvos atstovai nusileido svečiams: vilniečiai pralaimėjo ukrainiečiams 36:41, o klaipėdiečiai – 39:42. Be to, „Amber“ privertė kapituliuoti „Dragūną“ 39:27.

Europos taurės turnyre dalyvaus „Šviesa“, „Dragūnas“, „Granitas-Karys“ ir „Amber“.

Pirmo atrankos etapo rungtynes „Granito-Kario“ rankininkai žais su Ormožo „Jeruzalem“ (Slovėnija) klubu, „Amber“ – su Vienos „Fivers“ (Austrija).

Iškart į antrą etapą patekusi „Šviesa“ susitiks su Estijos vicečempione Rasiku „Mistra“, „Dragūnas“ – su Šiaurės Makedonijos čempionato prizininku Skopjės „Alkaloid“ klubu, kurio strategas – vienas geriausių visų laikų pasaulio rankininkų Kirilas Lazarovas.

Pirmoje lygoje – dešimt ekipų

Pirmos rankinio lygos čempionate rungtyniaus dešimt komandų iš dešimties miestų.

Trofėjų sieks Vilniaus „Sostinės tauras“, Kauno „Gaja“, Klaipėdos „Viesulas / Dragūnas“, „Šiauliai“, „Utena“, Kauno rajono „Garliava“, Šalčininkų rajono „Sokol“, Pasvalio „Pieno žvaigždės-2“, Zarasų „Ežerietis“ ir „Molėtai“.

Pirmos lygos reguliarusis sezonas startuos spalio 6-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių