RUSADA vadovas ragina V. Putiną išvengti naujo suspendavimo dėl dopingo

  • Teksto dydis:

Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) vadovas ketvirtadienį paragino šalies prezidentą Vladimirą Putiną leisti Pasaulio antidopingo agentūrai (WADA) patikrinti skandalo centre atsidūrusią laboratoriją ir sakė, kad Maskvai gresia naujas suspendavimas dėl dopingo.

Rugsėjo mėnesį WADA panaikino trejus metus trukusį RUSADA suspendavimą, sudarydama sąlygas Rusijos sportininkams grįžti į tarptautines varžybas.

Suspendavimas buvo atšauktas su sąlyga, kad rusų pareigūnai iki 2018 metų gruodžio 31-osios perduos mėginius iš minėtos laboratorijos, galinčius patvirtinti daugybę įtariamų pažeidimų.

Vieno tarptautinio tyrimo autoriai priėjo prie išvados, kad Rusijoje buvo vykdoma didelio masto valstybės remiama dopingo programa, kuria buvo siekiama padėti atletams laimėti medalius per 2014-ųjų Sočio žiemos olimpiadą ir kitus didelius renginius.

„Esame prie bedugnės krašto, ir aš prašau jūsų apsaugoti švaraus sporto dabartį ir ateitį, esamas ir būsimas sportininkų kartas“, – atvirame laiške V. Putinui rašė RUSADA vadovas Jurijus Ganusas.

WADA ekspertai praėjusią savaitę nuvyko į Rusiją, bet negalėjo paimti visų mėginių iš Maskvos antidopingo laboratorijos.

Tuo metu WADA sakė, jog jos komandai „nepavyko užbaigti savo misijos“, nes Rusija netikėtai pareikalavo, kad jos įranga „atitiktų Rusijos įstatymų“ keliamus reikalavimus.

J. Ganusas sakė, kad jei RUSADA bus vėl suspenduota, rusų atletams nebus leista dalyvauti tarptautinėse varžybose, be to, Rusija neteks teisės rengti tarptautinius sporto renginius.

Naujas suspendavimas nubrauktų šią vasarą Rusijoje įvykusio pasaulio futbolo čempionato sėkmę, sakė jis ir pridūrė, jog jo komanda padarė viską, kad susigrąžintų „pasitikėjimą Rusijos antidopingo sistema“.

„Ši situacija nebegali tęstis, ją reikia skubiai išspręsti, – sakė J. Ganusas. – Savęs izoliavimas neatitinka Rusijos interesų.“

WADA sakė, kad jos komanda pasirengusi „tęsti visų mėginių paėmimą, jei Rusija operatyviai išspręs šį klausimą“.

WADA komandai vadovaujantis gydytojas ir nepriklausomas ekspertas Jose Antonio Pascualis (Chosė Antonijus Paskualis) vis tiek parengs ataskaitą apie nesėkmingą misiją nepriklausomam WADA komitetui, kuris rekomendavo, kad būtų atšauktas RUSADA suspendavimas.

Komitetas vėl posėdžiaus sausio 14–15 dienomis. Per tą posėdį gali būti rekomenduota ir vėl suspenduoti Rusijos agentūrą.


Šiame straipsnyje: Vladimiras PutinasWADARUSADA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių