Rio de Žaneire įvyko parolimpiados atidarymo ceremonija

  • Teksto dydis:

Rio de Žaneiro parolimpinės žaidynės trečiadienį buvo atidarytos garsiajame Marakanos stadione skambant sambos melodijoms, riedant neįgaliųjų vežimėliams ir skriejant didžiuliams balionams, tačiau taip pat aidint garsiam švilpimui, kuriuo pasitiktas ceremonijoje dalyvavęs Brazilijos prezidentas.

Įspūdingas JAV parolimpiečio Aarono Wheelzo (Arono Vilzo) šuolis nuo 17 metrų aukščio rampos invalido vežimėlyje privertė sausakimšame stadione sėdinčią minią pašokti ant kojų.

Tuomet stadioną užliejo džiugūs sambos ritmai, o šimtai šokėjų ir dainininkų užkrėtė žiūrovus karnavaline nuotaika scena iš Rio de Žaneiro paplūdimio.

Vis dėlto pasireiškė ir Brazilijoje tvyranti politinė įtampa, kai tūkstančiai žmonių pradėjo skanduoti „Šalin Temerą!“, ceremonijoje pasirodžius naujai prisaikdintam prezidentui Micheliui Temerui (Mišeliui Temerui).

Jis tik prieš kelias dienas galutinai perėmė valdžią iš savo įnirtingos varžovės Dilmos Rousseff (Dilmos Rusef), per apkaltos procesą pašalintos iš valstybės vadovės pareigų.

M.Temero paskubomis ištartą frazę „Skelbiu žaidynes atidarytas“ palydėjo triukšmingi žiūrovų nepasitenkinimo šūksniai, o žaidynių organizacinio komiteto prezidentui Carlosui Arthurui Nuzmanui (Karlosui Arturui Nusmanui) netgi teko trumpam nutraukti savo kalbą, kai jo padėkos žodžius „federalinei, valstijos ir municipalinei vyriausybėms“ minia sutiko garsiu ošimu.

C.A.Nuzmanas savo kalboje pažymėjo, kad „brazilai niekada nepasiduoda“, o tada kreipdamasis į atletus pareiškė: „Jūs esate superžmonės.“

Daugiau nei 4 300 ištvermingiausių ir kovingiausių pasaulio neįgaliųjų – neregiai, netekę galūnių arba iš dalies paralyžiuoti atletai – dalyvavo eisenoje prieš prasidedant 11 dienų truksiančioms žaidynėms. Kai kurie jų patys riedėjo savo neįgaliųjų vežimėliuose, kiti buvo stumiami ar ėjo smarkiai šlubuodami.

Kai aikštėje pasirodė tamsiais gėlėtais švarkais pasipuošusių Brazilijos parolimpiečių delegacija, kurios nemaža dalis narių sėdėjo vežimėliuose, legendiniame futbolo stadione susirinkusi minia ėmė džiaugsmingai ošti.

Atidarymo šventė – be TOK vadovo

Tačiau žaidynių atidarymo ceremonija neapsiėjo be kontroversijų – šventėje pirmą kartą nuo 1984 metų vasaros olimpiados nedalyvavo Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas.

Oficialiai buvo pranešta, kad TOK vadovas Thomas Bachas (Tomas Bachas) ryte turi dalyvauti velionio buvusio Vakarų Vokietijos prezidento Walterio Sheelio (Valterio Šelio) atminimo ceremonijoje.

Vis dėlto manoma, kad tikroji jo neatvykimo priežastis buvo nesutarimai dėl Tarptautinio parolimpinio komiteto sprendimo neleisti žaidynėse dalyvauti visai Rusijos parolimpiečių delegacijai, nustačius, kad atletai dalyvavo valstybės palaikomoje dopingo vartojimo schemoje. Tuo tarpu TOK Rusijos atžvilgiu buvo linkęs laikytis švelnesnės pozicijos.

Be to, „Globo“ ir kai kurios kitos Brazilijos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad šalies policija nori apklausti Th.Bachą atliekant tyrimą dėl nelegalios bilietų pardavimo schemos, į kurią, kaip įtariama, buvo įsivėlęs aukštas Airijos olimpinio komiteto pareigūnas. Ketvirtadienį Rio de Žaneiro policija rengia spaudos konferenciją šia tema.

„Ar esama kažko daugiau – aš nežinau, ar esama kažko daugiau“ – taip Th.Bacho sprendimą pakomentavo Tarptautinio parolimpinio komiteto prezidentas Philipas Cravenas (Filipas Kreivenas).

Rusijos parolimpiečiai 2012-ųjų Londono žaidynėse pagal iškovotų medalių skaičių nusileido tik kinams. Tačiau praėjusį mėnesį visai Rusijos parolimpinei delegacijai buvo uždrausta dalyvauti Rio žaidynėse, kai Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) paskelbė ataskaitą, parodžiusią, jog šios šalies institucijos organizavo ir dangstė dopingo vartojimą įvairiose sporto šakose.

Tuo tarpu britų visuomeninis transliuotojas savo ruožtu pranešė, kad po žaidynių Jungtinės Karalystės lengvosios atletikos federacija iš naujo nagrinės sportininkų kategorijų klasifikacijos taisykles, kilus būgštavimams, kad atletai netinkamai paskirstomi varžytis, sukuriant nesąžiningą pranašumą.

Žvaigždės

Šešios šalys pirmą kartą dalyvauja parolimpinėse žaidynėse, o Sirijos plaukikas Ibrahimas Al Husseinas (Ibrahimas Huseinas), netekęs kojos per sprogimą jo šalį krečiančiame pilietiniame kare, bei Irano disko metikas Shahradas Nasajpouras (Šahradas Nasadžpuras) sudaro dviejų narių pabėgėlių delegaciją.

Sunku patikėti, kad kam nors pavyktų pagerinti nuo gimimo aklos amerikiečių plaukikės Trischos Zorn (Trišos Zorn), per savo karjerą 1980–2004 metais iškovojusios 41 aukso medalį, rekordą, tačiau neabejojama, kad šiose parolimpinėse žaidynėse taip pat suspindės naujų žvaigždžių.

Nuo gimimo neįgalus Irano sunkumų kilnotojas 28 metų Siamandas Rahmanas viliasi tapti pirmuoju parolimpiečiu, kuris gulėdamas išspaus 300 kilogramų. Taip pat daug vilčių siejama su vežimėlyje sėdinčiu Didžiosios Britanijos lenktynininku Davidu Weiru (Deividu Veru) ir aklu kinų sprinteriu Liu Cuiqingu (Liu Cuičingu).

Kinija į šias žaidynes atsiuntė 308 atletus – visų laikų didžiausią savo parolimpiečių delegaciją. Ji tikisi namo parvežti dar didesnį medalių kraitį už tą, su kuriuo kinų sportininkai grįžo iš Londono. Ten Kinija, iškovojusi 95 tauriausios prabos apdovanojimus, galutinėje medalių lentelėje trečias parolimpines žaidynes iš eilės užėmė pirmąją vietą.

Kinijos parolimpinis plaukikas Xu Qingas (Siu Čingas) dalyvaus ketvirtose ir galbūt paskutinėse savo žaidynėse. Jis sieks papildyti savo septynių aukso medalių kolekciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
..."sprendimo neleisti žaidynėse dalyvauti visai Rusijos parolimpiečių delegacijai, nustačius, kad atletai dalyvavo valstybės palaikomoje dopingo vartojimo schemoje"... Niekas išskyrus WADA "vadą"T.Bachą, kuris aiškai vykdo JAV užsakymą šito nenustatė.Tai konkretus politinis sprendimas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių