Rankinio lyderiams – nauji karjeros iššūkiai

  • Teksto dydis:

Geriausiu Lietuvos rankininku Aidenas Malašinskas išrinktas jau penktą kartą, o Aušrai Šponei šis titulas – antras per karjerą.

2022-ieji – išskirtiniai

Lietuvos rankinio federacijos (LRF) organizuotuose „Hummel“ geriausiųjų rinkimuose galutinius rezultatus lėmė LRF narių, ekspertų komisijos ir rankinio gerbėjų susumuoti balsai.

„2022-ieji mūsų šalies rankiniui – išskirtiniai ir įsimintini. Vyrų rinktinė po 24 metų pertraukos dalyvavo Europos čempionato finalo turnyre, Lietuvos jaunimo merginų rinktinė po 17 metų pertraukos pateko į pasaulio čempionatą. Stipriausiame Europos klubų turnyre – Čempionų lygoje – rungtyniavo ir mūsų legionieriai, ir legionierės. Atkaklūs, sirgaliams įdomūs buvo Lietuvos vyrų ir moterų čempionatų finalai“, – reziumavo LRF prezidentas Donatas Pasvenskas.

Europos čempionato finalo turnyre savo kailiu patyrėme, koks yra rankinio elito lygis.

Rusijai sukėlus karą Ukrainoje, LRF pakvietė ukrainiečių rinktinę treniruotis ir rungtyniauti Alytuje. Įvyko dvejos draugiškos rungtynės, Lietuvos ir Ukrainos rankininkai pasidalijo po pergalę (27:28 ir 30:28).

Išsipildė svajonė

Geriausiu 2022-ųjų Lietuvos rankininku antrus metus iš eilės (ir penktąjį – per karjerą) išrinktas A. Malašinskas.

„Praėję metai buvo tikrai labai geri. Išsipildė mano svajonė – žaisti Europos čempionato finalo turnyre. Tikiuosi, kad ateityje dar bent kartelį pavyks dalyvauti tokio rango varžybose. Tai nuostabus įvykis Lietuvos rinktinei ir visam mūsų rankiniui, – kalbėjo A. Malašinskas. – Deja, Europos čempionate neatskleidėme visų galimybių, bet sukaupėme daug patirties, savo kailiu pajautėme, koks rankinio elito lygis.“

Maršrutai: 2022-aisiais A. Malašinskas iš Ukrainos persikėlė žaisti į Ispaniją, paskui – į Vokietiją. / mt.melsungen.de nuotr.

2022-uosius A. Malašinskas pradėjo Čempionų lygoje rungtyniavusioje Zaporižios „Motor“ ekipoje, tačiau dėl karo turėjo palikti Ukrainą ir persikėlė į Ispanijos „Ademar“, o vėliau papildė Vokietijos bundeslygos „Melsungen“ klubą.

„Karas sujaukė visus planus, pasikeitė ir mano vaidmuo komandoje. „Motor“ žaidimas nemažai priklausė nuo manęs, teko griežti pirmuoju smuiku. „Melsungen“ ekipoje nesu pagrindinis įžaidėjas, atlieku kitas užduotis, tenka prisitaikyti“, – pasidalijo mintimis Aidenas.

LRF rinkimuose jis nukonkuravo Gerdą Babarską („Aix“ klubas, Prancūzija) ir Luką Gurskį („Bordeaux-Bruges“, Prancūzija).

Iš Vilniaus – į Čekiją

„2022-ieji man buvo sėkmingo sugrįžimo metai, nes po kelio traumos be rankinio turėjau praleisti net devynis mėnesius, – teigė su Vilniaus „Egle“ praeitą sezoną Lietuvos čempionato sidabrą iškovojusi A. Šponė. – Norėjau karjerą tęsti užsienyje. Tai, kad mane pakvietė Čempionių lygoje rungtyniaujantis komanda, buvo svajonės išsipildymas.“

A. Šponė geriausia rankininke Lietuvoje pirmą kartą buvo išrinkta 2019-aisiais, būdama vos 18 metų.

Praeitą rugsėjį Aušra pasirašė dvejų metų sutartį su Čekijos čempionu Mosto „Banik“ klubu. Per devynias Čempionių lygos rungtynes lietuvė jau pelnė 9 įvarčius.

Karjera: A. Šponė su Čekijos čempionu Mosto „Banik“ klubu yra pasirašiusi dvejų metų sutartį. / dhk-banikmost.cz nuotr.

„Mūsų komanda nėra tarp stipriausių (aštunta vieta A grupėje – red. past.), bet galimybė žaisti Čempionių lygoje – neįkainojama. Nedaug mūsų šalies rankininkių turėjo tokį šansą, – teigė A. Šponė. – Lietuvoje auga perspektyvi rankininkių karta, tikiu, kad artimiausioje ateityje ir moterų rinktinė pakovos dėl kelialapio į Europos čempionato finalo turnyrą, kaip kad pasisekė vyrams.“

A. Šponės pagrindinės varžovės LRF rinkimuose buvo Simona Kolosovė (Ciuricho „Amiticia“, Šveicarija) ir Dovilė Ilčiukaitė (Kauno „Žalgiris“).

Titulai – jaunimui

Geriausiu jaunuoju 2022 m. šalies rankininku išrinktas Tomas Drakšas. Europos jaunių antros pakopos čempionate jis pelnė 48 įvarčius ir buvo rezultatyviausias turnyro žaidėjas.

Su Klaipėdos „Dragūno“ komanda T. Drakšas laimėjo Lietuvos čempionato bronzą ir žaidė Baltijos lygos finalo ketverto turnyre.

Geriausia jaunąja Lietuvos rankininke pripažinta Mantė Voskresenskaja. Pasaulio jaunimo čempionate M. Voskresenskaja buvo viena Lietuvos rinktinės lyderių, o su Kauno rajono „Cascados-Garliavos SM“ ekipa iškovojo Lietuvos čempionato bronzą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių