Po reikalavimo grąžinti lėšas – užuominos apie kerštą

  • Teksto dydis:

Kelioms sporto asociacijoms vadovaujantis Karolis Ramoška sukryžiavo ietis su sporto valdininkais. Kaunietis jaučiasi užsitraukęs Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (LŠMSM) nemalonę, kai ėmė kritikuoti atsakingas institucijas dėl „Nemuno žiedo“ trasos nesaugumo ir pavojaus sportininkų sveikatai.

Sukrėtė nelaimė

Lietuvos techninio sporto federacijų asociacijos (LTSFA) ir Lietuvos motorlaivių federacijos (LMF) prezidentas K. Ramoška teigia nujaučiantis, kad bandymas atsiimti jo vadovaujamai federacijai jau paskirtas ir pervestas lėšas yra kerštas už viešai išsakomą kritiką.

Nacionalinės sporto tarybos (NST) prie LŠMSM narys su valdininkais susikirto po to, kai neseniai vienintelėje Lietuvos žiedinėje trasoje, atsitrenkęs į atitvarus, labai sunkiai susižalojo motociklininkas.

K. Ramoškos teigimu, jis valdininkams pažadėjo viešai įvardyti, kas kaltas dėl šios ir kitų nelaimių, pastaruoju metu nutikusių „Nemuno žiede“.

Gegužės mėnesį per treniruotę šioje trasoje krito ir labai sunkiai susižalojo daugkartinis Lietuvos motociklų plento žiedo ir daugkartinis Baltijos šalių čempionas Šarūnas Pladas. Medikai ilgai kovojo dėl vyro gyvybės, šiuo metu jo laukia ilga reabilitacija ir nežinia, ar jis galės sugrįžti į normalų gyvenimą.

Pernai „Nemuno žiede“ užsimušė kitas motociklų lenktynių mėgėjas.

Susikirto dėl atitvarų

K. Ramoška tvirtina, kad prieš varžybas atsakingų asmenų buvo prašoma pašalinti netinkamose vietose įrengtus pavojingus atitvarus, tačiau tai buvo padaryta tik po to, kai Š. Pladas įsirėžė į vieną jų.

Jo žodžiais, neseniai atnaujinus „Nemuno žiedą“ dalyje trasos buvo išlieta nauja asfalto danga, todėl ji tapo greičiau įveikiama. Bėda ta, kad nebuvo tinkamai pasirūpinta saugumu.

LTSFA prezidentas pabrėžė: trasa ypač nesaugi motociklininkams, kuriems būtina, kad joje būtų įrengtos gaudyklės ir amortizuojantys atitvarai. Dėl to jis išsakė pastabų tiek trasą valdančiai biudžetinei įstaigai – Lietuvos sporto centrui (LSC), tiek ir LŠSM.

„Nemuno žiedas“ yra vienintelė tokia trasa Lietuvoje, o žiedinio sporto lenktynininkų šalyje – daugiau nei 300.

K. Ramoškos žodžiais, nuo 1987 m. buvusios neremontuotos trasos būklė iki šiol yra kritinė ir labai pavojinga sportininkams.

K. Ramoškos teigimu, jo pastangos įtikinti valdininkus iš pradžių buvo vaisingos ir trečdalis trasos buvo išasfaltuota. Tačiau viskas pasikeitė, kai buvusią ministrę Jurgitą Šiugždinienę po „čekučių skandalo“ pakeitė nauja vadovybė. LTSFA vadovas tvirtina, kad, atėjus naujai komandai, trasos tvarkymo darbai sustojo. Jo žodžiais, darbus motociklininkų ir automobilių lenktynininkų labui pakeitė grasinimai atkeršyti už kritiką.

sumin.lrv.lt nuotr.

Įsakė grąžinti lėšas

Sutapimas ar ne, tačiau problemų vienai iš K. Ramoškos vadovaujamų sporto organizacijų tikrai kilo.

Lietuvoje kasmet paruošiamas aprašas, pagal kurį sporto federacijoms Nacionalinė sporto agentūra (NSA) prie LŠMSM skiria metinį finansavimą. Jo dydis priklauso nuo sportininkų pasiekimų, masiškumo, vadybinių gebėjimų ir kitų kriterijų. Atskiros eilutės generuoja atskiras sumas. K. Ramoškos vadovaujama LMF, kaip ir kasmet, buvo pateikusi dokumentus finansavimui gauti. NSA, kuri privalo patikrinti pateiktus dokumentus prieš skiriant finansavimą, skyrė LMF 15,4 tūkst. eurų.

Pasak K. Ramoškos, praėjus trims mėnesiams po to, kai lėšos jau buvo paskirtos ir pervestos, LMF gavo NSA direktoriaus Mindaugo Špoko pasirašytą įsakymą grąžinti visą gautą sumą. Argumentuota, kad į NSA sistemą įkeltuose federacijos dokumentuose nustatyti pažeidimai – įstatai, kuriuos pateikė LMF, nebuvo tuo momentu registruoti Registrų centre.

„Tie patys įstatai Registrų centre buvo įregistruoti iki M. Špoko įsakymo priėmimo. Be to, ši problema kilo dar iki man ateinant vadovauti Motorlaivių federacijai. Aš kaip tik rūpinuosi įvairiais nesutvarkytais formalumais, buvusių trūkumų šalinimu“, – stebėjosi pašnekovas.

Į diskusijas nesileidžia

Jo žodžiais, LMF nedelsiant sureagavo į gautą NSA įsakymą ir parašė pranešimą, kad nesutinka su tokiu sprendimu ir prašo spręsti ginčą taikiai. NSA atsakė, kad pinigai privalo būti grąžinti ir jokių kitų sprendimų negali būti.

Praėjus dar keliems mėnesiams LMF iš NSA gavo dar vieną raštą, kuriame prašoma per penkias dienas grąžinti visą gautą finansavimą arba NSA kreipsis į teisėsaugos institucijas dėl valstybei padarytos žalos.

LMF vėl išsiuntė prašymą susidariusią situaciją spręsti taikiu būdu, dalyvaujant teisininkams, NSA patogiu metu. Tačiau į šį raštą nebuvo sureaguota.

Praėjus dar keliems mėnesiams, NSA pateikė teismui dokumentus, prašydama išduoti teismo įsakymą dėl 15,4 tūkst. eurų žalos priteisimo, taip pat – priteisti delspinigius už 126 dienas.

K. Ramoška teigia, kad LMF artimiausiu metu pateiks prieštaravimus ir lauks, kol NSA kreipsis į teismą su ieškiniu, nuo kurio LMF turės galimybę gintis.

Gresia bankrotas

Pašnekovo tikinimu, toks jo vadovaujamos federacijos stūmimas į bankrotą reiškia, kad nukentės ne tiek pati organizacija, kiek aplink jos vėliavą susibūrę sportininkai – netektų galios iškovoti apdovanojimai, sportininkams gali tekti ieškoti juos priglausiančių asociacijų nebe Lietuvoje, o užsienyje, ir tai Lietuvos sportui garbės nepadarytų.

„Šiais metais tokių federacijų, kuriose nustatyta pažeidimų, buvo net šešios, tačiau dėl kažkokių priežasčių kitoms trims federacijoms, išskyrus mūsiškę, buvo skirtas mėnuo pašalinti NSA nustatytus pažeidimus. Su viena federacija iš tų trijų NSA net sudarė taikos sutartį. Kitos federacijos pažeidimų nepašalino, tačiau iš jų grąžinti finansavimo niekas iki šiol nereikalauja“, – piktinosi K. Ramoška.

Anot pašnekovo, su jo vadovaujama federacija NSA atstovai nebendrauja ir nenori eiti į jokį kontaktą.

„Tokį priešiškumą federacija traktuoja kaip veikimą tyčia ir kaip norą sužlugdyti dėl mano kritiškų pasisakymų ir šiuo metu vykdomos sporto politikos nepalaikymo, – aiškino K. Ramoška. – Kovodamas dėl „Nemuno žiedo“ rekonstrukcijos pats esu girdėjęs grasinimų iš LŠMSM viceministrės Aistės Zedelytės-Kaminskės, kad jei dar viešai kalbėsiu apie jų neveiklumą, „tai pamatysiu, kas manęs lauks“. Tikėtina, kad tai ir vyksta. Apmaudu, kad dėl tokių valstybės institucijų, kurios neva atstovauja ir padeda sportui, bus priversta bankrutuoti visa sporto federacija“, – dėstė K. Ramoška.


NSA komentaras

„Paskirsčius valstybės biudžeto lėšas federacijų 2024 m. aukšto meistriškumo sporto programoms (toliau – programos), 2024 m. vasario mėn. pradžioje NSA gavo informacijos, kad galimai Lietuvos motorlaivių federacijos įstatuose programų vertinimo metu nebuvo įtvirtinti Sporto įstatymo 19 straipsnio 1 dalies 10 punkte numatyti reikalavimai dėl federacijos valdymo organų narių rotacijos (numatant 4 kadencijas po 2 metus arba 2 kadencijas po 4 metus tam pačiam asmeniui ir 4 metų pertrauką šioms kadencijoms pasibaigus). NSA atlikus patikrinimą nustatyta, kad, teikdama paraišką 2024 m. programos finansavimui, federacija NSA pateikė savo įstatus, kurie dar nebuvo priimti visuotinio federacijos narių susirinkimo ir užregistruoti juridinių asmenų registre, t. y. negaliojantį dokumentą. Kartu su paraiška federacija buvo pateikusi įstatų, priimtų 2019 m. kovo 14 d., kopiją. NSA pateiktoje įstatų redakcijoje buvo įtvirtinti Sporto įstatymo 19 str. 1 d. 10 p. numatyti reikalavimai dėl federacijos valdymo organų narių rotacijos, todėl pirminis sprendimas buvo skirti federacijai finansavimą.

NSA, atlikdama patikrinimą, kreipėsi į VĮ „Registrų centras“ ir paprašė pateikti programų vertinimo metu galiojusių federacijos įstatų kopiją. VĮ „Registrų centro“ pateiktų įstatų redakcijoje federacijos valdymo organų nariams nebuvo įtvirtinti pagal Sporto įstatymą privalomi reikalavimai. Iš šios informacijos buvo akivaizdu, kad federacija programų paraiškų vertinimo metu neatitiko Sporto įstatymo 19 str. 1 d. 10 p. nustatyto reikalavimo, kuris yra privalomas, norint federacijai gauti finansavimą iš valstybės biudžeto, ir lėšos federacijai negalėjo būti skiriamos. Federacija, teikdama NSA negaliojančius (visuotiniame susirinkime nepatvirtintus ir VĮ „Registrų centre“ neregistruotus) įstatus, siekė gauti valstybės biudžeto lėšas teikdama tikrovės neatitinkančius dokumentus. Su tokia situacija NSA susidūrė pirmą kartą, todėl ją lyginti su atliktais kitų federacijų patikrinimais nebūtų teisinga.

Svarbu pažymėti, kad NSA sprendimą dėl lėšų grąžinimo priėmė 2024 m. balandžio 2 d., kai federacijai vadovavo kitas asmuo. K. Ramoška tik 2024 m. balandžio 27 d. vykusio visuotinio narių susirinkimo metu buvo išrinktas Lietuvos motorlaivių federacijos prezidentu. Iki to laiko, NSA žiniomis, jis nebuvo federacijos valdymo organų nariu. Tad NSA sprendimai buvo priimti gerokai prieš K. Ramoškai pradedant vadovauti federacijai.

NSA vienodai bendrauja ir bendradarbiauja su visomis sporto šakų federacijomis ir neturi jokio išankstinio nusistatymo nė vienos federacijos atžvilgiu. Jokio išskirtinumo bendraujant su Lietuvos motorlaivių federacija nėra.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Xx

Xx portretas
Ministerija pamiršusi ,kad vadinasi ,ir sporto,,,nes neteko iš ministrų girdėti ir apie sportą.Jie tik pinigus skirsto ir tuo veikla baigiasi.O kai dabartinis net slaptai nori dirbti,kaip okupacijos metais, tai ,šviesi ateitis, laukia ne tik švietimo bet ir sporto.

Mantas

Mantas portretas
Reikia keisti kedes ministerijoj-senosiose kraujotaka vykta bet smegenu nepasiekia,taigi netrukdom zmonems dirbti,juk jie taip stengiasi dar ka nors atimti…
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių