Moterų ralyje – vienybės, gudrumo ir miklumo testai

„Komandinis darbas ir ralio dvasia man labai labai patiko“, – atvirauja neseniai praūžusių „Aurum 1006 km lenktynių“ puošniausio renginio „108 kilometrų moterų iššūkis su Sonax“ dalyvė Renata Šakalytė-Jakovleva. Tai buvo seniai lauktas pirmasis kartas, kai ji dalyvavo moterų ralyje. Per lenktynes sukaupti įspūdžiai, geros emocijos ir adrenalino dozė pakrovė nuotaikingesnėms vasaros pabaigtuvėms.

Išskirtinis maršrutas

Tarp kelių dešimčių komandų „108 kilometrų iššūkyje“ savo jėgas išbandė ir du TV3 žiniasklaidos grupės ekipažai – „Magic 3“ ir „TV Pagalba“. Pastarasis pateko į prizininkų septynetą.

„108 kilometrų iššūkyje“, moterų ralyje, aš dalyvavau pirmą kartą. Ne kartą sulaukiau kvietimų prisijungti, bet asmeninės aplinkybės lėmė, kad vis negalėdavau. Šiais metais pagaliau pavyko, ir labai džiaugiuosi, nes man labai labai patiko“, – su šypsena veide pasakojo R. Šakalytė-Jakovleva.

Pirmą kartą šiose moterų varžybose dalyvavo ir trijų merginų iš TV3 marketingo ir pardavimų skyriaus „Magic 3“ ekipažas. „Mokėmės skaityti kelio knygą – legendą, kurioje sužymėtas visas 108 kilometrų maršrutas, posūkiai, besikeičianti kelio danga, įvairūs kelio orientyrai, juos skiriantys atstumai, užduočių vykdymo vietos. Smagiausias ir mums labiausiai trasą padėjęs įveikti dalykas – sinergija tarp vairuotojos ir šturmanės. Abi esame azartiškos, strategiškos ir tuo pačiu – šaltų nervų. Puikus psichologinis mikroklimatas padeda ir po padarytos klaidos greičiau grįžti į teisingą kelią“, – dalijosi Giedrė Karosaitė.

R. Šakalytė-Jakovleva neslepia, kad buvo daug jaudulio, nes nežinojo, ką tiksliai turės daryti, kaip viskas vyks. „Bet labai norėjau pamatyti ralio virtuvę iš vidaus. Iš karto įspėjau koleges, kad nesiimsiu kažkokių labai svarbių vaidmenų, nes tikrai nežinau, ar pajėgsiu įgyvendinti. Tiek Gerda Žemaitė, tiek Sandra Žutautienė, tiek Dovilė Averkaitė šitame renginyje ir kituose moterų raliuose dalyvavo ne kartą, todėl buvo labai smagu, kad Sandra sutiko vairuoti, Dovilė buvo šturmanė, Gerda padėjo atlikti užduotis ir sekti laiką – visų šitų dalykų po truputį mokiausi ir visai neblogai pasisekė. Ypač vykdyti užduotis, kurios šiemet buvo labai svarbios, nes buvo galima surinkti daug papildomų taškų ir tuo pačiu – gauti baudų. Mums pasisekė, kad dėl užduočių negavome nė vienos baudos“, – rezultatu džiaugėsi „TV Pagalba“ ekipažo narė.

Šiemet „108 kilometrų iššūkyje“ dalyvių laukė itin vaizdingas maršrutas, kurį puikiai įvertino ir R. Šakalytė-Jakovleva. „Man labai patinka Klaipėdos, Pamario kraštas, esu ne kartą ten viešėjusi – kartu su vyru motociklu esame pravažiavę, buvome ir Rusnėje, ir Šilutėje. Šįkart ralyje įdomesnės vietos pasitaikė Drevernos uoste, labai patiko apžvalgos bokštas, buvome Kintuose. Iki tol nebuvau lankiusis Dino pramogų parke, kuris buvo viena iš mūsų stotelių. Pamatėme tokių vietų, kurias, manau, verta aplankyti visiems. Iš tikrųjų, buvo labai daug turistų – teko paplušėti, kad prasilenktume, kad įvykdytume užduotis“, – dalijosi ji.

Šitie raliai rodo, kad mes visos turime labai unikalių dalykų, kurie atsiskleidžia tam tikrose situacijose.

Proto mankšta

108 kilometrų moterų iššūkis – karštas reikalas, sako „Magic 3“ ekipažo narė G. Karosaitė. „Ralio trasa buvo įdomi ir pilna užduočių – laukė tiek automobilių slalomas, važiavimas slidžia kelio danga, tiek kojų pramankštinimas“, – pasakojo ji.

R. Šakalytei-Jakovlevai geriausiai sekėsi tos užduotys, kurias atliekant reikėjo pasukti galvą. „Pavyzdžiui, buvo užduotis su runomis: reikėjo susirasti tas runas, iššifruoti, kokias raides jos slepia, ir susidėlioti atsakymą. Taip pat buvo brailio raštu užkoduotas atsakymas. Buvo ir iš pirmo žvilgsnio paprastesnių užduočių, pavyzdžiui, suskaičiuoti Ventės rago bokšto langus. Bet tai iš tiesų irgi buvo gana sudėtinga, nes vienos merginos skaičiavo langus, kurie yra labiau tradiciniai, ir gavo vienokį atsakymą, o iš tikrųjų atsakymas buvo kitoks, nes reikėjo priskaičiuoti ir apžvalgos bokštelio langus, kurie nepasirodė kaip įprasti langai“, – pasakojo žurnalistė.

„Priekulės skulptūrų parke irgi buvo panaši situacija. Reikėjo suskaičiuoti, kiek skulptūrų skirta mokytojams – na, ten buvo parašyta senoviškai: „Mokintojams“. Viena iš skulptūrų vaizdavo mamą su vaikeliu. Galbūt daug kam pasirodė, kad tai nėra mokytojams skirta skulptūra, nes tai yra mama su vaikeliu, o pasirodo, kad mama irgi yra mokytoja. Juk senais laikais mokymas vykdavo tik namuose. Tokių įdomių momentų, apsvarstymų, kaip viskas yra iš tikrųjų, tikrai buvo, bet mūsų komandai pasisekė tikrai gerai“, – pridūrė ji.

Galvosūkiai – stiprioji R. Šakalytės-Jakovlevos sritis, tačiau buvo ir tokių užduočių, kurios ją išgąsdino ne juokais. „Reikėjo tris kartus mesti kamuolį į krepšį, užsidėjus vadinamuosius girtumo akinius. Juos užsidėjus apima jausmas, lyg kraujyje turėtum pusantros promilės alkoholio. Distanciją praėjau gerai, nenuverčiau jokių bokštelių, bet pataikyti į krepšį, deja, nepavyko. Viena vertus, liūdna, kad nepelnėme taško, bet kita vertus, gerai, nes žinau, kad tikrai negalėčiau vairuoti išgėrusi. Tikrai įdomi patirtis, nes niekada nesu dėvėjusi šių akinių“, – atviravo žinomas televizijos veidas.

Proga išbandyti

Praėjusiais metais „TV Pagalbos“ ekipažas važiavo greitu ir žvitriu „Kia Ceed“ automobiliu. Šiemet moterims teko išbandyti naujutėlaitį „Volkswagen Passat“, kuris paliko itin ekonomiško ir patogaus automobilio įspūdį.

„Jis išriedėjo tiesiai iš automobilių salono. Buvome pirmosios, kurios juo važiavo ir kurios jį išbandėme. Bent jau Sandra vairuodama sakė, kad viskas yra labai gerai, mašina traukia puikiai, manevringa. Automatinė greičių dėžė irgi galbūt palengvino vairavimą. Bet visos pastebėjome dar vieną labai gerą dalyką: tai yra beprotiškai taupus automobilis, degalų vartoja labai minimaliai. Užpildytu baku nuo Vilniaus  atvažiavome iki trasos, ją visą pravažiavome ir dar liko kuro grįžti iki Vilniaus. Tikrai labai taupi ir praktiška mašina. Be to, ir patogi“, – tikino R. Šakalytė-Jakovleva.

Ne ką prastesniu „Kia XCeed“ automobiliu lėkęs „Magic 3“ ekipažas nori paskatinti visas norinčias, tačiau truputį dvejojančias, dalyvauti šiame moterų ralyje kitais metais. „Nors pradžioje neaiškumų daug, pirmi 10 kilometrų juos išsklaido, ir likusieji būna pilni malonių emocijų! Svarbu – tinkamai sukomplektuota komanda ir – praktinis patarimas – atidžiai perskaičius numatytų baudų sąrašą, susidėlioti prioritetus – kartais geriau lėčiau, bet gudriau“, – patarimus žarstė G. Karosaitė.

Solidarumas – ir kasdienybėje

Išties, „108 kilometrų iššūkis“ – geros energijos, gerų įspūdžių, geros nuotaikos užtaisas, sako „TV Pagalbos“ ekipažo narė R. Šakalytė-Jakovleva.

Tikrai džiugu, kad automobiliai, lenktynės, ralis nėra tik vyriškas pasaulis, vyriškas žaidimas.

„Labai labai džiaugiuosi, kad vykau su šiomis merginomis. Mes susitikdavome darbinėje atmosferoje, viename kitame vakarėlyje, bet čia kartu atlikome užduotis ir siekėme bendro rezultato. Nebuvo jokių nesusipratimų, nei menkiausio kivirčo. Kiekviena turėjome savo vaidmenis, viena kitą papildėme, padėjome viena kitai labai nuoširdžiai. Bendras psichologinis klimatas ekipaže buvo puikus. Jausmas, kad kartu važiuojame 200 metų. Tiek su Gerda, tiek su Sandra, tiek su Dovile galėčiau važiuoti į pasaulio kraštą. Man atrodo, kad tai yra labai patikimos moterys“, – sako Renata.

„Keliais žodžiais persimesdavome ir su kitais ekipažais, padiskutuodavome apie užduotis ir kitus dalykus. Buvo labai draugiška atmosfera, bendras jausmas, kad smagu dalyvauti. Prie tokių vykusių varžybų prisidėjo organizatoriai: Jolanta Iselionienė – nepaprastai šiltas žmogus, nepaprastai žavi moteris. Man labai smagu, kad tokiuose renginiuose skiriama dėmesio moterims, tai nėra nei silpnoji lytis, nei dailioji lytis. Mes galime puikiai vairuoti automobilius ir puikiai atlikti užduotis. Tikrai džiugu, kad automobiliai, lenktynės, ralis nėra tik vyriškas pasaulis, vyriškas žaidimas“, – džiūgavo R.Šakalytė-Jakovleva.

Pasak jos, ir gyvenime moterišką solidarumą skatina viena kitos palaikymas. „Net jei įvyksta nesėkmė – nėra kaltinimo, pasmerkimo. Jei mes kiekvieną palaikysime ir nuoširdžiai pagirsime, kai sekasi, o kai nesiseka – padrąsinsime, paskatinsime, tas mūsų solidarumas išaugs – tiek vyrų, tiek moterų“, – įsitikinusi žurnalistė.

„Aš galvoju, kad mes visi turime solidariai bendrauti tarpusavy. Moterys gal yra linkusios dažniau konkuruoti, mes kiekviena esame unikali, žavime, ir tai gali tapti priežastimi viena kitą palaikyti, o ne nurašyti. Net jei mergina labai graži, kaip modelis, labai daug dėmesio skirianti savo išvaizdai, tai nereiškia, kad ji nesugebės puikiai vairuoti automobilio ir per keliolika sekundžių įveikti slalomą be klaidų. Kartais mes linkusios vertinti iš anksto. Kaip aš sakau, niekada nereikia apie knygą spręsti iš viršelio. Manau, kad šitie raliai rodo, kad mes visos turime labai unikalių dalykų, kurie atsiskleidžia tam tikrose situacijose“, – įsitikinusi R. Šakalytė-Jakovleva.

Pasak J. Iselionienės, „108 kilometrų moterų iššūkis su Sonax“ renginio koordinatorės, smagu, kad renginys turi ištikimų dalyvių, bet pritraukia ir naujų, pasiryžusių išbandyti savo jėgas.

„Maždaug pusė komandų šiemet dalyvavo pirmą kartą. Išties smagu, kad moterys ir merginos išdrįsta išbandyt kažką naujo, juolab kad šios varžybos yra prieinamos kiekvienai – tinka bet koks kasdienis automobilis ir tereikia mažiausiai vienos draugės. Nereikia jokio specialaus pasiruošimo, viskas vyksta bendro naudojimo keliais. Žinoma, jei yra noras ir polėkis, galima ir pačioms pasipuošti, ir automobilį papuošti – ir taip susikurti išskirtinį įvykį, šventę sau ir draugėms. Merginos kiekvienais metais nustebina fantazija ir originalumu“, – kalbėjo Jolanta ir kvietė šiemet  neišdrįsusiąsias pasiryžti sudalyvauti kitais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių