M.Balčiūnas: „Būtų klaida nieko nekeisti“

Tarp reformas Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) Europos skyriuje inicijuojančių šalių yra ir Lietuva.

Liublianoje (Slovėnija) surengtoje FIBA Europos generalinės asamblėjos sesijoje, kurioje dalyvavo ir LKF prezidentas Arvydas Sabonis bei generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, 28-ios nacionalinės federacijos (tarp jų – ir Lietuvos) iš 51 pritarė iniciatyvai surengti naujus FIBA Europos prezidento bei valdybos rinkimus.

Europiečiai skeptiškai reagavo į centrinės FIBA strategų užmojus pertvarkyti tarptautinių varžybų sistemą, suteikiant daugiau galių pasaulio čempionatams, o Europos pirmenybes rengti ne kas dvejus, o kas ketverius metus.

– Kuo dar nepatenkintos nacionalinės krepšinio federacijos? – paklausėme M.Balčiūno.

– Pagrindinė priežastis ta, kad politika užgožia krepšinį. Visi tikisi, kad svarbiausia Europos krepšinio organizacija turi didžiausią dėmesį skirti nacionalinio ir tarptautinio krepšinio plėtojimui, bet yra nemažai problemų, trūksta kolegiško susitelkimo. Kartais FIBA Europos prezidento islando Olafuro Rafnssono deklaruojama vienybė, švelniai tariant, prasilenkia su realybe. Procesas sudėtingas, bet būtų didelė klaida nieko nekeisti ir pasyviai laukti, kuo viskas baigsis. Lietuva pasiūlė įveikti krizę naujų rinkimų keliu.

– Ar gali būti taip, kad pasiūlymas surengti FIBA Europos rinkimus bus nepriimtas?

– Tai neįmanoma. Yra 28 parašai. Tai pirmas kartas, kai parašais išreiškiamas noras sušaukti neeilinę konferenciją. Iki šiol buvo daugiau žodiniai norai. Dabar dauguma nacionalinių federacijų, pasirašiusios kreipimąsi į FIBA Europos prezidentą, pareiškė labai aiškų reikalavimą.

– Kas iš lietuvių pretenduos į naują FIBA Europos valdybą?

– Dar labai anksti apie tai kalbėti. Pirmiausia reikia sulaukti FIBA Europos sekretoriato pranešimo, ar 28 federacijų pareiškimas yra priimtas, o tai turėtų paaiškėti per savaitę. Po to, remiantis statutu, per 60 dienų turėtų būti surengta rinkimų konferencija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių