Lietuvos sportininkai kovos su varžovais ir karščiu

Pasaulio lengvosios atletikos čempionate dalyvaus vienuolika Lietuvos sportininkų, tačiau, ekspertų nuomone, į medalius pretenduos geriausiu atveju tik du – Andrius Gudžius ir Edis Matusevičius.

Dohoje – it keptuvėje

17-asis pasaulio lengvosios atletikos čempionatas prasidės rytoj Kataro sostinėje Dohoje. Jėgas išmėgins 1 972 sportininkai iš 210-ies šalių.

Lietuvą reprezentuos Airinė Palšytė (šuoliai į aukštį), Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas), Diana Zagainova ir Dovilė Kilty (abi – trišuolis), Živilė Vaiciukevičiūtė (20 km sportinis ėjimas) ir Monika Bytautienė (maratonas) bei A.Gudžius (disko metimas), Adrijus Glebauskas (šuoliai į aukštį), E.Matusevičius (ieties metimas), Marius Žiūkas (20 km sportinis ėjimas) ir Arturas Mastianica (50 km sportinis ėjimas).

Anksčiausiai (rugsėjo 27-ąją) startuos A.Palšytė, vėliausiai (spalio 5-ąją) – E.Matusevičius.

Kada vyks maratono ir sportinio ėjimo varžybos, organizatoriai nuspręs iki jų likus vienai dviem valandoms – pirmiausia bus atsižvelgta į oro sąlygas (šiuo metu Dohoje netgi vėlai vakare – 33–36 laipsniai karščio).

Kitos rungtys numatytos "Khalifa International" stadione, kuriame įrengta oro kondicionavimo sistema.

A.Gudžius – po ligos

Tarptautinės lengvosios atletikos asociacijų federacijos (IAAF) reitingų lentelėse šiuo metu aukščiausioje pozicijoje – A.Gudžius: 4-oji vieta.

E.Matusevičius – 8-oje vietoje, A.Palšytė – 13-oje, D.Kilty – 15-oje, L.Jasiūnaitė ir Ž.Vaiciukevičiūtė – 17-oje, A.Glebauskas – 23-ioje.

IAAF ekspertų nuomone, A.Gudžius, nepaisant komplikuoto sezono (šiemet pavasarį kauniečiui buvo atlikta pėdos operacija, o neseniai jis baigė vartoti antibiotikus gydydamasis Laimo ligą), sudarys rimtą konkurenciją ir pagrindiniam favoritui švedui Danieliui Stahliui (geriausias rezultatas šiemet – 71 m 86 cm), ir toliau nei 70 m numetusiam jamaikiečiui Fedrickui Dacresui (70 m 78 cm).

Šiemet mintys sukosi tik apie pasaulio čempionatą, tad atiduosiu visas jėgas.

D.Stahlis šiemet laimėjo dvylika iš penkiolikos tarptautinių varžybų, kuriose dalyvavo. Prieš dvejus metus pasaulio čempionate Londone kovoje dėl aukso medalio būtent jį 2 cm aplenkė A.Gudžius.

"Šiuo metu esu pajėgus numesti diską apie 67 m. Ar tai pavyks Dohoje? Gali lemti milijonas aplinkybių", – sakė Lietuvos disko metikas, liepą Palangoje pasiekęs savo geriausią rezultatą šį sezoną (67 m 73 cm).

Prognozuojama, kad į prizines vietas taip pat pretenduos austras Lukas Weisshaidingeris (šiemet – 68 m 14 cm), norvegas Ola Stunesas Isene (67 m 78 cm), lenkas Piotras Malachowskis (67 m 23 cm), iranietis Ehsanas Hadadis (67 m 19 cm).

Estas – tarp favoritų

E.Matusevičius šiemet pagerino Lietuvos ieties metimo rekordą – 89 m 17 cm. Tai kol kas ketvirtas rezultatas pasaulyje šį sezoną.

Toliau ietį yra numetę tik estas Magnusas Kirtas (90 m 61 cm) bei vokiečiai Johannesas Vetteris (90 m 03 cm) ir Andreasas Hofmannas (89 m 65 cm).

Minske surengtame Europos ir JAV lengvaatlečių mače europiečių rinktinei atstovavęs E.Matusevičius užėmė 3-ią vietą (83 m 56 cm). Sėkmingiau startavo J.Vetteris (90 m 03 cm) ir M.Kirtas (88 m 91 cm).

"Šiemet mintys sukosi tik apie pasaulio čempionatą, teks varžytis su pačiais geriausiais, tad atiduosiu visas jėgas – noriu puikiai pasirodyti", – kalbėjo Edis.

2018-aisiais Europos lengvosios atletikos čempionate Berlyne lietuvis užėmė 10-ą vietą (77 m 64 cm). Auksą iškovojo vokietis Thomasas Roehleris (89 m 47 cm), sidabrą – jo tautietis A.Hofmannas (87 m 60 cm), bronzą – M.Kirtas (85 m 96 cm).

E.Matusevičius, kaip ir Ž.Vaiciukevičiūtė, D.Zagainova bei A.Gudžius jau turi kelialapius į 2020-ųjų Tokijo olimpines žaidynes.

Rusijoje – naujas skandalas

Iš dopingo liūno niekaip neišsikapstantiems Rusijos lengvaatlečiams pasaulio čempionate suteiktas neutralus statusas.

Tarp 29 šios šalies sportininkų bus A.Palšytės varžovė Marija Lasickienė. Ji aštriai įvertino praeitą savaitę įsiplieskusį naują skandalą, kai Rusijos antidopingo agentūrai (RUSADA) buvo pateikti įtarimai suklastojus Maskvos laboratorijos tyrimų rezultatus.

"Jei RUSADA vėl bus nubausta, mes išvyksime treniruotis iš Rusijos, kad visada būtume pasiekiami tarptautiniams dopingo kontrolieriams, – pareiškė M.Lasickienė. – Mes ne tokie patys, kokie buvome prieš žaidynes Rio de Žaneire. Dabar visomis jėgomis ginsime savo teises. Jei reikės – eisiu ir kausiuosi asmeniškai už save. Nenoriu praleisti antrų olimpinių žaidynių iš eilės vien dėl to, kad tam tikri atsakingi žmonės nesugeba gerai atlikti savo darbo."

"Požiūris į mus, sportininkus, – kaip į nurašytą šlamštą. Kol Rusijos lengvosios atletikos federacijai vadovaus žmonės, kuriems asmeniniai interesai svarbesni nei atletų ir šalies, gėdingas laikotarpis nesibaigs", – teigė 2013-ųjų pasaulio šuolių į tolį čempionas Aleksandras Menkovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių