Lietuvą per rankinį pažįstanti L. Schleupen: apie netikėtą šansą bei stebinančius lietuvių įpročius

  • Teksto dydis:

Lietuvos moterų rankinio lygoje (LMRL) legionierės nėra dažnas atvejis. Kauno „ACME-Žalgirio“ gretose jau kelerius metus galima pastebėti rungtyniaujančią vartininkę iš Ukrainos Olesią Semenčenko, o nuo šio sezono Kauno ekipos marškinėliais vilki ir 22 metų vokietė Lena Schleupen.

Vienos iš stipriausių šalies komandos gretose jauna vokietė įsitvirtino gana greitai ir vidutiniškai per rungtynes pelno po 5 įvarčius. Kairiajame pusiau krašte žaidžianti mergina negalėjo net pagalvoti, kad atvykus į Lietuvą sulauks galimybės sužaisti ir EHF Iššūkio taurės varžybose, kur šįmet varžėsi su „ACME-Žalgirio“ klubu.

Tiesa, mergina Kauno ekipoje atsidūrė kiek netikėtai. Nors rankinis ją lydi nuo mažų dienų, tačiau į Lietuvą ji atvyko studijuoti pagal mainų programą Kauno Technologijų Universitete (KTU), o žaliai baltus marškinėlius apsivilko galima sakyti netgi neplanuotai.

„Rankinis mano gyvenime atsirado gana anksti. Pirmą kartą rungtynėse apsilankiau būdama vos trejų metų, kadangi mano vyresnioji sesuo žaidė. Gyvenau miestelyje netoli Diuseldorfo, kur rankinis buvo išties populiarus, tad netrukus į treniruotes patraukiau ir aš. Tai įvyko dar gerokai prieš pradedant eiti į mokyklą.

Vokietijoje rankinis yra išties populiarus ir surinkti mergaičių grupes net mažuose miesteliuose yra išties lengva. Trumpam buvau nukrypusi į plaukimą, atletiką, bet galiausiai supratau, kad būtent rankinis yra man priimtiniausia sporto šaka. Nuo mažų dienų pamilau šį sportą ir sportavau be ilgesnių pertraukų.

Su mūsų miesto jaunimo komanda pavyko pasiekti gana neblogų rezultatų. Žaidėme Vokietijos B divizione ir sugebėjome jį laimėti, tačiau į aukščiausią divizioną vis tiek nepakilome. Divizionų jaunimo tarpe yra tikrai daug, kadangi, kaip jau minėjau, rankinio masiškumas ir populiarumas, yra labai didelis. Drįsčiau teigti, kad rankinis po futbolo yra antra pagal populiarumą sporto šaka šalyje“, – pasakojo šiuo metu Lietuvoje rungtyniaujanti vokietė.

Į Lietuvą L.Schleupen atvyko vedina mokslų, kadangi studijuoja informacines technologijas ir norėjo pasisemti žinių užsienyje. Mergina pripažįsta, kad pirmasis pasirinkimas buvo Islandija, tačiau yra daugiau negu patenkinta tuo, kaip viskas galiausiai susiklostė.

„Ieškojau, kur yra galimybė studijuoti mano programą, teko nemažai konsultuotis su tokią patirtį jau turėjusiais pažįstamais. Vienas draugas jau buvo studijavęs Kaune ir atsiliepė tik teigiamai – tiek apie studijų kokybę, tiek apie pačią šalį bei galimybę keliauti joje. Nors pirmasis pasirinkimas buvo Islandija, tačiau tai yra daugelio prioritetas, o vietų skaičius – ribotas. Taigi, Kaunas buvo antrasis mano pasirinkimas. Šiuo metu širdį skauda tik dėl vienos priežasties – Lietuvą turėsiu palikti jau sausio mėnesį. Jau dabar sunku apie tai pagalvoti“, – teigė L.Schleupen.

Kauno klubo vyriausiasis treneris Antanas Skarbalius, dėliodamas šio sezono komandos kontūrus, turbūt negalėjo pagalvoti, kad tokį svarbų vaidmenį komandoje turėsianti žaidėja pati pasibels į treniruočių salės duris.

„Vos tik sužinojusi, kad tikrai atvyksiu į Lietuvą, pajungiau visus įmanomus žmones, kurie turėjo kažkokių kontaktų Lietuvoje. Per tėvų pažįstamus gavau trenerio Antano Skarbaliaus kontaktus. Siųsdama jam laišką dar net nelabai įsivaizdavau, kam jį rašau, o pagrindinis tikslas buvo tiesiog surasti vietą, kur galėčiau palaikyti formą ir šiek tiek pajudėti. Tuo metu nežinojau, kad kreipiuosi į klubą, žaidžiantį tokiame lygyje. Tai buvo labai drąsu, bet esu laiminga, kaip viskas susiklostė.

Atvykus į Lietuvą sužinojau, į kokio klubo peržiūrą eisiu. Tuomet jau turėjau suvokimą ir kokia asmenybė yra komandos treneris Antanas Skarbalius.  Prisipažinsiu, kad tuomet lengvo stresiuko prieš pirmąsias treniruotes tikrai buvo. Tai buvo mano antroji diena Lietuvoje ir jau buvau „Žalgirio“ treniruotėje. Merginos nuo pat pradžių priėmė labai draugiškai. Iš pradžių treniruotėse buvome vos kelios, tačiau artėjant sezonui,  prisijungė ir likusi komandos dalis.

Tuomet galutinai supratau, kokia asmenybė yra Antanas Skarbalius ir tikrai nesitikėjau tokio profesionalumo. Atvykau čia tobulėti savo specialybėje ir negalvojau, kad galėsiu tiek daug pasiimti ir kaip rankininkė.  Tai, kad žaidėme EHF Iššūkio taurėje buvo kažkas nuostabaus“, – kalbėjo rankininkė.

Vis tik L.Schleupen jau artimiausiu metu turės palikti Lietuvą, o tuo pačiu ir Kauno moterų rankinio komandą. Net ir norėdama padėti ekipai lemiamų rungtynių metu pavasarį ji to negalėtų daryti, kadangi jau yra sutarusi, kad antrą sezono dalį žais savo „Turnerschaft St. Tonis“ klube Vokietijoje.

„Lietuvoje yra gana didelis atotrūkis tarp tos pačios lygos komandų. Tai iš pradžių šiek tiek nustebino. Žaidėme rungtynes su komandos kaip „Eglė“, ar „Garliava“, kurios yra tikrai neblogo lygio. Taip pat žinau, kad laukianti akistata su „Tauru“ bus nelengva, tačiau kitos komandos yra žemesnio lygio. Vokietijoje yra daug skirtingų divizionų, tad atotrūkio tarp to paties diviziono komandų praktiškai nebūna. Labai apmaudu, kad negalėsiu pabaigti sezono su klubu, tačiau tai buvo aišku nuo pat pradžių, kai čia atvykau“, – apmaudo neslėpė mergina.

Vokietė Lietuvoje spėjo susipažinti ir su kitų sporto šakų kultūra. Lena nepraleido galimybės apsilankyti „Žalgirio“ arenoje vykusiame Pasaulio salės futbolo čempionate, o vėliau ir Eurolygos rungtynėse, kai „Žalgiris“ susitiko su vokiečių klubais.

„Pamenu, kai pasakiau, kad vyksiu į Lietuvą – daug kas pakeldavo antakį ir būdavo šiek tiek nustebę. Net ir patys čia sutikti lietuviai šiek tiek nustebdavo, kai pasakydavau, jog esu atvykusi iš Vokietijos. Dabar drąsiai galiu pasakyti, kad Lietuva yra nepakankamai įvertinta šalis. Žmonės čia draugiški ir kiek lankiausi kituose šalies miestuose, visur pamačiau kažką įdomaus ir naujo.

Kas liečia sporto kultūrą Lietuvoje – kai kurie dalykai mane vis dar stebina. Lankiausi pasaulio futsalo čempionate ir ten žmonių buvo švelniai tariant negausiai. Taip ir likau šiek tiek nesupratusi, kas ne taip. Vėliau nuėjau į „Žalgirio“ rungtynes su ALBA ir „Bayern“. Skirtumas – nežmoniško dydžio. Krepšinio rungtynėse arena buvo sausakimša ir atmosfera kažkuo netgi priminė tai, kas dedasi Vokietijoje per futbolą“, – įspūdžiais dalinosi Kauno ekipos legionierė.

Šį savaitgalį L.Schleupen ir Kauno „ACME-Žalgirio“ laukia itin svarbus susitikimas namuose prieš Vilniaus „Taurą“. Šiuo metu žalgirietės tašku atsilieka nuo Vilniaus klubo, tad rungtynių nugalėtojos taps vienvaldėmis LMRL lyderėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių