Krepšinio lygas pjudo vienašališki planai

Lietuvos krepšinio padangėje – nesantaikos debesys. Per Lietuvos krepšinio lygos (LKL) visuotinį susirinkimą pateikti pasiūlymai sukėlė Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) nepasitenkinimą.

Pateikė du pasiūlymus

Kaune posėdžiavęs LKL visuotinis susirinkimas nusprendė, kad kitą sezoną vietas lygoje išsaugos visos 11 komandų. Kartu iškilo klausimas dėl pereinamosios serijos tarp LKL autsaiderio ir NKL čempiono.

Į LKL autsaiderio poziciją realiausiai pretenduojantys klubai pareiškė, kad dėl sudėtingos finansinės padėties negalės maždaug mėnesį, iki gegužės, laukti pereinamosios serijos su NKL varžybų laimėtoju.

Todėl visuotiniame susirinkime pasiūlyti du sprendimo keliai. Pirmas – atsisakyti pereinamosios serijos ir be starto mokesčio priimti į LKL klubų asociaciją NKL čempioną, jei jis atitinka visus LKL reikalavimus.

Antras – pereinamąją seriją nukelti į rugsėjį ir įpareigoti NKL čempioną pateikti 350 tūkst. litų (LKL starto mokesčio dydžio) garantiją. Jei NKL komanda laimėtų seriją, užstatas būtų grąžintas, o pralaimėjimo atveju išliktų galimybė patekti į aukščiausiąją lygą komerciniu keliu – užstatas liktų Lietuvos krepšinio lygai.

Nesutinka perkelti serijos

NKL vykdomasis direktorius Virginijus Bulotas pabrėžė, kad pastarasis pasiūlymas pažeistų Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) palaimintas sutartis tarp šalies krepšinio lygų.

"Toks vienašališkas serijos perkėlimas keičia visas žaidimo taisykles. Ir mūsų, ir LKL klubai žinojo, kad pereinamoji serija žaidžiama gegužę, taip planavo ar turėjo planuoti savo biudžetus. Kodėl mūsų klubai turi kentėti dėl to, kad LKL autsaideriai negali mėnesį palaikyti krepšininkų. Ir galbūt tokiu atveju pats LKL klubas ir turėtų sumokėti tuos 350 tūkst. litų, jei negali ar nenori santykių išsiaiškinti krepšinio aikštėje", – argumentavo V.Bulotas.

Vienas NKL vadovų taip pat pažymėjo, kad šios lygos klubai laikosi iš anksto nustatytų taisyklių – autsaideris "Alytus" vis dar laukia, kas taps Regionų krepšinio lygos (RKL) čempionu.

Kita vertus, V.Bulotas sutiko, kad kitas LKL pasiūlymas – atsisakyti pereinamosios serijos – yra priimtinas: Iš NKL klubų vienintelis visus LKL reikalavimus atitiktų Utenos "Juventus LKSK". "Žinoma, dar neaišku, kas taps čempionu, tačiau šis pasiūlymas bent paliktų galimybę mūsų čempionatą laimėjusiam klubui apsispręsti, ar jis gali, ar negali žaisti LKL."

Federacija palaikys NKL

LKL klubai galutinį sprendimą dėl pereinamosios serijos turėtų priimti šiandien. Redakcijos žiniomis, palaikančiųjų abu pasiūlymus jėgos visuotiniame susirinkime buvo pasiskirsčiusios maždaug po lygiai.

Jei LKL priimtų sprendimą perkelti seriją į rugsėjį ir reikalauti NKL čempiono užstato, V.Bulotas neatmetė galimybės kreiptis į LKF.

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas išsakė pritarimą pirmajam LKL pasiūlymui – atsisakyti pereinamosios serijos ir suteikti galimybę NKL čempionui patekti į lygą be stojamojo mokesčio.

"Tai iš esmės atitiktų LKF konferencijoje priimtą planą dėl krepšinio plėtros šalyje. Utenos komanda pasistatė puikią salę ir yra pasirengusi žaisti aukščiausioje lygoje. Manau, kad ir pačiai LKL būtų geriau turėti 12 komandų, todėl palaikytume būtent tokį pasiūlymą. Tikimės, kad ir LKL klubai bus supratingi", – dėstė M.Balčiūnas.

Visi pašnekovai sutiko, kad situacija gerokai pasikeistų, jei "Juventus LKSK" – vienintelė LKL reikalavimus atitinkanti komanda – nesugebėtų laimėti NKL pirmenybių. Tokiu atveju uteniškiams liktų tik komercinis kelias – mokėti 350 tūkst. litų stojamąjį mokestį, kaip prieš šį sezoną darė "Kaunas Triobet".


Šiame straipsnyje: LKLNKLRKLkrepšinis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių