„Kauno rudens“ ralyje – per 100 ekipažų iš 10 šalių

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 22 d. rengiamo „Kauno rudens 2018“ ralio bazėje šalia Lietuvos sporto universiteto plevėsuos net 10 šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ukrainos, Rusijos, Vokietijos, Graikijos, Izraelio, Kanados ir Jungtinių Amerikos Valstijų valstybinės vėliavos.

„Galime pagrįstai didžiuotis lenktynių masiškumu ir tokia plačia ralio dalyvių atstovaujamų šalių geografija, kokios galėtų pavydėti bet kurios šalyje rengiamos automobilių sporto varžybos, - sako vienas ralio rengėjų, Tarptautinės automobilių sporto veteranų asociacijos valdybos narys direktorius ir šių varžybų trasos ir saugumo viršininkas Romualdas Mažuolis. – Į valstybės atkūrimo 100-čiui skirtas lenktynes jau užsiregistravo 107, o jose galbūt dalyvaus ir daugiau automobilių, nes registracija baigsis trečiadienio vakarą. Tad jubiliejinis, 45-asis ralis „Kauno ruduo“ gali tapti vienu masiškiausių beveik pusės amžiaus jo istorijoje“. 

Pirmąsyk iš Kanados

Visų šių šalių vėliavos po vieną ar kelis kartus jau yra plevėsavę „Kauno rudens“ raliuose. Išskyrus Kanados, kuri bus pakelta pirmą kartą.

Iš tolimos Kanados į ralį atvyksta jaunas mokslininkas, istorikas-filosofas Dani Belo, kurio didžiausias pomėgis be istorijos ir filosofijos – automobilių sportas.

Šįsyk kanadietis norą geriau pažinti Lietuvą ir joje rengiamus ralius pareiškė iš šturmano sėdynės.

Svečią sujaudino ir graži renginio tradicija, kai jo dalyviai lenktynėse pagerbia žymių šalies automobilių ralio meistrų, Anapilin iškeliavusių Arvydo ir Kastyčio Girdauskų atminimą.

Prisiminti sportininkus Girdauskus bei dar kartą pasitikrinti trasoje parakines į „Kauno rudens“ ralį atvyksta buvę jų bendražygiai ir varžovai – dabar Rygoje gyvenantis Andris Zvingevicas, Estijoje – Joelis Tammeka ir Georgas Valdekas, Vokietijoje – Michailas Ivanovas, Graikijoje - Edvardas Singurindis, Izraelyje – Juozas Leonavičius, Rusijoje – Michailas Gogolevas ir Denisas Mirošničenko, Jungtinėse Amerikos Valstijose - Aleksandras Chaimskis.

Būtent jis viename ekipaže važiuos su buvusiu rinktinės partneriu, vienu tituluočiausių šalies sportininkų, devyniskart buvusios TSRS čempionu Eugenijumi Tumalevičiumi.    

Margas dalyvių būrys

Netenka stebėtis, kad lenktynėse dalyvaus gana daug žilagalvių veteranų, dar menančių legendinių sportininkų, kurių atminimą jie pagerbs, kovas, ir būrys perspektyvaus jaunimo.  

Vyriausias lenktynių dalyvis – Lietuvos kartingo ir automobilių sporto meistras, 84-ejų Vladislovas Šermukšnis, o jauniausioji – 13-metė šturmanė Kotryna Matijošaitytė, rodysianti kelią savo tėčiui Ričardui Matijošaičiui, garsiam motociklų sporto meistrui, daugkartiniam ralių „Aplink Lietuvą“ nugalėtojui ir prizininkui.

Dar viena šio ralio ypatybė – šeimyninių ekipažų gausa. Šiose lenktynėse dalyvaus „AG Racing“ ekipos Dariaus ir Laimos Saulevičių duetas, vairuosiantis „Škoda Fabia RS“, Vilniaus sportinio vairavimo centro atstovai Donatas ir Giedrė Suchodskiai į trasą leisis su „Toyota MR2“, Ramūnas ir Povilas Kručkauskai – su „Subaru Impreza“, tokį pat automobilį vairuos ir Olegas bei Asta Krukovskiai, Aleksandras ir Tomas Rakauskai – „Toyota Celica“, o Pakruojo ASK sportininkai Milvydas ir Kęstutis Malinauskai nusprendė pirmenybę teikti mažam, bet greitam „Mitsubishi Colt“.

Neįprastame šturmano amplua šiame ralyje matysime ir vieną pajėgiausių šalies ralio meistrų Deividą Jocių, kuris naviguos „Toyota Celica“ vairuosiančiam Modestui Jakui. 

Dalis „Kauno rudens“ ralio dalyvių laikė labai rimtą egzaminą pasibaigusiame ralyje „Aplink Lietuvą“, kur 1090 km maratoną, o kartu ir Prezidentės Dalios Grybauskaitės taurę laimėjo Mini ralio SGC4 įskaitos vienvaldžiai lyderiai Vytenis Pauliukonis su Audroniu Gulbinu.

Riedės ir istorinė technika

Ir šiemet „Kauno rudens“ ralyje varžysis ir istorinių automobilių mylėtojai.

Kaune startuos šios įskaitos prieš tai vykusiame ralyje „Aplink Lietuvą“ laimėtojai Gintautas ir Vida Žičkai, dar kartą sėsiantys prie 1936 m gamybos „Mercedes Benz 290“ vairo.

Gintautas ir Nelė Miškiniai į „Kauno rudens“ trasas išvairuos seniausią šiose lenktynėse, 1922 m pagamintą „Nash Tourer Sport“ automobilį, o Stanislovas ir Marija Bartkevičiai – 1937 m laidos „Mercedes Benz 290 Cabrio“.   

Akį traukiančius retro automobilius vairuos ir daugiau šios įskaitos dalyvių.

Varžysis skirtingose trasose

„Kauno ruduo“ mini ralio pirmenybių dalyviams bus paskutiniojo, ketvirtojo etapo lenktynės.

Jų dalyviams teks įveikti 208 km ilgio trasą, besidriekiančią Kauno miesto ir rajono, Pavilkijo bei Šakių miesto ir rajono keliais.

Kitiems dalyviams, nesivaržantiems šalies mini ralio čempionate, tą patį rugsėjo šeštadienį, 22 d., teks nuvažiuoti kiek mažiau nei 100 km. asfalto ir žvyro dangą turinčiomis trasomis.

„Kauno rudens“ ralį organizuoja Lietuvos automobilių klubas kartu su Tarptautine automobilių sporto veteranų asociacija ir Kauno automobilininkų klubu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių