Karjerą baigiantis J. Kinderis: į nesėkmes žvelgiau filosofiškai

  • Teksto dydis:

„Neįmanoma gerai atlikti dviejų darbų, jie abu man – labai svarbūs. Tačiau negaliu persiplėšti, reikia sėdėti ant vienos kėdės“, – pareiškė sportininko karjerą baigęs olimpietis Justinas Kinderis.

Įvertino aplinkybes

Trijų olimpinių žaidynių dalyvis, triskart pasaulio ir Europos šiuolaikinės penkiakovės čempionas atskleidė, kad minčių apie sportinio gyvenimo pokyčius kilo senokai, tačiau jos sustiprėjo 2021-aisiais.

Pernai J.Kinderiui buvo patikėtos Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos (LŠPF) generalinio sekretoriaus pareigos.

„Bandžiau klausytis širdies, mėginau susidėlioti visas susiklosčiusias aplinkybes. Po Tokijo žaidynių nuotaika nebuvo pati geriausia – norėjau baigti sportinę karjerą kuo greičiau, – sakė sportininkas. – Tačiau nesu iš tų, kurie pasirenka neapgalvotus sprendimus, ypač susijusius su 20 metų veikla.“

J.Kinderis įvardijo ir kitas priežastis: „Noras daugiau laiko skirti šeimai, išbandyti save kitame vaidmenyje ir siekti kitų aukštumų. Mano organizmas – taip pat ne pirmos jaunystės. Tai buvo kompleksinis sprendimas.“

Išmokė ir užgrūdino

Paklaustas, ką ateityje iš savo sportinės karjeros prisimins mieliausiai, penkiakovininkas neabejojo: tai pasaulio čempionatų medaliai – 2010-ųjų bronza, 2013-ųjų auksas, 2017-ųjų bronza.

„Visi šie trofėjai turi savo ypatingas istorijas, – tvirtino J.Kinderis. – Įsimintinas ir mano kelias į visas trejas olimpines žaidynes. Šie sportiniai pasiekimai labai daug išmokė. Būta ir nemažai nesėkmių, kurios mane užgrūdino, visada į jas žvelgiau filosofiškai – per daug savęs negraužiau, bandžiau išmokti pamokas ir kiekvieną kartą būti geresniu sportininku ir žmogumi. Olimpinėse žaidynėse man nesisekė, kaip galbūt tikėjausi ar buvau pasirengęs, bet, tikiu, kad dar laukia mano gyvenimo olimpinės žaidynės – kaip ir kiekvieno žmogaus. Viskas priklauso tik nuo to, kokį tikslą išsikeliame.“

Daugiau šypsenų

Dabar reikia rūpintis kitais sportininkais, treneriais, o iki tol man viskas buvo paduodama ant lėkštutės.

Ėmęsis LŠPF generalinio sekretoriaus darbų, olimpietis pripažino, kad sunkiausia buvo keisti jau įprastą dienotvarkę – anksčiau ji buvo kur kas aktyvesnė fiziškai.

„Reikia rūpintis kitais sportininkais, treneriais, o iki tol man viskas buvo paduodama ant lėkštutės, – nusijuokė J.Kinderis. – Žinau, kokios svarbios sporte smulkmenos, todėl stengiuosi į viską žiūrėti atsakingai ir nenuvilti sporto bendruomenės.“

Pasaulio ir Europos čempionas jaunimui palinkėjo visada turėti savo tikslą.

„Siekite jo iš širdies – tuomet gyvenimas bus visavertis, galiausiai lauks ir apdovanojimas. Dar linkiu daugiau šypsotis – manau, to man labiausiai trūko per visą sportinę karjerą.“

Už įdiegtą meilę sportui J.Kinderis dėkingas treneriams: plaukimo – Židrūnei Budrienei, Inai Paipalienei, Pauliui Andrijauskui, bėgimo – Pavelui Fedorenkai, jojimo – Vytui Paznanskiui ir šiuolaikinės penkiakovės specialistams Jurijui Moskvičiovui, Andrejui Zadneprovskiui ir Daliui Strazdui.

Ko tikėtis iš naujovės?

Komentuodamas Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės sąjungos (UIPM) sprendimą jojimą pakeisti nauja rungtimi – ekstremalių kliūčių ruožu, J.Kinderis sakė, kad varžybų organizatoriams kils mažiau iššūkių.

„Visada norėjome didelių tarptautinių renginių Lietuvoje, bet dėl jojimo negalėjome sau to leisti, tai – didžiulės sąnaudos“, – kalbėjo LŠPF generalinis sekretorius.

Planuojama naują rungtį išbandyti jau šiemet. Įvertinus rezultatus, ją dar turės patvirtinti UIPM kongresas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių