Ikiolimpiniai žiemos išbandymai – ne Lietuvoje

Iki Pekino žiemos olimpiados – maždaug pustrečio mėnesio. Atranka į žaidynes baigsis 2022-ųjų sausį, tačiau tikimasi, kad Lietuvos rinktinę turėtų sudaryti bent 13–14 atletų – daugiausia per visą šalies sporto istoriją.

Medalių neiškovojo

2014-aisiais Sočyje ir 2018-aisiais Pjongčange mūsų šaliai atstovavo po devynis žiemos olimpiečius.

Rusijoje startavo ledo šokėjai, kalnų ir lygumų slidininkai, biatlonininkai ir čiuožėja trumpuoju taku, Pietų Korėjoje – keturi biatlonininkai, trys lygumų ir du kalnų slidininkai.

Sėkmingiausiai pasirodė biatlonininkas Tomas Kaukėnas (Pjongčange – 13 vieta), greitojo čiuožimo atstovė Agnė Sereikaitė (Sočyje – 16 vieta).

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, mūsiškiams dar nepavyko iškovoti žiemos žaidynių medalio. Arčiausiai svajonės buvo ledo šokėjai Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas (penkta vieta 2002 m. Solt Leik Sityje).

Didelis dėmesys skiriamas tvarumui – žiemos žaidynėms atnaujintos ir pritaikytos Pekino vasaros olimpiados bazės.

Siekia pilietybės

Kelialapį į Pekiną iškovoję ledo šokėjai Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius šiomis dienomis dalyvauja "Grand Prix" kategorijos varžybose Grenoblyje (Prancūzija).

Lietuvos pora pakviesta ir į lapkričio 26–28 d. Sočyje vyksiantį "Grand Prix" etapą, kuriame taip pat startuos 2021 m. pasaulio čempionai Viktorija Sinicina ir Nikita Kacalapovas (Rusija), 2019 m. Europos čempionato prizininkai Charlene Guignard ir Marco Fabbri (Italija), 2018 m. Keturių kontinentų čempionai Kaitlin Hawayek ir Jeanas-Lucas Bakeris (JAV).

Spalį Allison ir Saulius iškovojo tarptautinių dailiojo čiuožimo varžybų "Budapest Trophy" sidabro medalius.

Tačiau A.Reed kol kas neturi Lietuvos pilietybės. Jeigu ji amerikietei nebūtų suteikta, čiuožėja negalėtų atstovauti mūsų šaliai olimpinėse žaidynėse.

Pamaina: jeigu A.Reed ir S.Ambrulevičiui nepavyks tapti olimpiečiais, juos pakeis P.Ramanauskaitė ir D.Kizala. / LČF nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda atmetė pirmą A.Reed prašymą suteikti jai Lietuvos pilietybę išimties tvarka, bet šalies Čiuožimo federacija kreipsis dar kartą.

Jeigu atsakymas vis tiek būtų neigiamas, A.Reed ir S.Ambrulevičių olimpiadoje pakeistų Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala.

Aplenkė favoritą

T.Kaukėnas kartu su bendražygiais Vytautu Strolia, Karoliu Dombrovskiu ir Linu Baniu jau ruošiasi 2022-ųjų olimpiniams startams.

Pirmos sezono varžybos – Norvegijos slidinėjimo kurorte Šjušene. Blykstelėjo V.Strolia, nė karto nesuklydęs šaudykloje ir 10 km sprinto rungtį užbaigęs 13 vietoje bei aplenkęs favoritą – pasaulio čempioną norvegą Sturlą Holmą Laegreidą (20 vieta). T.Kaukėnas buvo 26-as, K.Dombrovskis – 58-as, L.Banys – 72-as.

"Jaučiu, kad galiu pasirodyti dar geriau, juo labiau kad šioms varžyboms visiškai nesiruošėme – spalio mėnuo buvo skirtas tik pratyboms ant slidžių", – sakė V.Strolia.

Gali būti, kad olimpinėje Lietuvos biatlonininkų komandoje bus ir viena ar net dvi moterys, greičiausiai – Natalija Kočergina ir Gabrielė Leščinskaitė.

Norvegijoje naują sezoną sėkmingiau pradėjo G.Leščinskaitė: 7,5 km sprintas – 35 vieta, o N.Kočergina buvo 54-a.

Pasaulio taurės varžybų pirmas etapas numatytas lapkričio 26–28 d. Švedijoje.

Startavo Austrijoje

Reitingo taškus pasaulio taurės varžybose kaupia ir kalnų slidininkai, tarp jų – Lietuvos sportininkas Andrejus Drukarovas.

Karjera: A.Drukarovas ruošiasi savo antrai žiemos olimpiadai. / "Facebook" nuotr.

22-ejų olimpietis (Andrejus dalyvavo 2018 m. žiemos žaidynėse) jau startavo Austrijoje.

Zeldeno mieste buvo surengtas pirmas pasaulio taurės varžybų etapas. A.Drukarovas užėmė 59 vietą (aplenkė tik du varžovus), dar dešimt kalnų slidininkų finišo nepasiekė. Iki pirmo 30-uko, kuris tęsė kovą dėl įskaitos taškų, A.Drukarovui pristigo tik 1,89 sek.

Prie kalnų miestelio Lecho įrengtoje trasoje įvyko antro etapo lenktynės. Paralelinio slalomo varžybas A.Drukarovas užbaigė 47-oje vietoje, aštuoni slidininkai nefinišavo. Iki 16-os vietos, garantavusios teisę dalyvauti kitame etape, Andrejui pritrūko 1,17 sek.

"Noriu iškovoti taškų pasaulio ir Europos taurių varžybose, o Pekino žaidynėse prasibrauti į didžiojo slalomo rungties dvidešimtuką", – teigė Andrejus.

Kelialapį į Pekiną gaus ir viena Lietuvos kalnų slidininkė. Teisė dalyvauti olimpiadoje greičiausiai teks septyniolikmetei Gabijai Šinkūnaitei.

Ji Druskininkų "Snow" arenoje surengtame Baltijos šalių kalnų slidinėjimo taurės pirmame etape laimėjo jaunimo (iki 21 metų) varžybas, tarp suaugusiųjų buvo antra, o paralelinio slalomo rungtį užbaigė trečia.

Varžėsi Suomijoje

Kandidatai vykti į Pekiną – lygumų slidininkai Tautvydas Strolia ir Modestas Vaičiulis bei Eglė Savickaitė ir Ieva Dainytė.

Praeitą savaitę Vuokatyje (Suomija) surengtose Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) varžybose Lietuvos vyrai išmėgino jėgas 1,4 km sprinto rungtyje, tačiau į finalininkų šešetą nepateko: Modestas užėmė 16 vietą, Tautvydas – 21-ą.

Pasaulio taurės varžybos prasidės kitą savaitę Suomijoje.

Padės robotai

"Spalio pabaigoje įvykusioje Pasaulio nacionalinių olimpinių komitetų asociacijos generalinės asamblėjos sesijoje buvo pateikta informacija, kaip Kinija ruošiasi žiemos žaidynėms. Procesas vyksta sklandžiai, sporto bazės – nepriekaištingos, – interviu "Olimpinei panoramai" sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. – Didelis dėmesys skiriamas tvarumui. Tai vienas esminių Tarptautinio olimpinio komiteto prioritetų. Buvo stengiamasi išnaudoti jau esančias erdves, atnaujinti ir pritaikyti 2008 m. Pekino vasaros žaidynėse naudotas bazes."

Pagrindinė organizatorių užduotis – užtikrinti visų dalyvių saugumą.

"Epidemiologiniai reikalavimai bus dar griežtesni nei per Tokijo olimpiadą. Visiškai nepasiskiepiję žaidynių dalyviai išvengs 21 dienos karantino, tačiau kasdien privalės atlikti COVID-19 testus, o keliauti galės tik specialiu transportu. Visiems be išimčių bus privalu visą laiką dėvėti kaukę, išskyrus treniruojantis, dalyvaujant varžybose ar valgant. Bus suformuoti trys uždari vadinamieji burbulai – Pekine, Jančinge ir Džangdziakou, į kuriuos pašaliniai asmenys negalės patekti", – papasakojo LTOK vadovė.

Sporto arenų dezinfekavimo darbams, lankytojų kūno temperatūros ir QR kodų patikrai kinai pasitelks robotus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių