Europos karatė čempionato pradžioje – auksas ir trys sidabro medaliai

  • Teksto dydis:

Europos pilno kontakto karatė čempionatas Tbilisyje (Sakartvelas) šeštadienį lietuviams prasidėjo labai gerai. Pirmąją varžybų dieną Lietuvos rinktinė savo laimėjimų istoriją papildė dar vienu aukso ir trimis sidabro medaliais.

Katos rungties čempione tapo Diana Mačiūtė, finale pranokusi tautietę Ramintą Makackaitę. Be to, sidabru kumitė varžybose pasipuošė Brigita Svinkūnaitė ir katos mišrių komandų varžybose dalyvavusi Lietuvos ekipa.

Laimėjo ir pati, ir su mokinėmis

Pirmojo šio Europos čempionato aukso medalio savininke tapo Klaipėdos klubo „Okinava“ vadovė D. Mačiūtė. Ji katos rungties moterų varžybų pirmajame etape burtų dėka buvo laisva, aštuntfinalyje vienbalsiu penkių teisėjų sprendimu nugalėjo ukrainietę Nadią Žuravliovą, ketvirtfinalyje – vokietę Anastasią Jung, o pusfinalyje 4:1 pranoko lenkę Anną Kolasinską. Finale visi teisėjai pergalę taip pat skyrė D. Mačiūtei.

„To laukiau ir siekiau. Pagaliau atėjo ne tik pasimėgavimas dėl dalyvavimo, bet ir įvertinimas, – po varžybų kalbėjo Europos čempionė. – Ir asmeninėse varžybose, ir komandinėse „sprogau“ 200 procentų. Kata yra toks dalykas, kad negali nugalėti varžovo tiesioginėje kovoje, viską sprendžia teisėjai. Turi padaryti viską taip, kad niekam nekiltų abejonių. Man šį kartą tai pavyko.“

Antrą kartą iš eilės Europos vicečempione tapusi Marijampolės klubo „Tornadas“ auklėtinė R. Makackaitė šešioliktfinalyje vienbalsiu teisėjų sprendimu įveikė Sabiną Ibrahimovą (Azerbaidžanas), aštuntfinalyje taip pat tvirtai nugalėjo prancūzę Sophie Piens, o ketvirtfinalyje nepaliko vilčių ukrainietei Anastasijai Bykovai. Pusfinalyje marijampolietė susitiko su ispane Maria Virtudes Estevan ir šį kartą džiaugėsi pergale minimalia persvara 3:2.

„Ir džiaugiuosi, ir truputį liūdna. Džiaugiuosi, nes neužleidau pozicijų, žemiau nekritau, bet važiavau čia vis dėlto aukščiausio rezultato, – po varžybų kalbėjo R. Makackaitė. – Nieko tokio, manęs laukia dar ne vienas čempionatas, bus kitų galimybių. Šį kartą pasikartojo Lietuvos čempionato finalas, Diana yra labai stipri varžovė ir šiandien ji buvo stipresnė.“

Vyrų varžybose Lietuvos atstovams pavyko laimėti vieną dvikovą – aštuntfinalyje Tomas Zienius (Kauno „Shori“) 3:2 pranoko Artiomą Radune iš Izraelio, bet ketvirtifinalyje vienbalsiu teisėjų sprendimu nusileido danui Nikolajui Lunnui Jensenui. Tuo metu Matas Jonauskas (Žemaitijos reg. „Shodan“) pirmajame etape vienbalsiu teisėjų sprendimu nusileido Viačeslavui Radune iš Izraelio.

„Okinavos“ trijulė – D. Mačiūtė su savo treniruojamomis Rima Lisinskaite ir Rūta Vaicekauskaite – taip pat išbandė jėgas mišrių komandų varžybose. Ketvirtfinalyje Lietuvos atsovės vienbalsiai nugalėjo Rumunijos komandą, pusfinalyje 4:1 – Bulgarijos ekipą ir tik finale vienbalsiu teisėjų sprendimu nusileido Ukrainos rinktinei.

„Atrodo, kad tatamis – vis dar po kojomis, neina atsigauti. Nuostabios emocijos“, – jau po apdovanojimų ceremonijos įspūdžiais dalinosi R. Vaicekauskaitė.

„Puikios emocijos, trečiais metais pagaliau pavyko užkopti net iki antriosios vietos. Labai smagu, labai didžiuojamės“, – kolegei pritarė R. Lisinskaitė.

Lietuvos katos rinktinės treneris Valius Rudys pо varžybų taip pat buvo puikios nuotaikos.

„Merginų rezultatai yra fantastiški. Vyrukams kol kas sunkiau, bet ir jie padarė nemažą žingsnį į priekį, – sakė treneris. – Bendrai rezultatą galima vertinti tik kaip puikų. Turėjome daug stovyklų, rinktinė rinkosi, sąžiningai dirbo, gerokai pagerino techniką. Visa tai ir padėjo pasiekti tokį rezultatą.“

18-metė vicečempionė

Kumitė rungties lengvų svorių kategorijose aukščiausią vietą tarp lietuvių pavyko užimti 18-metei Brigitai Svinkūnaitei (Kauno „Rifas“), kuri nukeliavo iki finalo ir tapo Europos vicečempione.

Ketvirtfinalyje Lietuvos atstovė nugalėjo Lenkijos sportininkę Moniką Podorą, o pusfinalyje nepaliko vilčių ispanei Mariai Adriai.

Finale B. Svinkūnaitės laukė itin patyrusi ukrainietė Aliona Veresniak, iš kurios prieš dvejus metus Europos čempionės titulą Vilniuje atėmė Erika Žeburtovič. Šį kartą po pagrindinio kovos laiko visi teisėjai skyrė lygiąsias, situacija pasikartojo po pirmojo pratęsimo, o po antrojo 4 teisėjai vis dėlto skyrė pergalę A. Veresniak.

„Šie metai buvo labai sunkūs, sunkus buvo pasirengimas čempionatui, bet supratau, kad viskas yra įmanoma, kai yra noro, kai sieki to, kas tau rūpi, – atsiėmusi sidabro medalį kalbėjo B. Svinkūnaitė. – Aš savimi giliai širdyje labai tikėjau. Buvo 12 klasė, daug laiko reikėjo mokslams, bet sportavau kiek galėjau ir atidaviau 100 proc. tiek treniruotėse, tiek čia – varžybose. Padariau viską, ką galiu geriausiai. Mane vieta tenkina, man dar tik 18 metų, tikiu, kad ateityje padarysiu dar labai daug. Dabar reikia pasidžiaugti, pasimėgauti tuo, ką padariau, ir pailsėti.“

Be B. Svinkūnaitės, pergalėmis pasidžiaugti šeštadienį galėjo tik du kiti „Rifo“ auklėtiniai – Romualdas Auga ir Domas Sutkus.

Pirmasis svorio kategorijos iki 65 kg aštuntfinalyje po pratęsimo nugalėjo lenką Kubą Pakaszewskį, bet ketvirtfinalyje neprilygo Sakartvelo karatė žvaigždei būsimam čempionui Andrejui Zinčenkai. Antrasis 65-75 kg svorio kategorijos šešioliktfinalyje nokautavo ispaną Mario Mahiquesą, bet aštuntfinalyje susitiko su dar vienu Sakartvelo lyderių – Mikheilu  Cikalauriu – ir taip pat pralaimėjo.

Martynas Auga (iki 65 kg) pirmąją kovą pralaimėjo dar vienam šeimininkų atstovui būsimam finalininkui Sergo Movsesianui, o Stasys Vincevičius neprilygo vengrui Farkasui Fekete.

Merginų varžybose Viktorija Dambrauskaitė (iki 50 kg) nusileido lenkei Nataliai Chrzanowskai, Evelina Bidžanova (50-55 kg) – ispanei Eider Cardenosai, o Gerda Pekarskaitė (50-55 kg) – lenkei Annai Bielskai.

Visų kitų svorio kategorijų atstovai varžysis sekmadienį.

Europos čempionato pirmosios dienos prizininkai

Kata

Moterys

1. Diana Mačiūtė (Lietuva)

2. Raminta Makackaitė (Lietuva)

3. Maria Virtudes Estevan (Ispanija), Anna Kolasinska (Lenkija)

Vyrai

1. Konradas Kozubowskis (Lenkija)

2. Cristianas Boldutas (Rumunija)

3. Nikolajus Lunnas Jensenas (Danija), Olehas Korolis (Ukraina)

Mišrios komandos

1. Ukraina

2. Lietuva

3. Bulgarija, Sakartvelas

Kumitė

Moterys; iki 50 kg

1. Aliona Veresniak (Ukraina)

2. Brigita Svinkūnaitė (Lietuva)

3. Maria Adria (Ispanija), Natalia Chrzanowska (Lenkija)

Moterys; 50-55 kg

1. Teona Gazdeliani (Sakartvelas)

2. Nika Jakobovič (Kroatija)

3. Anastasia Mickhailova (Vokietija), Anastasija Osokina (Ukraina)

Vyrai; iki 65 kg

1. Andrejus Zinčenka (Sakartvelas)

2. Sergo Movsesianas (Sakartvelas)

3. Bohdanas Lemiška (Ukraina), Tarasas Havrylecas (Ukraina)

Vyrai; 65-75 kg

1. Laša Ozbetelašvilis (Sakartvelas)

2. Ali Hayderas (Švedija)

3. Milanas Moczo (Vengrija), Igoris Lamotas (Lenkija)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Os

Os portretas
Esame kovotoju tauta
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių